OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lainaa ja kierrätä – näin luet ekologisesti

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus esittelee Habitare 2018 -messuilla Huomisen kodin. Tämän pienen kodin kuvitteellista asukasta motivoivat ympäristön kuormituksen välttäminen, sisustaminen ja käsityöt. Mutta miten Huomisen kodissa luetaan?

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

 

Kierrätyskirja säästää luonnonvaroja

Huomisen kodin kirjahylly on koottu vanhoista puisista laatikoista ja koreista, jotka on yhdistetty toisiinsa vyöllä. Hyllystä löytyvät esimerkiksi Yann Martelin Piin elämä, Sofi Oksasen Puhdistus ja Louisa M. Alcottin Kootut kertomukset.

Kierrättäminen pidentää kirjan elinkaarta. Kierrätyskirja on myös edullinen, ja se säästää  luonnonvaroja. Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa kerrotaan jokaisen kirjan kohdalla, paljonko kyseisen tuotteen ostaminen säästää kiinteitä luonnonvaroja.

Katso esimerkkejä: tutustu Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen verkkokaupan kirjavalikoimaan.

 

Kirjastonkirja kannustaa lähimatkailuun.

Kirjastonkirja kannustaa lähimatkailuun.

Kirjasto on hyvä valinta

Huomisen kodista löytyy myös kirjastonkirjoja: kaikkea ei pidä omistaa itse. Usein lukutoukalla ei ole myöskään varaa tai tilaa hankkia kaikkia kiinnostavia kirjoja omakseen.

Onneksi meillä on kirjasto.

Digikirjoja ja nojatuolimatkailua

Huomisen koti saa ajattelemaan kirjojen ja lukemisen ympäristöystävällisyyttä laajemminkin.

Yksi keino tutustua helposti erilaisiin kirjoihin ja samalla välttää materian hankkimista on suosia aineettomia kirjoja: e-kirjoja ja äänikirjoja. Niiden hyvä puoli on sekin, että ne kulkevat mukana vielä helpommin kuin fyysiset kirjat – tosilukija kun haluaa nauttia kirjoista lähes missä tahansa.

Mutta käsi sydämelle: tosilukijan merkki on sekin, että haluaa tukea kirja-alaa ja ostaa myös uusia, painettuja kirjoja. Kirjat tarvitsevat lukijoita ja lukijat kirjoja!

Myös uusien kirjojen kanssa pätee ajatus siitä, että kirja ansaitsee monia lukemiskertoja. Lue siis uudelleen, tai jos et, lahjoita, lainaa tai kierrätä kirja eteenpäin.

Ja onhan lukeminen joka tapauksessa helppo ja ympäristöystävällinen harrastus: toisiin maailmoihin pääsee sohvalla maaten ja ilman kalliita erityisvarusteita, kirjastoa hyödyntäen jopa ilmaiseksi. Olen itsekin ehtinyt tänä lauantaiaamuna jo ennen aamupalaa niin torontolaiseen taidegalleriaan kuin sotkamolaiseen metsään.

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Lisää lukemista

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Huomisen koti -sivusto antaa vinkkejä ekologiseen asumiseen

Lukulampun artikkelit:
Hyllystä hyllyyn: Kirjan kierros Kierrätyskeskuksessa 
Kierrätyskeskus palvelee kirjanystävää 
Lukulampun blogi: Miksi kirja kannattaa lukea uudelleen? 

Kirjastot.fi-sivusto: Hae kirjastoja. Etsi palveluja, varaa ja uusi lainasi. Myös mm. tilastotietoa kirjastoista.

Helmet-sivujen artikkeli Helsingin kaupunginkirjasto sai Ekokompassin kertoo helsinkiläisten kirjastojen ympäristöystävällisestä toiminnasta.
Elisa Kirjan sivusto: e- ja äänikirjoja. Kirjojen luku- ja kuuntelunäytteisiin voi tutustua ilmaiseksi. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.