Kirjoja kaikkialla: pop-up-kirjastoja ja kekseliäitä kirjankierrätyspaikkoja

Kirjafillarista kirjapuun kautta kirjaigluun – missä voi törmätä kierrätyskirjoihin tai jopa kirjaston kirjoihin? Melkein missä vain! Kokosimme yhteen esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Kerro kommenteissa, millaisia kirjapisteitä olet nähnyt tai haluaisit nähdä.

 

 

Lontoon Kew Gardensin kasvitieteellisen puutarhan eräässä kahvilassa oli lokakuun alussa tällainen lukunurkkaus. Sitä mainostettiin pop-up libraryna, vaikkei kirjoja voinut lainata kotiinsa. Sen sijaan kuka tahansa sai hakeutua kirjojen ääreen lukemaan. ”Istu alas, valitse kirja ja rentoudu!” kehotti lukunurkkauksen opaskyltti. Kirjat liittyivät pääosin kasvitieteelliseen kausiteemaan, myrkyllisiin ja päihdyttäviin kasveihin.

 

Suomessa on totuttu ainakin HelMet-kirjastojen alueella siihen, että lukijan ei tarvitse hakeutua edes väliaikaiseen kirjastopisteeseen, vaan kirjasto tulee lukijan luokse fillarilla. Fillarikirjastoja näkee kesäisin kaupungilla. Toisaalta myös pääkaupunkiseudulla on yhä kirjastoautoja. Espoon kirjastoauto Välkky on liikkunut kotikaupunkinsa ohella myös Venäjällä.

 

9029592633_5dfc4d0661_z

popupkirjasto5

 

Tämä kirjakoppi on Lohjansaaresta. Vanha maitolaituri oli ainakin viime kesänä muutettu kirjankierrätyspisteeksi, jonne saattoi viedä ja josta voi hakea kirjoja.

popupkirjasto6

 

 

Maailmalta löytyy esimerkkejä mm. kirjapuista Pariisin alueelta – –

 

popupkirjasto7

 

ja Twitter-haku #popuplibrary antaa esimerkkejä kirjapuhelinkopeista kirjaigluihin.

 

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, Kuvat: Kew Gardens & Lohjansaari / Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi; HelMet-kirjastofillari / Mace Ojala / Flickr, Creative Commons; Kirjapuu / Alexandre Duret-Lutz / Flickr, Creative Commons

Missä kaikkialla olet törmännyt kirjoihin? Kerro oma kirjasto- tai kirjankierrätysideasi.

 

Muita artikkeleja aihepiiristä kirjastot.

 

6 comments

 1. Ensi vuonnahan vietämme Kirjan vuotta. Olisi hienoa, että tällaisten ihanien pop-up-kirjastojen jne. järjestäjät ilmoittaisivat pisteensä Kirjan vuoden tapahtumakalenteriin, niin että mahdollisimman moni löytäisi nämä ilokseen. Logo on myös vapaasti käytettävissä ja ladattavissa. Olisipa hienoa, jos Suomessa olisi oikea pop-up-kirjastojen verkosto!

  • Lukulamppu
   Author

   Hei Laura!

   Olen samaa mieltä: olisi mahtavaa, jos ensi vuonna – tai aina – olisi paljon pop-up-kirjastoja ja kaikenlaisia kirjapisteitä ja jostain löytyisi niistä kootusti tietoa, mielellään kuviakin. Toivotaan siis, että Kirjan vuosi kannustaa tuollaiseenkin toimintaan!

   Jos kirjan vuosi ei ole jollekulle tuttu, siitä löytyy tietoa mm. tästä Lukulampun artikkelista: http://www.lukulamppu.fi/vuosi-2015-on-kirjan-vuosi/

   t. Jenni / Lukulamppu

 2. Hei!

  Minäkin olen pariin otteeseen vieraillut tuolla Lohjansaaren sympaattisella Kirjakopilla. Taitaapa siellä poikkeamisesta olla muodostumassa kiva kesäperinne. Edelliskesänä vierailin myös Kärkelän kartanon Kesäkirjastossa Kiskossa. Paikka on syrjäinen ja ihanan idyllinen. Linkki kirjoitukseeni ja kuvia paikasta löytyy täältä:

  http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi/2013/06/karkelan-kartanon-kesakirjasto.html

  Tuo idea Kirjan vuoden pop-up-kirjastoista on myös hauska ja kannatettava! Voisi itsekin jotain kehitellä… 😀

  • Lukulamppu
   Author

   Oman pop-up-kirjaston järjestäminen olisi varmasti hauskaa – samalla saisi paljon kirjoja vaihtoon tai kiertoon. 🙂

   Salla / Lukulamppu

 3. Meillä on pienessä kyläkaupassamme kirjojen vaihtopiste. Se on ollut ahkerassa käytössä ja monen asiakkaan ilona. Kahvipöydässä voi lukea kirjoja paikan päällä tai sitten ottaa mukaansa ja tuoda tullessaan omiaan.

  • Lukulamppu
   Author

   Mainio idea! Kirjojen kierrätyspisteitä löytyy nykyään onneksi aika monesta paikasta. Useissa kirjastoissakin on kierrätyshyllyjä.

   Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.