juri_leskinen

Kirjateemana musiikki: millaisia kirjoja musiikkiammattilainen suosittelee?

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kirjateemana on toukokuussa musiikki. Musiikkiammattilainen Juri Leskinen kertoo kirjoista ja musiikista ja antaa kirjavinkkejä. Leskinen on helsinkiläinen yrittäjä, muusikko, äänisuunnittelija sekä informaatikko. 

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

the_miles_davis_reader

Millainen on hyvä musiikkikirja?

Luen mielelläni muusikoiden elämäkertoja. En ole niin kiinnostunut yksittäisten muusikoiden traagisista kohtaloista vaan enemmän minua kiinnostaa lukea siitä, miten ura on lähtenyt käyntiin ja miten kyseisen bändin tai artistin biisit ja albumit ovat syntyneet. On mielenkiintoista tietää, minkälaista musiikkibisnes on ollut vaikka 30 tai 50 vuotta sitten. Toki on myös viihdyttävä lukea hyviä musiikkiaiheisia tarinoita. Elämäkerroissa minua inspiroi erityisesti luovan työn kuvaus. Nykyään tulee katsottua kuitenkin enemmän dokumentteja kuin luettua elämäkertoja.

Opiskelen Helsingin yliopistolla musiikkitiedettä ja olen keskittynyt musiikkiteknologiaan ja gradutyöni käsittelee kitaraefektejä. Viime aikoina olen lukenut erityisen paljon musiikkiaiheista tieto- ja tiedekirjallisuutta, sillä olen opinnoissani loppusuoralla.

Pääsoittimeni on kitara. 2000-luvun alkupuolella opiskelin kitaransoittoa myös kirjojen avulla ja luin todella paljon erilaisia soitonoppaita. Nykyään Youtubessa on tarjolla niin paljon laadukasta opetusmateriaalia, että soitonoppaita tulee nykyään harvemmin selailtua.

 

Mitä musiikkikirjoja suosittelisit?

Bändielämäkerroista Stephen Davisin Jumalten vasara – Saaga Led Zeppelinistä oli sujuva ja mukaansatempaava ja täynnä hyviä tarinoita bändin villeiltä vuosilta. Bob Dylanin Muistelmien ensimmäinen osa ilmestyi suomeksi 2005. Olen odottanut luvattua jatkoa useamman vuoden, mutta Dylan ei ole vieläkään kirjoittanut sitä. Toivoa sopii, että kirjallisuuden Nobel innoittaisi hänet kirjoittamaan toisen osan.

Opaskirjoista vinkkaan Bobby Owsinskin studiotekniikkaa käsittelevät oppaat The recording engineer’s handbook ja The Mixing engineer’s handbook. Niissä on hyvää perustietoa miksaamisesta ja masteroinnista. Aloitteleville kitaristeille suosittelen Ralph Denyerin klassikkoteosta Suuri kitarakirja.

Jos haluaa syventyä kitaraefektien historiaan, niin suosittelen kattavaa ja huolellisesti toteuttua Tom Hughesin kitaraefektilaitteita käsittelevää kirjaa Analog Man’s Guide To Vintage Effects.

Paul Berlinerin Thinking In Jazz: The Infinite Art Of Improvisation on kiinnostava teos niille lukijoille, jotka haluavat tietää lisää improvisoinnista. Kirja käsittelee erityisesti sitä, miten jazz-muusikot yksin ja kollektiivisesti kehittävät improvisointitaitojaan. Berliner on kerännyt tutkimusta varten yli 3500 sivua haastatteluaineistoa, joten tässä teoksessa muusikot ovat äänessä.

john_lennon_the_illustrated_photography

Millainen lukija olet uutuuksien ja vanhojen kirjojen osalta?

Olen aktiivinen kirjaston käyttäjä, mutta toki kirjoja tulee ostettua myös kirjakaupoista. Pääasiassa uutuushankintani ovat fiktiota, esimerkiksi Petri Tammisen kirjat haalin kokoelmaani aina heti tuoreeltaan. Vaimoni työskentelee kirja-alalla, joten kirjahyllyihin tulee jatkuvasti täytettä. Luettava ei lopu kesken. Saan paljon lukusuosituksia häneltä, ja toisinaan jokin ”tämä sinun on pakko lukea” -kirja tuodaan suoraan käteeni. Kierrätämme myös luettuja kirjoja ystäville, sukulaisille, kirjaston vaihtohyllyyn, ja taloyhtiössämme on myös hyvä tapa kierrättää kirjoja naapureiden kesken.

 

Olet tehnyt kirjatrailereita ja säveltänyt niihin myös musiikin. Miten lähdet luomaan kirjan visuaalista maailmaa ja äänimaailmaa?

Yleensä, varsinkin lyhyissä somemainoksissa lähden liikkeelle siitä, että puran kirjan kansitaiteen osiin. Hyödynnän kannen graafisia elementtejä ja värejä videoissa mahdollisimman paljon. Haluan, että kirjan ulkoasu jää katsojalle vahvasti mieleen. Toivon, että kirjan potentiaalinen ostaja huomaa sitten kirjakaupassa tutulta näyttävän teoksen ja poimii sen ostoskoriinsa.

Äänimaailman osalta suunnittelu lähtee liikkeelle perusasioista: mikä on kirjan aihepiiri, genre, tunnelma ja mihin aikakauteen se sijoittuu. Näiden tietojen pohjalta teen karkean rajauksen esimerkiksi kappaleessa käytettävien instrumenttien suhteen. Lyhyet, noin 10 sekunnin mittaiset videot ovat olleet kiinnostavan haastavia työprojekteja. Tiukka aikaraja pakottaa keskittymään olennaiseen ja kaikki turha pitää osata karsia pois.

 

Youtubesta ja Spotifysta löytyy esimerkiksi Haruki Murakamin kirjojen inspiroimia soittolistoja. Kuunteletko lukiessasi kirjaan sopivaa musiikkia?

Kuuntelen lukiessa aika harvoin musiikkia. Teen informaatikkona musiikkiluettelointia. Kaikkien muidenkin työprojektieni puolesta tulee oltua musiikin kanssa niin paljon tekemisissä, että lukiessa nautin hiljaisuudesta ja sanoista, kirjallisuuden omasta rytmistä. Toki artistien elämäkertojen inspiroimana tulee kuunneltua paljon teoksissa mainittuja levyjä läpi. Usein vielä täysin uusin korvin, kun on saanut kirjasta enemmän tietoa levytysten taustalla vaikuttaneista tekijöistä.

acdc_voltage

Mitkä ovat suosikkejasi kuukauden kierrätyskirjavalikoimassa?

 

The Miles Davis reader Frank Alkyerilta. Teokseen on koottu kaikki Downbeat-lehdessä julkaistut Miles Davisia koskevat jutut. Miles Davis oli aina ajan hermolla ja kykeni vuosikymmenestä toiseen uudistumaan ja luomaan mielenkiintoista ja aikaa kestävää taidetta. Uskoakseni siinä on riittänyt kriitikoilla ja yleisöllä pureksittavaa. Olisi mielenkiintoista lukea, miten taiteilijan edesottamuksiin on aikanaan suhtauduttu alan lehdistössä.

The complete Beatles recording sessions Mark Lewisohnilta. Kirja on yksityiskohtainen katsaus Beatles-yhtyeen studiosessioihin. Paljon nippelitietoa äänityksistä, mutta myös haastatteluja ja kuvauksia kappaleissa käytetyistä äänitystekniikoista. Tämän teoksen kanssa haluaisin kuunnella The Beatles Anthology -kokoelmalevyjä.

AC/DC – High voltage Rock’n Roll Phil Sutcliffelta. Olen alkanut fanittaa AC/DC:tä kunnolla vasta viime vuosina, eikä yhtyeen historia ole minulle tuttua, siksi tämä kirja odottaakin jo omassa kirjahyllyssäni sopivaa lukuhetkeä. Bändin musiikki on ehkä näennäisen yksinkertaista, mutta kun kappaleita alkaa tarkastella lähemmin, huomaa, miten nerokkaasti kitaraosuudet on sovitettu yhteen ja miten rytmisesti tarkkaa yhtyeen soitto on. Fanit aina tinkaavat, kumpi oli parempi laulaja, Bon Scott vai Brian Johnson. Itse pidän lopulta ehkä hieman enemmän 70-luvun soundimaailmasta ja Bon Scottin laulutyylistä. Taidanpa ottaa kirjan kesällä luettavakseni.

 

Teksti: Salla Brunou ja Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Juri Leskisen kuva Hanna Pudas, kirjojen kansikuvat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.