lastenkirjat_kevat2014

Arkea ja sadun taikaa: katsaus uusiin lastenkirjoihin

Kevään lastenkirjatarjonnassa riittää luettavaa kaikenikäisille. Parhaimmillaan laadukkaat lastenkirjat tuottavat iloa ja elämyksiä niin lapselle kuin kirjaa ääneen tai itsekseen lukevalle aikuiselle.*

 

Taikapäivä

 

Annika Sandelinin kirjoittamassa, Henriikka Tavin suomeksi riimittelemässä ja Karoliina Pertamon kuvittamassa Baudeliero ja Mette-rotta – vauvarunoja ja
villejä riimejä -kirjassa (Teos & Schildts & Söderströms) on ajateltu kaikkein pienimpiä lukijoita, kuuntelijoita ja katselijoita. Lämminsävyiset, ilmeikkäät kuvat ja rytmikkäät, arkisen huumorin elävöittämät runot ilahduttavat isompiakin kirjanystäviä.

Nina Pirhosen suloinen Pompom-pupu seikkailee tänä keväänä pienten pahvikirjassa. Pompom aamusta iltaan (Otava) kertoo nimensä mukaisesti Pompomin ja hänen ystäviensä päivärutiineista leikkeineen ja ruokahetkineen. Teksti on yksinkertaista, mutta värikylläisissä kuvissa riittää ihasteltavia yksityiskohtia.

Kaisa Järnefeltin kirjoittama ja Riikka Jäntin kuvittama Taikapäivä tarjoaa kesäloma-arkea ja sadun lumoa lapsille, jotka jaksavat jo kuunnella pidempiä tarinoita, mutta joille kuvat ovat yhä tärkeä osa kirjaelämystä. Herttaisen, vanhanaikaisen kirjan sivuilla tuoksuvat kanelipullat ja mansikat. Kertovan tekstin lomassa on pieniä runoja, ja mummolassa lomailevan Maarian kanssa seikkailevat hiiret ja sammakot.

 

 

Kanarian säpinät

 

Ystävyyttä ja seikkailua varhaisnuorten sarjakirjoissa

 

Kanarian säpinät (Wsoy) on itsenäinen jatko-osa Laura Suomelan esikoisteokselle Lokkisaaren säpinät. Tällä kertaa ystävykset Juho ja Isto kokevat jännittäviä ja hauskoja hetkiä  etelänlomalla, kun poikien kuvaama lomavideo katoaa arvoituksellisesti.

Johanna Hulkon suositussa Geoetsivät-sarjassa ilmestyy jo kolmas kirja, Geoetsivät ja muinaishaudan salaisuus (Karisto). Kirjanahmimisikäisille suunnattu sarja rakentuu suositun geokätköilyharrastuksen ympärille. Uusimmassa kirjassa selvitetään, kenellä olisi motiivi rikkoa ja sotkea paikallista muinaishautaa.

Nemo Rossin Mafian linnut (Myllylahti) puolestaan kertoo Roomassa asuvien suomalaisnuorten, Kaiuksen, Silvan ja Leon uusista seikkailuista. Rooman sudet -kirjan tapaan Arkeomysteeri-sarjan toinen osa on sekoitus historiaa, muinaislöytöjä ja jännitystä.

 

Seikkailu merenpohjassa

 

Jotakin uutta, jotakin vanhaa

 

Kevään lastenkirjojen joukossa on myös kiinnostavia uusintapainoksia, joissa on mukana jotakin uutta.

Esimerkiksi Tove Janssonilta, jonka syntymän 100-vuotisjuhlia vietetään tänä vuonna, ilmestyy kuvakirja Seikkailu merenpohjassa (Wsoy), joka on julkaistu alunperin vuonna 1933. Lahjakas ja varhaiskypsä Jansson piirsi ja kirjoitti tarinan jo 13-vuotiaana. Alunperin salanimellä Vera Haij ilmestynyt kirja julkaistaan nyt muumitutkija Sirke Happosen uutena suomennoksena ja taustoittavien jälkisanojen kera.

Juhlavuottaan viettää myös suuren suosion saavuttanut Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -sarja. Vuonna 1999 ensimmäistä kertaa ilmestynyt lastenromaani Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö (Tammi) julkaistaan nyt uutena, Salla Savolaisen kuvittamana laitoksena. Salla Savolaisen kädenjälki on näkynyt myös kahdessa viime vuosina julkaistussa
uudessa Heinähattu ja Vilttitossu -kirjassa. Sarjaa aiemmin kuvittaneen Markus Majaluoman piirroksiin verrattuna Savolaisen kuvat ovat värikkäämpiä ja vetoavat kenties paremmin lapsiin – on puhtaasti makuasia, kumman kuvittajan tyylistä pitää enemmän, mutta todelliset Heinähattu ja Vilttitossu -fanit luultavasti haluavat tutustua sekä uuteen että vanhaan Littoisten
riiviöön.

 

Kävellen ympäri maailman

 

Lastenkirjat kiinnostavat myös aikuislukijaa

 

Vanha sanonta kuuluu, että hyvässä lastenkirjassa on sekä lasten että aikuisten taso.

Monissa lastenromaaneissa on aikuisiinkin uppoavaa huumoria. Esimerkiksi David Wailliamsin kirjoittama, Quentin Blaken kuvittama ja Jaana Kapari-Jatan suomentama Herra Lemu (Tammi) hurmaa koskettavalla, ajatuksia herättävällä tarinallaan ja hulvattomalla huumorillaan kaikenikäiset.

Myös lasten kuvakirjat voivat miellyttää aikuisen silmää. Kevään uutuuksien joukossa on muutamia kirjoja, joiden kuvittajat ovat keränneet kannuksia designin tai aikuisten sarjakuvan parissa.

Kansainvälistä tunnustusta saanut nuori graafikko Lotta Nieminen on tehnyt upean, alunperin englanniksi julkaistun Kävellen ympäri maailman -teoksen  (Wsoy) Jenny Broomin kanssa. Riimitelty tarina alkaa New Yorkista aamulla ja päättyy saman suurkaupungin iltatunnelmiin. Matkan varrella vieraillaan niin Ranskassa, Venäjällä kuin Intiassakin – sekä tietysti myös Suomessa. Lukija saa arvata kulloisenkin vierailukohteen tunnetuista rakennuksista sekä tekstin ja kuvan pienistä vihjeistä. Pahvikirjan kymmenet, uusia yksityiskohtia paljastavat luukut vetävät lapsen huomion puoleensa, ja aikuinenkin voisi katsoa kirjan geometrisiin muotoihin ja sävykkääseen värimaailmaan perustuvia kuvia vaikka kuinka kauan.

Kehuttuja ja palkittuja sarjakuvateoksia, kuten viimesyksyisen Vain pahaa unta –kirjan, julkaissut Ville Tietäväinen on kuvittanut Iiro Küttnerin satukirjan Puuseppä (Books North). Kaunis, hieman surumielinen tarina puusepästä aloittaa Puiden tarinoita -kirjasarjan, jonka kohderyhmä ei ole ikäkausiin sidottu. Tietäväisen kuvat ja Küttnerin teksti muodostavat hienon ja viimeistellyn kokonaisuuden. Kirja on kaunis kuin koru.

 

puukansi

 

Teksti: Maria Leidenius / Lukulamppu, kuvat: kustantamoilta

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

*Tekstissä olevat linkit vievät ko. teoksen esittelyyn Lukulampun kirjasivuilla  tai verkkokirjakaupassa; myös kirjasivujen kautta voi ostaa kirjoja.

 

Löysitkö kirjavinkkejä itsellesi tai lapsellesi? Mitä uutta tai vanhaa lastenkirjaa suosittelet muillekin – ja miksi?

3 comments

  1. Suosittelen vanhoista lastenkirjoista Selma Lagerlöfin Peukaloisen retket villihanhien seurassa -teosta. Tästä iki-ihanasta yli satavuotiaasta kirjasta on tehty myös tv-sarja. Kirja on oikein opettavainen ja lapset oppivat eläimiä ja maantietoa ihan uudella tavalla.

  2. Kiitos suosituksesta, Mai! Meidän perheessä mies luki lapsille ääneen Peukaloisen retket pari vuotta sitten, ja kirjasta tykättiin. Ostin kirjan hiljattain omaan hyllyyn, Maija Karman kuvittamana laitoksena, jossain vaiheessa lähdetään siis uudestaan retkille Villihanhien seurassa 🙂

  3. Suosittelen vanhoista lastenkirjoista H.C Andersenin
    Andersenin suuri satukirja siihen on koottu Andersenin kaikki sadut.
    Andersenin sadut ovat opettavaisia kaikenikäisille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.