Aikuistenosasto, Tapiolan kirjasto Flickr CC

Kirjoja ja kokoustiloja: kirjastot palvelevat monin tavoin

 

Kirjastossa voi lukea ja lainata kirjoja, lukea lehtiä ja päntätä tenttiin. Niissä on lastentunteja ja kirjailijavierailijoita. Entä tunnetko nämä kirjastopalvelut?

 

Kirjat kotiovelle

 

Tekisikö mieli lukea, mutta matka kirjastoon ei onnistu syystä tai toisesta? Kirjastolainat voi tilata suoraan kotiin. HelMet-alueella kirjaston Kotipalvelu toimii kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa. Ota yhteyttä kotikaupunkisi Kotipalveluun ja kysy, onko sinun mahdollista saada kirjastonkirjoja luettavaksi kotiinkuljetuksella.

Lisätietoa HelMet-alueen Kotipalvelusta. Google-haku kirjasto kotipalvelu tuo esiin vastaavia palveluja ympäri Suomea. Tutustu täällä.

Nettiyhteyden päässä olevaa palvelee myös e-kirjasto.

 

pasilan kirjaston neukkari

 

Kokous kirjastossa

 

Opiskelun ja lukemisen ohella kirjastoissa voi myös kokoustaa. Oheinen kuva on Helsingin Pasilan kirjaston pienestä mutta toimivasta, kirjastokortilla veloituksetta varattavasta kokoustilasta .
Tutustu Helsingin alueen kirjastojen ilmaisiin ja pientä maksua vastaan vuokrattaviin kokoustiloihin täällä. Myös esimerkiksi Tampereelta löytyy maksullisia kokoustiloja.

 

Neuvontaa lukuvinkeistä 3D-tulostukseen

 

Monenlainen kirjavinkkaus kuuluu kirjaston peruspalveluihin.

Varsinaisesta lukuneuvontapalvelusta saat tietoa Lukulampussa aiemmin ilmestyneen artikkelin Lukuvalmentajaa tapaamassa kautta.

Kirjastot neuvovat myös tiedonhakuun ja esimerkiksi tietokoneen ja internetin käyttöön liittyvissä asioissa. Nykyisin moni kirjasto opastaa jopa 3D-tulostuksen alkeet! Esimerkiksi Lahdessa opastuksen saa yhden euron tulostusmaksua vastaan. Lue lisää.

Helsingin Kaupungin kirjastoilla on kaikille avoin Kaupunkikiverstas, josta saa neuvoja ja etenkin välineitä monenlaiseen suunnitteluun, korjaamiseen, askarteluun ja nikkarointiin. Laitteita löytyy ompelukoneesta vinyylileikkuriin ja 3D-skanneriin. Katso väline-esittelyt ja tutustu verstaan käyttäjien toteutuksiin Kaupunkiverstaan sivuilla.

 

kallion kirjasto

Luettavaa ulkosuomalaisille ja lainattava perhevalmentaja

 

HelMa-palvelu on tarkoitettu ulkosuomalaisille lapsiperheille. Kirjasto toimittaa suomenkielisiä lastenkirjoja ulkomaille palvelumaksua vastaan. Tutustu palveluun täällä.

Raision kirjasto taas sai alkuvuodesta kiitosta kirjaston kautta varattavan, tai kirjastossa kun ollaan, lainattavan, perhevalmentajapalvelun ansiosta. Lainattava perhevalmentaja valittiin vuoden 2015 kunnalliseksi lastensuojeluteoksi. Lisätietoa palvelusta saa täältä.

 

Virikkeitä verkosta

 

Lopuksi vinkkaamme vielä kahdesta mainiosta verkkopalvelusta:

Kirjastokaista tuo kirjastojen tapahtumat ja kirja-alan ajankohtaiset asiat internetyhteyden päähän. Sivustolla on videoita ja radio-ohjelmia.
Kirjastot.fi-verkkopalvelu taas kokoaa monipuolisesti yhteen kirjastojen ja kirjastoalan tapahtumia ja uutisia. Sen kautta löytää niin perustietoa kirjastoista kuin kirjaston monet tietopalvelutkin. Tutustu sivustoon.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Artikkelin pääkuva: Tapiolan kirjasto / Aila Kaunisvaara / Flickr / Creative Commonsa, muut kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Mitä kirjastojen palveluja olet käyttänyt tai haluaisit käyttää? Anna myös vinkki oman paikkakuntasi kirjastopalveluista.

Lukulampun muut kirjastoaiheiset artikkelit löydät täältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.