Lukulampun blogi

Kun lukeminen ju-mit-t-a-a

Jokainen intohimoinen lukija tietää, miltä tuntuu, kun kirja vie mennessään. Kaikki muu unohtuu, haluaa vain ahmia tuota kirjaa ja samaan aikaan pelkää, että se loppuu liian pian. Mielen valtaa kiitollisuus kyseistä kirjaa ja kirjallisuutta kohtaan: onneksi on tällaista, muuta en eläissäni  tarvitse!

Ja sitten on se lukemisen toinen puoli. Se, kun lukeminen ei vain suju.

“Mitäs siitä”, ajattelisi moni. Onhan maailmassa ainakin miljoona muutakin tapaa viettää vapaa-aikaa kuin kirjan äärellä kököttäminen.

Mutta jotkut meistä lukijoista ovat sellaisia, että meidän on pakko lukea. Tuntuu oudolta istua bussissa ilman kirjaa tai mennä nukkumaan lukematta. Lukemattomuudesta tulee ontto olo.

 

Lukemisongelmat ja niiden ratkaiseminen

 

Mikä siis avuksi lukujumiin, fiilikseen, jossa huvittaisi lukea, mutta mikään kirja ei tunnu miltään? Kokeile tilanteen mukaan jotakin seuraavista:

 

(1)
Jos lukujumi johtuu siitä, että et pidä parhaillaan luettavana olevasta kirjasta, hylkää se. Jos sinun on tarkoitus lukea kyseinen kirja, luet sen myöhemmin sopivalla hetkellä. Kaikki kirjat eivät vain sovi tiettyihin lukufiiliksiin ja elämäntilanteisiin, hyvätkään.

(2)
Jos lukujumi johtuu siitä, että sinun on pakko lukea tiettyä kirjaa, pakota itsesi lukemaan se mahdollisimman nopeasti. Mieti, millaisella kirjalla voit palkita itseäsi ärsyttävän luku-urakan jälkeen. (Tämän lukujumipostauksen aiheutti lukupiirikirja, jota en ole saanut luettua mutta en ole lukupiirin takia voinut keskeyttääkään: olen nyt tehnyt suunnitelman, milloin palautan kirjan kirjastoon ja mitä sitten luen. Kohti uusia, parempia kirjakokemuksia!)

(3)
Jos lukujumi johtuu siitä, että olet puuduttanut itsesi liian samankaltaisia kirjoilla viime aikoina, kokeile seuraavaksi jotain aivan erilaista.

(4)
Jos lukujumi johtuu siitä, että olet lukenut liian hyvän kirjan
ja kaikki muu tuntuu siksi lattealta, nauti rauhassa loistavasta kirjakokemuksesta ja odota tunteiden tasaantumista.

(5)
Jos lukeminen johtuu kiireestä ja huomaat hermostuvasi lukemattomuudesta, raivaa kalenterista tietoisesti edes yksi pidempi lukuhetki. Huomaat, että olet sittenkin vielä lukija, ja rauhoitut. Äänikirjat ovat muuten hyvä vinkki kiireiselle, niitä voi kuunnella lähes missä vain!

(6)
Jos lukujumi johtuu väsymyksestä tai stressaavasta elämäntilanteesta, ole ymmärtäväinen itseäsi kohtaan. Joskus energia ei vain riitä lukemiseen. Toisaalta välillä mikään muu ei ole niin terapeuttista kuin paeta kaikkea lempikirjan ääreen. Valitse lohduttava, ilahduttava, itsellesi oikein sopiva kirja. Muista, että kirjoja voi lukea yhä uudelleen ja uudelleen: ehkä juuri nyt on hyvä aika valita tuttu ja varmasti sopiva kirja luettavaksi.

 

Millaisia lukujumikokemuksia sinulla on ja miten olet ratkaissut jumitusongelman?

 

Jenni / Lukulamppu.fi
jenni@lukulamppu.fi
***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.