kierratyskirja_matka_ja_maantieto

Kirjateemana matka ja maantieto – millaista on reilu matkailu?

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateema on matka ja maantieto.* Reilun matkailun yhdistyksen varapuheenjohtaja Katri Tihilä poimi kuukauden kirjavalikoimasta suosikkinsa ja kertoi reilusta, vastuullisesta matkailusta.

img_6949-3
Miten Reilun matkailun yhdistys pyrkii edistämään vastuullista matkailua?

Yhdistyksemme pyrkii edistämään vastuullista matkailua erityisesti tiedottamalla kestävästä ja vastuullisesta matkailusta niin matkailijoille kuin matkailualan toimijoille.

Käytämme tiedottamiseen eri some-alustoja ja verkkosivujamme, ja lisäksi yhdistyksemme asiantuntijat pitävät luentoja sekä antavat haastatteluita eri medioihin. Järjestämme myös koulutuksia; esimerkiksi tänä keväänä on tulossa kestävän matkailun lähettiläs -koulutus.  Olemme myös mukana erilaisissa tapahtumissa. Lisäksi meillä on tärkeitä hankkeita, kuten Liian pahaa ollakseen totta -hanke,joka on lapsiseksiturismin vastainen. Pyrimme siis levittämään viestiämme ja tuomaan myös keskustelua aiheesta.

Mitkä ovat sellaisia reiluun matkailuun liittyviä asioita, jotka kaikkien olisi hyvä ja helppo noudattaa matkoillaan?

Kulkuvälineen valinta on tärkeää. Pyri aina suosimaan vähäpäästöisempää kulkuneuvoa, esimerkiksi junaa lentämisen sijasta.

Tärkeää on myös tukea paikallistaloutta eli yöpyä esimerkiksi paikallisten omistamassa majoituksessa tai syömällä paikallisissa ravintoloissa, vältä all-inclusive resortteja! Suositeltavaa on myös matkustaa huippusesongin ulkopuolella. Lisäksi pienetkin teot, kuten kierrättäminen, jätteiden minimointi ja veden säästeliäs käyttöovat tärkeitä matkalla.

Lisää ohjeita on Reilun matkailun yhdistyksen verkkosivuilla.

img_6816_6

Monet matkailevat säännöllisesti ulkomailla. Onko tietoisuus vastuullisesta matkailusta lisääntynyt matkustamisen lisääntymisen myötä?

Tietoisuus vastuullisesta matkailusta on alkanut pikkuhiljaa lisääntymään. Esimerkiksi uutiset ja medianäkyvyys massaturismin ongelmista tai vaikka eläinten oikeuksista ovat herättäneet monet pohtimaan matkailua myös kriittisesti. Sosiaalisen median kautta jaetaan myös enemmän tietoa.

Itse matkailun suuri kasvu saattaa lisätä tiettyjä matkailuun liittyviä ongelmia, esimerkiksi
massaturismin aiheuttamia haasteita. Näkisin, että tulevana trendinä tulee olemaan yhä enemmän panostaminen kestäviin valintoihin matkailussa.

img_6814_3

Miten ihmisiä voisi kannustaa lähimatkailuun?

Tällä hetkellä Suomessa on kyllä hyviä hankkeita kotimaanmatkailun saralla, ja toivon mukaan nämä inspiroivat myös suomalaisia tutustumaan enemmän kotimaahamme.

Lähimatkailu on helppoa, ja lähtemällä retkelle lähiympäristöön pystyy irtautumaan arjesta
hyvinkin spontaanisti ilman isoja järjestelyitä. Elämyksiä ja mahdollisuuksia löytyy myös läheltä ja matkan voi tehdä pienelläkin budjetilla; kokeile esimerkiksi ruokamatkailua eri maakunnissa, vieraile kansallispuistoissamme ja tapahtumiakin on valtava tarjonta. Mahdollisuuksia on paljon!

Mitkä matkateeman kirjoista kiinnostavat sinua ja miksi?

Näistä kirjoista voisi kiinnostaa Fifty Places to Bike before you die. Olen kiinnostunut hitaasta matkailusta ja pyöräilymatkailussa tutustuu yleensä hyvin paikalliseen elämään ja käyttää paikallisten palveluita. Pyörä itsessään on vähäpäästöinen kulkuneuvo, mutta kannattaa pitää mielessä, että kiinnostavia pyöräilyreittejä löytyy myös läheltä, esimerkiksi kotimaasta ja pohjoismaista.

Mondon Vastuullisen matkailijan käsikirja on jo hieman vanhempi teos, mutta silti hyvä peruskirja reilulle matkailijalle. Tämmöisiä teoksia tarvittaisiin lisääkin!

Huomioidaanko vastuullisuus yleensä hyvin matkaoppaissa ja muussa matkustamisesta kertovissa julkaisuissa?

Ei huomioida tarpeeksi hyvin. Aika harvassa painetussa matkaoppaassa on edes omaa osuutta kestävästä tai vastuullisesta matkailusta tai erityisohjeita, joita kohteessa pitäisi ottaa huomioon. Parannuksia tässä asiassa kaivataan.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.