3_edit

Kouvolan dekkaripäivät -lähtölaukaus dekkarikesään

Viime viikonloppuna järjestettiin Kouvolan XVIII dekkaripäivät . Tämänvuotisen tapahtuman teemana oli kosto. Dekkaripäivillä oli 16 esitystä ja yleisöä tapahtumassa kävi kahden päivän aikana noin 600 henkilöä. Tapahtumassa oli mukana myös pitkälti toista kymmentä kirjamyyjää.

1_edit

18. Kouvolan Dekkaripäivät

Dekkaripäivät kokoaa yhteen sekä dekkarinystäviä että -tekijöitä pohtimaan dekkareiden esiin nostamia yhteiskunnan ja yksilön kannalta tärkeitä ajankohtaisia asioita. Samalla se on myös monelle suomalaislukijalle lähtölaukaus kesään, jolloin luetaan erityisen paljon dekkareita.

Kosto-teemaa käsiteltiin tapahtuman ohjelmassa kattavasti eri näkökulmista. Puhujina tänä vuonna olivat esimerkiksi:

  • Kaisa Tammi-Moilanen, hämeenlinnalaisen Vanajan avovankilan johtaja
  • Oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholm
  • Suomen Dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki
  • Kuopion hiippakunnnan notaari Marja-Sisko Aalto
  • Johtolankavoittaja kirjailija Timo Sandberg

3_edit

2_edit

Euroopan ensimmäisen yhdistetyn psykologi- ja lakiasiaintoimiston perustanut Helinä Häkkänen-Nyholm kertoi, että tutkimusten mukaan ihmisten narsistisuus on kasvanut ja empatian määrä vähentynyt parinkymmenen viimeisen vuoden aikana. Kosto on motiivina yllättävän monessa todellisen maailman rikoksessa. Kostolla tavoitellaan vähintään yhtä suurta vahinkoa kuin on itse joutunut kokemaan. Kosto on myös yksi kommunikaation muoto; Kostolla halutaan viestiä että minua ei kannata kohdella kaltoin.

Dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki kertoi, että seura täyttää 30 vuotta. Seura sai alkunsa kesällä 1984 Oriveden opistolla, kun noin 30 dekkarinystävää kokoontui tiettävästi ensimmäiseen Suomessa järjestettyyn kotimaiseen dekkariseminaariin. Dekkariseuralla on tällä hetkellä yli 1200 henkilöjäsentä. Viime vuonna seuran julkaisemassa Ruumiinkulttuuri-lehdessä arvioitiin 210 dekkariksi luokiteltavaa teosta. Niistä 113 oli kotimaisia dekkareita. Vuosittain julkaistu dekkarimäärä on vuodesta toiseen kasvanut ja kotimaisten dekkareiden osuus on vakaasti noussut.

Suomen dekkariseura on edistänyt suomalaisten hyvinvointia jo 30 vuoden ajan.

Suomen dekkariseura on edistänyt suomalaisten hyvinvointia jo 30 vuoden ajan.

Kouvolan Dekkaripäivien rikosaiheiseen näytelmäkilpailuun tuli 38 näytelmää. Voittajiksi päätuomari teatterinjohtaja Henrik Timonen valitsi helsinkiläisen Elina Kilkun näytelmän Jäädä saa julma maa ja havumäkeläisen Marita Kärkkäisen näytelmän Yksi kana ja kolme ateriaa. Kumpikin voittaja palkittiin 1000 eurolla Kouvolan Dekkaripäivillä 6.6.2014. Näistä kahdesta on julkaistu kirja ”Puhutaan huomenna rakas”.

Seuraavan kerran dekkaripäivät järjestetään pe-la 5.-6.6.2015. Vuonna 2016 vietetään Kouvolan Dekkaripäivien 20-vuotisjuhlaa.

Johtolankavoittaja Timo Sandberg sekä Ritva Sorvali, yksi Dekkaripäivien järjestäjistä.

Johtolankavoittaja Timo Sandberg sekä Ritva Sorvali, yksi Dekkaripäivien järjestäjistä.

Teksti: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi
Kuvat: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.