lokakuunkirjavinkit

Lokakuun kirjalliset vinkit: kirjamessuja ja kutkuttavia uutuusteoksia

On taas aika vinkata alkaneen kuukauden kirjallisista menoista ja uutuusteoksista. Jätä oma meno- tai kirjavinkkisi kommenttikenttään!

 

kirjamessut2014_banneri_920x190_0

Messuja ja satuja

 

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään Turun kansainväliset kirjamessut. Messujen teemamaa on Ranska ja teemapaikkakunta Sastamala, joka tunnetaan kirjapiireissä ainakin suomalaisen kirjan museosta Pukstaavista. Turun messuohjelman löydät täältä. Lukulamppuunkin saadaan todennäköisesti messujuttu Turusta heti lokakuun alkupuolella.

Kuun lopussa on Helsingin kirjamessujen vuoro. Messuohjelma on jo julkaistu, ja esimerkiksi lukupiireihin ilmoittautuminen on käynnissä. Vinkkaamme, että Lukulampun edustaja osallistuu 23.10. illansuussa olevaan paneelikeskusteluun Kriitikot vs. kirjabloggaajat. Aiemmin samana päivänä on Bonnier Kirjojen järjestämä keskustelutilaisuus Suomalaiset menestyskirjailijamme maailmalla. Lukulampussa julkaistiin jokin aika sitten artikkeli niin ikään Kirjailijamme maailmalla -otsikolla: siinä tutkailimme, miten suomalaiset kirjailijat näkyvät maailman kirjatapahtumissa – tai eivät näy. Jutun voit lukea täällä.

Lokakuussa vietetään myös vuosittaista Satupäivää. Satupäivän 18.10. teemana on ”Satua liikkeellä!” – tuona päivänä satuihin voi törmätä kaikkialla Suomessa yllättävissäkin paikoissa. Tutustu oman paikkakuntasi Satupäivä-ohjelmaan tai ilmoittaudu satutapahtuman järjestäjäksi täällä. Helsingissä kulkee Satupäivänä satuparaati, josta saa lisätietoa tapahtuman Facebook-sivulta. Paraatia johtaa Satupäivän suojelija, näyttelijä Sinikka Sokka. Mukana kulkee lastenkirjakuvittajia satuhahmoineen, ja Risto Räppääjä ja Maukka ja Väykkä jakavat osallistujille ilmapalloja.

Eikä pidä unohtaa Aleksis Kiven päivää 10. lokakuuta. Nurmijärvellä, Kiven omilla seuduilla, vietetään Aleksis Kivi -viikkoa. Ohjelmassa on muun muassa Mieskuuro Huutajien juhlakonsertti. Lue lisää täältä.

 

 

 

kirsikunnas

 

 

Muumeja, romaaneja ja elämäkertoja

 

Uutuuskirjapuolelta poimittakoon rakastetun Kirsi Kunnaksen elämäkerta Kirsi Kunnas – sateessa ja tuulessa, jonka on kirjoittanut Leena Kirstinä.  Jos viime syksynä luettiin – ja edelleen luetaan – Tuula Karjalaisen  Tove Jansson – tee työtä ja rakasta -elämäkertaa, onko tässä tämän syksyn ”must-elämäkerta”? Myös  lokakuussa ilmestyvästä Antti Heikkisen teoksesta Risainen elämä: Juice Leskinen 1950-2006 elämäkerrasta tulee varmasti myös hitti ainakin isänpäivän aikaan.

 

muumitrivieralla

 

Muumit lähtevät Rivieralle lokakuun kymmenes päivä. Tuolloin saa ensi-iltansa Muumit Rivieralla -elokuva ja Muumit Rivieralla -teos julkaistaan.  Tutustu sarjakuvateokseen täällä. Elokuvasta kertoo parhaiten sen traileri:

 

Ulkomailla ilmestyy Colm Tóibínin romaani Nora Webster. Teoksen nimikkohenkilö Nora Webster on nelikymppinen neljän lapsen leskiäiti, joka löytää laulamisesta uutta voimaa surun keskellä.

 

nora_webster

 

Himoshoppaaja-kirjojen faneille hyviä uutisia: lokakuussa ilmestyy myös Sophie Kinsellan uusin teos, Shopaholic to the Stars. Sarjan seitsemännessä osassa himoshoppaaja muuttaa Los Angelesiin ja haluaa ryhtyä stylistiksi.

shopaholic_stars

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: tapahtumajärjestäjät ja kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Viihdytkö kirjamessuilla? Mitä uutuuskirjoja aiot lukea lähiaikoina?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.