lokakuu2016_uutuuskirjat_kirjallisuustapahtumat

Lokakuun vinkit: uutuuskirjoja, satutapahtumia ja kirjoituskilpailu

Miltä näyttää kirjanystävän lokakuu? Katso kuukauden kirjalliset vinkit ja kerro omasi.

 

Haluatko kirjailijaksi? Tai ainakin kirjoittaa?

Nuoren Voiman Liitto järjestää kaikille avoimen, ilmaiseen Haluatko kirjailijaksi -seminaarin lauantaina 8.10.2016 yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa. Lisätietoa saa tapahtuman Facebook-sivulta.

REUNA-kustantamo on julkistanut yhteistyössä Framery Oy:n kanssa Sirkuspoika Oliver -lastenkirjasarjan käsikirjoituskilpailun. Kilpailussa enintään 10 000 merkin pituisia tarinoita, joissa on päähenkilönä Oliver-poika. Kilpailuaikaa on vuoden 2016 loppuun. Lue lisää kilpailusta.

Mikkelissä järjestetään kuun puolivälissä uusi Satua!-kirjallisuustapahtuma. Tapahtuman tavoite on nostaa esiin lastenkirjallisuutta, ja ohjelmassa on muun muassa saturauhan julistus sekä sadunlukuhaaste. Tutustu tapahtumaan.

Valtakunnallista Satupäivää vietetään 18. lokakuuta. Satupäivän verkkosivuilla voi etsiä tapahtumia kaupungin mukaan ja ilmoittautua myös itse mukaan tapahtumaan, vaikkapa sadunlukijaksi. Lue lisää ja tutustu ohjelmaan.

Lokakuu on myös kirjamessujen aikaa. Helsingin kirjamessut ovat kuun lopulla 27.–10. Tänä vuonna messujen teemana ovat erityisesti Pohjoismaiden kirjallisuus ja kulttuuri. Tutustu messuihin.

 

tahto_ainokaisa_saarisen_kahdet_kasvot

 

Lokakuun uutuuskirjoja

 

Tässä viisi uutuuskirjatärppiä lokakuulle:

Granta-aikakauskirjasarjan kahdeksas osa on aiheeltaan ja nimeltään Koti (Otava 2016). Aleksi Pöyryn toimittamassa teoksessa koti- ja ulkomaiset kirjailijat pohtivat kodin merkitystä ja sitä, millaista on kodittomuus tai kodin jättäminen pakon edessä. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Markus Leikolan romaanilla Uuden maailman katu (WSOY 2016) on laaja ja kunnianhimoinen aihe. Teos on maagisen realismin keinoin kerrottu yksi mahdollinen tarina siitä, miten nykypäivään ja meidän maailmantilanteeseemme on tultu sadan vuoden aikana. Romaanin sivuilla seikkailevat etupäässä tosielämän vaikuttajat tai heitä suuresti muistuttavat hahmot Franklin D. Rooseveltista ja John F. Kennedystä Hemingwayhin, Sinatraan ja Freudin sisarenpoikaan. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Tänä syksynä ilmestyy runsaasti elämäkertoja. Pekka Holopaisen teos Tahto – Aino-Kaisa Saarisen  kahdet kasvot (Teos 2016) valottaa huippuhiihtäjän elämää ja persoonaa. Teosta on sanottu rehelliseksi. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Ankka vailla menneisyyttä (Sanoma Media Finland 2016) on mielenkiintoinen sekoitus sarjakuvaa ja elokuvamaailmaa. Teoksen tekijöinä ovat Kari Korhonen, Aki Kaurismäki ja Giorgo Cavazzano. Kun italialainen piirtäjä Giorgio Cavazzano toivoi, että saisi piirrettäväkseen leffasarjakuvan, Aku Ankan toimitus ehdotti Kaurismäen elokuvaa. Cannesin elokuvajuhlilla Grand Prix -palkinnon voittanut Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä on Cavazzanonkin suosikkielokuvia. Kari Korhosen käsikirjoittama ja Cavazzanon piirtämä Ankka vailla menneisyyttä -sarja on kunnianosoitus Suomen arvostetuimmalle elokuvaohjaajalle. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Maria Turtschaninoffin uusin romaani Naondel  (Tammi 2016) jatkaa Punaisen luostarin tarinoita -sarjaa. Palkitun Maresin itsenäinen jatko-osa Naondel palaa ajassa taaksepäin,  Punaisen luostarin perustamista edeltäviin tapahtumiin.  Nuorille aikuisille suunnatussa kirjassa päähenkilöt, naiset ja tytöt kertovat  kukin oman, ravisuttavan tarinansa. Kaikkia yhdistää sama kohtalo: joutuminen julman Iskanin haaremiin. Kirja pohtii rankkojakin teemoja kauniin kerronnan kautta.  Kirjaa on luonnehdutti kuvaukseksi tyttöjen ja naisten alistamisesta mutta myös voimasta. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantajat
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Mikä uutuuskirja tai kirjallinen tapahtumavinkki kiinnostaa? Anna myös oma vinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.