sarjakuvat_kuva_paakaupunkiseudun_kierratyskeskus

Kirjateemana sarjakuvat: klassikot kiertävät aina

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kirjateemana on heinäkuussa pokkarit ja sarjakuvat. Millaiset sarjakuvat kiinnostavat lukijoita ja keräilijöitä?

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

mina_aku_ankka

Asterix kiertää, Aku Ankasta on ylitarjontaa

Lukulamppu haastatteli vuonna 2014 sarjakuvakustantajia, jotka kertoivat kustantamisen taloudellisista haasteista, mutta näkivät myös positiivisia asioita. Mutta miten kierrätyssarjakuva löytää lukijoita vuonna 2018? Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Olli Rintala lajittelee saapuvat sarjakuvat ja tietää, mikä kiinnostaa.

Kierrätyskeskuksen verkkokaupan sarjakuvavalikoimasta saa hyvän käsityksen siitä, millaisia sarjakuvia kierrätykseen saapuu. Tarjolla on runsaasti Aku Ankkaa, erilaista mangaa, Kari Suomalaisen pilapiirroskokoelmia, jonkun verran klassikoita ja satunnainen valikoima erilaisia kotimaisia ja ulkomaisia teoksia. Runsaasta kierrätysmangatarjonnasta kertoo Lukulampun haastattelu Aloita mangan lukeminen!

–  Melkein puolet kierrätykseen saapuvista sarjakuvista pannaan meillä myyntiin, kertoo Olli Rintala.  – Loput laitetaan joko ilmaistuotepisteisiimme tai paperinkeräykseen. Osan myyntiin kelpaamattomista sarjakuvista toimitamme puuverstaallemme tai Näprä-askartelupajoihimme askartelu- ja tuunausmateriaaliksi.

plan_b_sisustustaulu

Eurosarjakuvan klassikot kelpaavat uusille lukijoille: Asterixit, Lucky Luket ja Tintit löytävät nopeasti ostajan Kierrätyskeskuksessa, ja niitä olisi myös mukava saada lisää kiertoon. Sen sijaan Aku Ankan suosion lasku näkyy siinä, että kierrätys-Akuille ei aina riitä lukijoita.

Kestosuosikki Akun myynnin laskun näkee Suomen Kustannusyhdistyksen tilastoja vertaamalla. Aku Ankan taskukirjat ovat hallinneet bestseller-listoja sekä vuonna 2013 että vuonna 2017, mutta myyntimäärät ovat laskeneet. Vuonna 2013 Aku Ankan taskukirjojen myyntikärkeen on noustu 14 000 – 57 000 kappaleen vuosimyynneillä, kun taas vuonna 2017 listan kärkeen on menty 11 000 – 37 000 kappaleen vuosimyynneillä.

–  Viimeisen 30 vuoden aikana julkaistujen Aku Ankkojen myyminen on haasteellista, Rintala sanoo.  – Lahjoitusten määrä ylittää reilusti kysynnän. Sen sijaan 1970-luvulla julkaistuja ja sitäkin vanhempia Aku Ankkoja olisi mukava saada myyntiin, sillä niillä on kysyntää.

trinity_blood1

Vakiokävijät tietävät, mitä etsiä

Sarjakuvia on helppo tulla selailemaan Kierrätyskeskuksen myymälöihin. Sarjakuvahyllyt on sijoitettu pääsääntöisesti lasten- ja nuortenkirjahyllyjen läheisyyteen ja esillepanoissa on käytetty luovuutta. Kierrätyskeskuksen verkkokaupan valikoima vastaa myymälöiden tarjontaa.

–  Meillä käy vakioasiakkaita, jotka käyvät kysymässä kokoelmiinsa täydennystä. Tervetuloa tutustumaan!

 

sarjakuvat_kuva_paakaupunkiseudun_kierratyskeskus2

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi, kuvat: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun kaikki Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.