Lukulampun blogi

Kirjojen karsimisen haikeus ja huojennus

Markkinatutkimuksissa kysytään usein tähän tapaan: Kuinka todennäköisesti käytätte tuotetta uudelleen? Ei lainkaan todennäköistä.  / Melko todennäköistä . / Hyvin todennäköistä.

 

Tuonkaltaisia kysymyksiä ja vastausvaihtoehtoja on pyörinyt viime päivinä mielessäni, kun olen ryhtynyt suururakkaan, kirjahyllyjen järjestämiseen. Ensimmäinen kolmesta suuresta hyllystä on pian siivottu, ja olen taas muistanut, miten ihanankamalasta työstä on kyse.

Kirjahyllynsiivoojan suurin ongelma ei ole nenään tunkeva pöly, ei jatkuva kyykistely, kurottelu ja kiipeily eikä kirjakasojen kantaminen paikasta toiseen. Suurin ongelma on tunteet.

Miten todennäköistä on, että ”käytän uudelleen” Fred Karlssonin teosta Yleinen kielitiede (Yliopistopaino 1994) tai Perinnetieteen terminologia -vihkosta, joka on Helsingin yliopiston kansanrunoustieteen laitoksen toimite, ensipainos vuodelta 1984?

Vastaus on molempien teosten kohdalla selvä: ei lainkaan todennäköistä. Mutta Yleinen kielitiede muistuttaa opintojeni alkuajoista – siitä, etten ymmärtänyt kirjasta mitään, mutta Fred oli kaikin tavoin charmikas opettaja. Perinnetiedevihkosta minulla ei ole edes muistikuvia. Suoritin pari kurssia folkloristiikkaa, ehkä vihko liittyy siihen… Samapa tuo, se on toimite, sana joka saa kielinörtin rakastamaan vihkoa!

Tutkimus- ja siivouskohteena olevassa hyllyssä on myös Kalevala-kirjallisuutta. Ei poistoja, kirjoja on niin vähän, ja ne ovat osa Kalevala-kokoelmaani. Kissakaunokirjallisuutta ja -elämäkertoja ei voi myöskään karsia, keräänhän niitä! Runoja pitää suojella, joten ei poistoja niistäkään.

Elämäkertojen rivistö on vaikuttava, sen sijaan lukemieni kirjojen osuus tästä rivistöstä ei. Sama kotimaisen kaunon kohdalla. Näitä genrejä olen nyt koettanut karsia mahdollisimman urheasti: pois se, mikä ei oikeasti kiinnosta, muista, että kirjastotkin ovat olemassa.

Lopulta hylly on saatu tilaan, jossa se voi odottaa seuraavaa tuskailukierrosta.

Entä se huojennuspuoli?

Se tulee ensinnäkin siitä, että siistiä ja kaikin tavoin hallittua kirjahyllyä on ihana katsella. Mikään ei voita kaunista kirjahyllynäkymää! Lähempi tarkastelu voi osoittaa, että kaikkien karsimistoimenpiteiden jälkeenkin minulla on neljä (!) Tove Janssonin Kesäkirjaa ja kaksi Anni Kytömäen Kultarintaa, mutta mitäs siitä, haluan omistaa ne.

Toisekseen karsiminen ja kierrättäminen on kivaa ja huojentavaa, ja olen ollut sitä mieltä jo ennen nykyistä konmaritusaikakautta. En koskaan kadu kirjapoistojani sen jälkeen kun olen tehnyt kylmäveriset poistopäätökset. Kutsun ystävät haalimaan kirja-aarteita, säästän osan kirjoista lahjaksi, loput vien Kierrätyskeskukseen, yksittäisiä kirjoja kiikutan kirjastoon.

Sitten päätän, etten enää haali ”turhia” kirjoja ja että pidän hyllyn tästä lähin aina järjestyksessä. Alitajunnastani kyllä piipittää pieni ääni, joka sanoo, että pian olet taas kirjakaaosta setvimässä.

Hiljennän sen ja palaan ihailemaan siistiä kirjahyllyäni: miten voikin olla niin ilahduttava ja rentouttava näky!

Miten sinä järjestät kirjahyllysi ja millaisia tunteita järjestely herättää?

Jenni
jenni(at)lukulamppu.fi

 

Lue myös:

Lukulampun Salla on blogannut aiemmin omista kirjankierrätyskokemuksistaan otsikolla Perinnöksi, poltettavaksi vai (lakkautettuun) divariin.
Artikkelissa Kierrätyskeskus palvelee kirjanystävää on kerrotu Lukulampun yhteistyökumppanin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toiminnasta erityisesti kirjojen osalta. Lukulampun Jenni kertoo kierrättäneensä kirjoja Kierrätyskeskukseen jo ennen yritysyhteistyötä: nyt tarkempi tutustuminen Kierrätyskeskuksen toimintaan on vain vakuuttanut, että kierrätyksen kautta kirjat löytävät uuden hyvän kodin.

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.