Kuvapohja_800_415_kirjatraileri

Kirjatrailerit kertovat kirjasta elokuvamaisesti

Kirjatrailerit ovat kirjanesittelyvideoita. Mutta toisin kuin elokuvatrailereissa, kirjatraileria ei voi tehdä vain leikkaamalla kirjasta dramatisoitua lyhennelmää. Koska kirja on tekstiä ja kirjatraileri vaatii visuaalista materiaalia ja ääntä, pitää kirjatraileria varten tehdä lisämateriaalia. Onneksi vain mielikuvitus on rajana kirjatrailerien toteutuksessa.

Suomenkielisten kirjojen kirjatrailerien teko on aika kokeilevaa. Suurilla kustantamoilla on omat Youtube-kanavansa ja uutuuskirjoista tehdään jonkin verran kirjatrailereita. Pienempien kustantamojen osalta kirjatrailerien tekemiseen tuntuu vaikuttavan ennen kaikkea kirjailijan oma digiosaaminen ja kontaktiverkosto. Suomalaiset lukijat eivät tunnu löytäneen kirjatrailereita vielä kovin laajasti, sillä tyypillisesti kirjatrailereilla on Youtubessa vain joitakin kymmeniä tai satoja katselukertoja.

Kirjatraileri on kuitenkin vetävä ja havainnollinen tapa tutustua kirjaan, joten kenties kirjatrailerien suosio kasvaa Suomessakin vähitellen. Lukulamppu esittelee joitakin tuoreita kirjatrailereita. Englanninkielisistä kirjavideoista kiinnostuneiden kannattaa lukea verkkolehti The Rumpusin kirjatraileriartikkeli.

 

Salla Simukka: Lumikki-trilogia

BonnierBooksFinlandin Youtubessa julkaisema kirjatraileri on ammattimaisen näköinen. Osaava tekijä pystyy tekemään vakuuttavaa jälkeä melko yksinkertaisilla keinoilla. Kirjan kansikuvien käyttö yhdistettynä taustamusiikkiin ja melko yleiskäyttöiseen kuvamateriaaliin riittää tunnelman luomiseen. Trailerista välittyy hyvä kuva siitä, millainen Lumikki-trilogia on.

 

Juha Jyrkäs: Ouramoinen

Juha Jyrkäs on julkaissut kirjatrailerinsa Youtubessa itse. Ouramoisen kustantaja on pieni Salakirjat-kustantamo. Jyrkäs on tunnettu Korpiklaani-yhtyeen sanoittajana ja hän on muusikkona pystynyt itse tekemään kirjatrailerin taustavideon. Teknisesti video on todella yksinkertainen: kirjan kuvituksen päälle on tehty tekstitys, jossa kerrotaan kirjasta. Tämä traileri on hyvä esimerkki siitä, että trailerin tekeminen ei vaadi valtavaa taloudellista panostusta, jos kirjailijalla tai kustantamolla on teknistä perusosaamista.

 

 

Maija Haavisto: Häpeämätön

Maija Haavisto on verkossa aktiivisesti kirjoittava ja keskusteleva kirjailija. Hän on julkaissut teoksensa pienten kustantamojen kautta ja Häpeämättömän kirjatraileri on hänen omaa käsialaansa. Verkkonimimerkillä DiamonDie tunnettu Haavisto on julkaissut trailerin Youtubessa itse. Videossa hyödynnetään kuvankäsittelyn keinoja ja kuvamateriaali on osin Wikimediasta peräisin.

 

 

Erik Axl Sund: Varistyttö-trilogia

Otavavideot on julkaissut Varistyttö-trilogian trailerin. Video on ammattimaisesti toteutettu ja näyttävä. Selvästi siinäkään ei kovin kalliita keinoja ole käytetty. Koska kirja on käännöskirja, on kirjaan voitu leikata mukaan ruotsalaislehtien arvioiden kehuja. Tämä traileri on napakan mittainen, se kestää vain hieman yli minuutin.

 

 

Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön

BonnierBooksFinlandin julkaisema video onnistuu erityisen hyvin kirjan tunnelman välittämisessä. Maalaismaisemat, ladot ja vanhat perhekuvat kertovat kirjan sijoittuvan lähihistoriaan, suomalaiselle maaseudulle. Leikkausten avulla viitataan nykyaikaan. Lopputeksteistä käy ilmi että videon on tehnyt Ilves Films.

 

 

Venla Hiidensalo: Karhunpesä

Otavavideoiden julkaisema video on myös tyylikäs ja hyödyntää kirjailijan läsnäoloa. Ammattivalokuvaaja Timo Mäkinen ja ammattilukija Lotta Soininen huolehtivat vakuuttavasta sisällöstä. Tämä traileri – kuten myös Ikkunat yöhön – sopisi tasonsa puolesta vaikka tv-mainokseksi.

 

 

Koululaisten kirjatrailerit

Youtubesta löytyy useita koululaisten tekemiä kirjatrailereita. Erityisesti Sellon kirjasto on julkaissut ahkerasti koululaisten töitä. Kirjatrailerin teko onkin varmasti mainio ryhmätyö vaikka äidinkielen tunnille. Mankkaanpuron koulun traileri Vaahteramäen Eemelistä on sympaattinen.

 

Lukulampun Youtube-kanavalta löytyy monia muitakin kiinnostavia kirjavideoita.

 

Tutustu artikkelissa mainittuihin kirjoihin

Salla Simukan Lumikki-trilogia (Punainen kuin veri) Lukulampussa

Juha Jyrkkään Ouramoinen Lukulampussa

Maija Haaviston Häpeämätön Lukulampussa

Erik Axl Sundin Varistyttö Lukulampussa

Laura Lähteenmäen Ikkunat yöhön Lukulampussa

Venla Hiidensalon Karhunpesä Lukulampussa

Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli (Eemelin kootut metkut) Lukulampussa

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulampun toimitus

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.