7163660180_21a60babd6_b

Libristi on kirjallisuuden ja myynnin ammattilainen

Libristi  on kirjakauppa-alan ammattilainen. Kirjakauppaliitto, Kirjakauppakoulun Kannatusyhdistys ja Rastor järjestävät libristikoulutusta eli myynnin ammattitutkintoa kirjakauppa-alalle. Rastorin Olavi Kottonen kertoi Lukulampulle, mitä kaikkea koulutukseen liittyy.

 

Paljonko libristejä on koulutettu?

– Vuodesta 1912 on valmistunut yhteensä lähes 1700 libristiä. Kirjakauppakoulu vietti 100-vuotisjuhlaa vuonna 2012. Tällöin Rastorin ensimmäinen ryhmä sai todistuksensa Kansalliskirjaston Kupolisalissa. Vuoden 1972 jälkeen on valmistunut 900 libristiä, joista osa on jo jäänyt luonnollisesti eläkkeelle, eli tällä hetkellä kirjakaupoissa työskentelee arviolta 600-700 libristiä.

Libristeihin voi törmätä kirjakaupoissa. Kuvissa Akateeminen Kirjakauppa.

Libristeihin voi törmätä kirjakaupoissa. Kuvissa Akateeminen Kirjakauppa.

 

Voiko libristiksi opiskella muualla kuin Rastorin kursseilla?

– Kun Markkinointi-instituutti lopetti 2010 vaiheilla tutkinnon järjestämisen, yhteistyöneuvottelujen jälkeen ”perimme” tutkinnon järjestämisoikeudet. Ensimmäinen ryhmä aloitti syksyllä 2011 ja tähän mennessä olemme toteuttaneet tutkinnon kahdelle ryhmälle, kolmas on käynnissä parhaillaan ja syksyllä 2014 on tarkoitus aloittaa ryhmä numero 4.

– Olemme ainoa tutkinnon järjestäjä Suomessa.

 

Millaista palautetta opiskelijanne antavat koulutuksesta?

– Palaute on hyvää tai erinomaista. Se johtuu pitkälti kahdesta asiasta. Ohjelmassa on yhdistetty toimialalähtöisesti kirjakauppa-alan myynti- ja asiakkuusosaaminen ja syventävät libristiopinnot lomittain niin, että aina kaksipäiväisen lähiopetuksen jälkeen pystyy heti hyödyntämään oppimiaan asioita ja tehtävät työssäoppimistehtävät ovat käytännönläheisiä. Toinen syy on ohjelmaan valitut kouluttajat. He edustavat oman aiheensa erityisosaajia ja pystyvät tuomaan osallistujille esille tietoja ja taitoja käytännönläheisellä tavalla.

 

Ketkä kaikki ovat kouluttajianne?

– Kouluttajilla on pitkä kokemus omasta erityisalueestaan. Seppo Huovila kouluttaa vuorovaikutustaitoja ja talousosaamista, Rita Käkelä Kansalliskirjastosta opettaa tiedonhakutaitoja, haastavia asiakastilanteita selvittämään opettaa ohjelmassa lakimies, joka tuo osuuteen uskottavuutta, kirjallisuuslajeja ja kirjoitustyylejä opettaa Annamari Arrakoski-Engardt pitkällä kirjakauppakokemuksellaan, kirjavinkkausta opettaa Espoon kirjastosta Marjukka Peltonen, tutustutaan Kirjavälityksen toimintaan, joka on jokaisen kirjakauppamyyjän Mekka, tietopalvelupäällikkö Susanna Vestmanin johdolla, lisäksi syvennetään osaamista tuotevalikoiman osalta ja keskitytään erityisesti kauno-, lasten ja nuorten kirjoihin sekä oppi- ja tietokirjoihin kustantajien ja kirjakauppojen asiantuntijoiden opastuksella, visuaalista myyntityötä opiskellaan Mikko Tapanaisen johdolla ja samalla tutustutaan kahteen erilaiseen myymälään ja tehdään niistä huomioita paritehtävänä, työssä jaksamista, asiantuntijamyyjänä toimimista ja oman ammatti-identiteetin rakentamista valmentaa allekirjoittanut.

– Opetusmetodit vaihtelevat aiheesta riippuen, vetäjillä on hyvät taustamateriaalit, joiden pohjalta synnytetään ryhmätöissä keskusteluja ja kehitetään yhdessä aiheen pohjalta uusia ideoita omassa työssä käytettäväksi. Työssäoppimistehtävien avulla opiskelijat vievät asiat käytäntöön omassa työssään. Ryhmässä tapahtuvat keskustelut ja keskinäinen verkostoituminen toimivat myös osana oppimista.

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi, kuvat: Kenneth Luoto / Akateeminen kirjakauppa.

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Oletko asioinut libristin kanssa kirjakaupassa? Haluaisitko itse opiskella libristiksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.