satu_hassi_20090324_1917844413

Kirjateemana sota, historia ja politiikka: Satu Hassi kertoo lukemisesta ja antaa kirjavinkkejä

”Näkisitpä vain, miten täynnä kirjoja kotini on”, sanoo Satu Hassi, kansanedustaja ja kirjailija. Hän kertoo lukemisesta ja kirjojen keräilemisestä. Hassi tutustui myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateemaan sota, historia ja politiikka ja valitsi suosikkinsa.

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

Millainen on mielestäsi hyvä poliitikon muistelma tai elämäkerta? Mitä poliittisia muistelmia tai elämäkertoja suosittelisit luettavaksi?

Eniten pidän sellaisista muistelmista ja elämäkerroista, jotka kuvaavat elämää kokonaisuudessaan, eivät siis pelkästään työtä tai sitä asiaa, josta kyseinen ihminen on tullut tunnetuksi – jos kyse on tunnetusta ihmisestä. Enkä missään tapauksessa halua rajoittua lukemaan pelkästään poliitikkojen elämäkertoja tai muistelmia.

Viimeksi lukemani elämäkerrat ovat Anne Mattssonin kirjoittama Tellervo Koiviston elämäkerta, Annina Holmbergin elämäkerta äidistään Ritva Holmbergista sekä Jukka Rislakin muistelmateos Mullistusten mies. Ne ovat mielestäni kaikki lukemisen arvoisia.

Millaista palautetta olet tähän mennessä saanut kirjastasi Mannerheim-solki ja punalippu?

Ristiriitaista, kuten kaikista kirjoistani. Osa kiittelee humoristista kerrontaa ja sitä, miten eloisasti kuvaan myös lapsuuteni ja nuoruuteni ajan ruokia, tuoksuja, tapoja, vaatteita ynnä muita asioita. Joku päinvastoin moitti kuivakkaa ilmaisua. Osa olisi halunnut enemmän pelkkään politiikkaan keskittyvää kirjaa. Jonkun mielestä en tuomitse taistolaisuutta tarpeeksi jyrkästi. Moni ikätoveri on kiittänyt sitä, että kirjani toi nuoruutemme ajan taas elävästi mieleen.

kuningas_leopoldin_haamu

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden teema on historia, ja mukana on runsaasti eri-ikäisiä politiikkaa käsitteleviä kirjoja. Mitkä niistä kiinnostavat sinua?

 

Adam Hochschildin kirja Kuningas Leopoldin haamu on erittäin valaiseva kirja julmasta siirtomaavallasta Kongossa. Luin sen ollessani ensimmäistä vuotta EU-parlamentin jäsen. Se antoi perspektiiviä moniin asioihin. Moni Brysselin kaupunkikuvassa näkyvä monumentti on rakennettu Leopold toisen ”omilla rahoilla”, toisin sanoen hänen Kongon ryöstösaaliidensa tuotoilla. Hänen siirtomaavaltansa aikana Kongossa tehtiin yksi historian pahimmista kansanmurhista. Viimeistään sen luettuaan ymmärtää, että Afrikassa ja monessa muussakin maanosassa hymyillään hiukan vinosti, kun eurooppalaiset saarnaavat ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.

poliittinen_runeberg
Matti Klingen Poliittinen Runeberg vaikuttaa kiinnostavalta, Klingellä on mielenkiintoisia näkökulmia historiaan.

Erkki Tuomiojan isoäidistään Hella Wuolijoesta kirjoittamaa elämäkertaa Häivähdys punaista voin suositella, samoin Jung Changin kirjaa Kiinan viimeinen keisarinna. Se kertoo kulttuurista, joka on aivan erilainen kuin meidän. Kirjasta saa myös hyvän käsityksen syistä, jotka saivat keisarikunnan romahtamaan. Myös itse päähenkilö on erittäin kiinnostava persoona. Vain huippuälykäs ja rohkea ihminen on voinut nousta tosiasialliseksi vallankäyttäjäksi yhteiskunnassa, jossa naisilla ei virallisesti ollut minkäänlaista itsenäistä asemaa.

 

haivahdys_punaista

Millainen lukija olet?

Kaikkiruokainen. Jos käännöskirjan suomennos on huono, se jää usein kesken. Alan mielessäni miettiä, mikä tuonkin lauseen alkukielinen versio on ja miten sen olisin itse suomentanut.

Ostatko käytettyjä kirjoja tai vietkö oman hyllyn kirjoja kierrätykseen?

80-luvulla ollessani vapaa kirjailija ostin paljon kirjoja divareista, myös postimyyntidivareista, nettiähän ei silloin vielä ollut. Sen jälkeen kun minut valittiin eduskuntaan, olen ehtinyt kierrellä divareita vain harvoin, eli pääasiassa ostanut uusia.

Keräätkö kirjoja? Millaisia?

Näkisitpä vain, miten täynnä kirjoja kotini on! Kirjoja on enemmän kuin kymmenellä seinällä, useimmat näistä seinistä kirjoja täynnä.

Miten näet kirjan roolin nykyisessä mediamaailmassa?

Uskon, että kirja pysyy, mutta sen alue käy ahtaammaksi. E- ja äänikirjojen osuus vaikuttaa kasvavan. Itsekin olen tänä kesänä saanut päätökseen Raamatun kuuntelun alusta loppuun äänikirjana. Olen vuosikymmeniä ajatellut, että se on kahlattava kannesta kanteen, mutta olen aina uuvahtanut jonkin sukuluettelon tai temppelin tarvikeluettelon kohdalla. Sitten aloin lukea sitä ääneen aina mieheni ajaessa autoa, kunnes ostin äänikirjana, jolloin sitä voi kuunnella myös minun ajaessani. Monta kesää meni, mutta nyt on suoritettu. Ehkä seuraavaksi kuuntelen Koraanin.

kiinan_viimeinen_keisarinna

 

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi, kuvat: Satu Hassin kuva / Satu Hassi, kirjojen kansikuvat / Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.