Writing Tools

Kirjoitetaan yhdessä: netin kirjoittajayhteisöt

Harrastatko kirjoittamista, haluaisitko tavata muita kirjoittajia? Pöytälaatikkokirjoittamisen ja kirjoituskurssien välistä löytyy nykyisin paljon virtuaalisia vaihtoehtoja. Kirjoittamista voi opiskella verkossa, ja netistä löytyy myös monia kirjoittajayhteisöjä.

 

Runoja ja kertomuksia

Kotimainen Runo ja kertomus on kaikille avoin luovan kirjoittamisen verkkofoorumi. Runoilijat kokoontuvat runoja.fi-sivuilla ja proosan kirjoittajat kertomus.fi-puolella. Vertaiskirjoittajien kohtaamisen lisäksi sivustolla on arviopalvelu. Lyhyistä teksteistä voi tilata verkkofoorumin päätoimittajan arvion.

Kirjoituksia voi julkaista myös Risingshadow-sivuston keskustelufoorumilla. Keskusteluryhmissä on niin tekstinäytteitä kuin yleistäkin kirjoittamiskeskustelua.

Yhteisöllisistä nettikirjoitusprojekteista tunnetuin lienee marraskuinen NaNoWriMo eli National Novel Writing Month. Myös Suomessa moni osallistuu tempaukseen, jossa on tarkoitus kirjoittaa 50 000 sanan pituinen romaani yhden kuukauden aikana mahdollisimman valmiiksi. Muilta kirjoittajilta saa kirjoitusvinkkejä ja etenkin vertaistukea. NaNoWriMon harrastajat ovat aktiivisia muulloinkin kuin marraskuussa. Tutustu NaNoWriMon ideaan Wikipedia-artikkelin, kansainvälisen NaNoWriMo-sivuston tai Suomen NaNoWriMo-alisivun kautta.

 

Esimerkkejä maailmalta

 

Netistä löytyy muitakin ulkomaisia esimerkkejä kirjoittajayhteisöistä.

Writerscafe.org-sivustolla  voi julkaista ja kommentoida tekstejä, lisäksi sivustolla mm. järjestetään kirjoituskilpailuja. Tarjolla on myös kirjoituskursseja, ja rekisteröityneet käyttäjät voivat perustaa sivustolle omia kirjoittajaryhmiä.

The Write Life -sivusto on listannut verkkosivustoja kirjailijoille. 100 Best Websites for Writers -listalla on kirjoittajayhteisövinkkien lisäksi muun muassa linkkivinkkejä bloggareille. Lista kannattaa vilkaista ainakin uteliaisuudesta: ideoita on tarjolla esimerkiksi kirjoitusjumituksen poistoon, ja vinkkaajina on muun muassa kirjallisuusagentteja.

Lisää englanninkielisiä verkkoyhteisöjä ja kirjoittamisvinkkejä löytyy Google-haulla online writing community.

 

Muita ideoita

Kirjoittajaporukan voi koota toki kokoon omasta tuttavapiiristäänkin. Helpoimmin pääsee alkuun sähköpostiringillä, yhteisellä blogilla tai vaikkapa salaisella tai suljetulla Facebook-ryhmällä. Facebookia kannattaa muutenkin tutkailla: kirjoittaja– ja kirjoittaminen-hauilla löytyy niin täysin avoimia kuin suljettujakin, eli jäsenpyyntöä ja sen hyväksymistä edellyttäviä, kirjoittajaryhmiä.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: Pete O’Shea / Flickr / Creative Commons
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirjoittaminen

 

Kuulutko netin tai reaalimaailman kirjoittajayhteisöön? Anna linkkivinkki tai kerro omista kirjoittamiskokemuksistasi!

2 comments

 1. Hilve

  Hei!
  Kerronpa vähän tarinaani. Olen jo 78 v . Olen ollut kova lukemaan siitä lähtien kun opin sen homman. Harmi vain, ei ollut suuria mahdollisuuksia saada lukemista ja aikakin oli kovin rajallista.
  Kirjoittaminen tuli mukaan myös hyvin nuorena, mutta elämän ruuhkavuosina ei siihenkään ollut oikein aikaa, eikä jaksamistakaan.
  Vasta eläkkeellä ollessani ja avomieheni kuoltua pääsi sisäinen itseni irti.
  Sain lukea ja kirjoittaa rauhassa. Eniten luen suomalaisten kirjaijijoiden teoksia, mutta kyllä klassikotkin on luettu.
  Minua huvittaa joskus se, että pienistä rahoistani ostin nuorena Victor Hugo’n kirjan: Nauruihminen. Olin suuresti ihastunut hänen kirjoihinsa.
  Nykyään en kyllä jaksaisi niitä enää lukea
  Tässä lyhyt muistikuva matkan varrelta.
  Huh! Meinasi unohtua!
  Olen julkaissut omakustanteena 4 runokirjaa ja yhden muistelmantapaisen
  täytettyäni 70 vuotta.
  Se olikin pitkäaikainen haaveeni.
  Hilve

  • Lukulamppu
   Author

   Hei Hilve ja kiitos, että jaoit luku- ja kirjoituskokemuksesi, ne olivat kiinnostavaa luettavaa. Ilahduttavaa kuulla, että olet toteuttanut kirjoittamishaaveesi.

   Hyvää ja lukevaista ja kirjoittavaista uutta vuotta sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.