Lukulampun blogi

Lomalukemiston suunnittelu tuo lomafiiliksen

Ei lomaa ilman kirjoja –  eikä lukemissuunnitelmia. Ainakin minulle tärkeä osa lomaan valmistautumista on lomakirjapäätösten tekeminen. (Yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.)

 

Jos menen ulkomaanmatkalle, haluan mukaani matkakohteesta –  maasta tai paikkakunnasta –  kertovaa kirjallisuutta, mielellään paikallisen kirjoittamaa. Tänä vuonna lomailen Kroatiassa. Ehdin jo huolestua, mitä luen tuolla matkalla, mutta Suomen Kroatian-suurlähetystö olikin julkaissut listan suomennetetusta kroatialaisesta kirjallisuudesta. Aion lukea ainakin Miljenko Jergovin romaanin Buick Rivera, joka kertoo Bosnian muslimin ja serbin kohtaamisesta.

(Jos joku on lukenut tämän kirjan tai jonkin muun kroatialaisen teoksen, kertokoon vaikutelmista! Myös vinkkejä islantilaisesta kirjallisuudesta otetaan vastaan; pääsen toivematkalleni alkusyksystä.)

Myös Suomessa kirjojen on sovittava lukupaikkaan ja -fiilikseen. Ottaisin mukaan saarimökille Katja Kallion Yön kantajan tai Sari Vuoriston novellikokoelman Säätiedotus merenkulkijoille: novelleja merestä ja rakkaudesta, ellen olisi juuri lukenut niitä. Mökkikirjani on tänä kesänä Anni Kytömäen Kultarinta, kunnianosoitus suomalaiselle luonnolle. Haluan lukea sen uudelleen ennen kuin Kytömäen toinen romaani ilmestyy.

Monilla on kesällä myös tietty kirjateema, kuten dekkarit.

Minä taas palaan usein lapsuuden suosikkieni pariin juuri kesällä ja etenkin loma-aikaan. Uuden Anna-tv-sarjan innostamana olen alkanut lukea hiljalleen uudelleen L. M. Montgomeryn Anna-kirjoja, ties monettako kertaa. Aion myös lukea ammattikirjallisuutta, vaikka se kenties tylsältä kuulostaakin. Mutta silloin kun olo on rento, jaksaa vastaanottaa uutta.

Pääosin luen tietenkin vähän kaikkea, kuten yleensäkin (ainoastaan talvesta kertovia kirjoja en pysty kesällä lukemaan!). Joskus tein hyvinkin tarkkoja lukusuunnitelmia ja jaoimme myös kesäkirjavinkkejä lukupiirissämme, mutta enää en ole näin huolellinen, vaikka tietyt kirjat ja teemat kesissäni toistuvatkin. Esimerkiksi Tove Janssonin Kesäkirjaa kuljetan kesällä mukanani kotipihalla tai pienillä retkillä, lueskelen lempikirjaani sieltä sun täältä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Pokkari tai äänikirja

 

Etenkin lomamatkojen lukemistossa korostuu sisällön lisäksi myös kirjan formaatti. Ainakaan ulkomaille ei tee mieli raahata painavaa teosta, joten valitsen pokkariversion mahdollisimman usein. Suosin pokkareita usein myös lomareissujen ex tempore -ostoksissani.

Toinen suosikkiformaattini on äänikirja. Se vauhdittaa kävelylenkkejä ja tuo seuraa vaikkapa pitkälle bussimatkalle tai silloin, kun muut jo nukkuvat.

Ei liene yllätys, että hankin äänikirjani kirjastosta tai Lukulampun yhteistyökumppanilta Elisa Kirjalta. Toisella yhteistyökumppanillamme Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksella taas on kesän ajan pokkariteema. Eri genrejä edustaviin pokkaripaketteihin voi tutustua Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa. Kesäkuun ajan voi myös osallistua pokkaripakettiarvontaan.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.
Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan. #kierrätyskirja


Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

Miten sinä valitset lomakirjasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.