kierratyskeskus_lastenkirjat_paivi_heikkila-halttunen

Kuukauden kirjateemana lapset ja nuoret – klassikoita, nostalgiapaloja ja erikoisia helmiä

Filosofian tohtori, dosentti Päivi Heikkilä-Halttunen työskentelee lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijana, tutkijana, kouluttajana ja kriitikkona. Hän kirjoittaa Lastenkirjahylly-blogia. Heikkilä-Halttunen vinkkaa kuukauden kirjateeman kiinnostavimmat valinnat.

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*
img_2712_1

Mistä etsit vanhoja lastenkirjoja?

— Tilaisuuden tullen pyrin aina kiertämään eri kaupunkien antikvariaateissa tarkistamassa lasten- ja nuortenkirjavalikoiman. Tampereen kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa skaalaan aina nopeasti lasten- ja nuortenkirjat. Puutelistallani on esimerkiksi muutamia Camilla Mickwitzin kuvakirjoja sekä tsekkiläisen Ota Janečekin kuvittama lastenrunokirja Lasten paratiisi Aale Tynnin suomennoksena (WSOY 1968).

— Asuinalueeni Tampereen Nekalan kierrätyskeskuksesta olen tehnyt kaksi hykerryttävää 50 sentin löytöä: Lothar Meggendorferin kolmiulotteinen Nukkekoti (Otava 1979) natisi vielä uutuudenkankeuttaan, kun avasin sen täyteen mittaansa. Hans Malmbergin ja Gunnel Linden valokuvakuvitettu kuvakirja Ikimetsässä (WSOY 1966) oli sekin lähes priimakuntoinen kappale. Fidan kirpputorilta Tampereelta löysin taannoin sopuhintaan kokoelmistani puuttuvan Erkki Tantun kuvittaman saamelaissadun Ahkupiebmu (Otava 1970).

— Itsepalvelu- ja hyväntekeväisyyskirpputorit ovat täynnä lasten- ja nuortenkirjojen kirjakerhopainoksia, joilla ei lastenkirjakeräilijälle ole suurtakaan arvoa. Toki niilläkin voi olla yksittäisille ihmisille silti nostalgia-arvoa.

img_3716_3

 

Mitkä ovat suosikkisi helmikuun valikoimasta?

— Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen verkkokaupan valikoima vaikuttaa ilahduttavan laadukkaalta ja monipuoliselta. Kirjat sopivat lapsille ja nuorille, jotka etsivät kiinnostavaa ja laadukasta uutta luettavaa pikkurahalla. Valikoimasta löytyy myös monia kohtuuhintaisia helmiä nostalgisesti virittyneille aikuisille, jotka arvostavat lastenkirjaklassikkoja tai lastenkirjakuvitustaidetta ylipäätään.

— Manga-sarjakuvaa on tarjolla silmäänpistävän paljon, mikä kertoo lajin suosiosta eri-ikäisten lukijoiden keskuudessa.

— Klassikko-osaston ehdoton helmi on Eric Linklaterin tunnetuimman, alun perin vuonna 1944 englanniksi ilmestyneen teoksen ruotsinnos, Det blåser på månen, 4 euroa. Kiinnostavaa olisi tietää myynnissä olevan kirjan ilmestymisvuosi ja se, onko teos läpikuvitettu.

— Tänä vuonna juhlavuottaan viettävän Zacharias Topeliuksen tuotannosta on tarjolla kaksi satukokoelmaa neljän ja viiden euron hintaan, Adalminan helmi ja valikoima Z. Topeliuksen satuja (WSOY 2005) ja Topeliuksen satuhelmiä (WSOY 2006). Kirjojen tiedoissa ei mainita kuvittajia, jotka ovat molemmat aikansa arvostettuja tekijöitä, Rudolf Koivu ja Leena Lumme. Kuvittajatietojen ilmoittaminen myyntitiedoissa lisäisi varmasti keräilijöiden kiinnostusta!

— Lastenkirjaklassikot ovat hyvin esillä: esimerkiksi koko C. S. Lewisin Narnia-sarjan voi hankkia ruotsinkielisenä varsin kohtuulliseen hintaan, vain 3 euroa kappale.

img_3206_2

Tove Janssonin tuotanto on niin ikään hyvin edustettuna nettimyyntivalikoimassa suomen-, ruotsin- ja jopa ranskankielisinä versioina. Enpä ole törmännytkään Muumien suuria ja pieniä seikkailuja -antologiaan (WSOY 2014) aiemmin!

— Kiinnostavaa on sekin, että valikoimasta löytyy jopa japaninkielinen kuvakirja. Välillä on hyvä paneutua muiden kielialueiden ja kulttuurien erilaiseen kuvamaailmaan.

img_5903_1

— Valikoimista löytyy myös Laura Ruohosen ja Erika Kovasen ensimmäisen yhteisen runokuvakirjan Allakka pullakan ruotsinnos Smaskens Damaskens (Söderströms 2010), jonka uskoisin kiinnostavan myös tekijäparin uusimman, Kansallisteatterin isolla näyttämöllä pyörivän Tippukivitapauksen takia.

— Muutama virhesijoittelu mahtuu valikoimaan: Kati Kovacsin Miestennielijäksi sirkukseen ja Josef Vimmatun tarina (Arktinen Banaani 2003 ja 2004) ovat aikuisten sarjakuvaa.

— Kodin ja työhuoneen huojuvien kirjapinojen takia olen yrittänyt olla maltillinen kirjaostoissani. H. C. Andersenin klassisen Lumikuningatar-sadun uudelleen kerrottu ja kuvitettu versio taitaa pian matkata Tampereelle, ellei joku muu ennätä napata sitä.

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi, kuvat: Päivi Heikkilä-Halttunen, kirjojen kansikuvat / Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.