satu_ramo_matkakirjat_kuva_satu_ramo

Kirjateemana matka ja maantieto: Millaisen matkakirjan Satu Rämö haluaisi kirjoittaa?

Kuukauden kierrätyskirjateema on matka ja maantieto. Muun muassa tietokirjoistaan ja Salamatkustaja-blogistaan tunnettu Satu Rämö kertoo, millainen on hyvä matkaopas ja millaisista matkakirjoista hän pitää. Entä miten Rämön omat teokset syntyvät?

 

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

 

Osana matka ja maantieto -teemaa ovat matkaoppaat. Millaisia ominaisuuksia hyvällä matkaoppaalla on?

Laadukas ja paikkansa pitävä sisältö on perusjuttu. Sen lisäksi matkaoppaassa pitää olla käyttäjäystävällistä tietoa, eli ei pelkkää luetteloa vaikkapa ravintoloista, vaan valmiiksi analysoitua tietoa. On tehty kekseliäät ja lukijoita palvelevat ravintolaluokitukset ja vain mainittu muutama hyvä ja oikeasti suosittelun ansainnut paikka, ei kahtakymmentä keskivertoa.

Kaikkea ei voi ottaa huomioon, mutta on tärkeää, että opaskirjailija ei tee opasta itselleen tai itsensä kaltaisille, vaan ottaa huomioon erilaisia matkustajatyyppejä: työmatkailijat joilla on kohteessa yksi vapaapäivä, perhematkailijat, lenkkeilijät, kulttuurista kiinnostuneet, herkuttelijat jne.

Jos puhutaan matkaoppaista kirjamuodossa, on tärkeää, että opas kestää aikaa eikä se muutu käyttökelvottomaksi parin vuoden aikana, jolloin suurin osa uusista baareista ja ravintoloista ja hotelleista saattaa olla muuttunut. Eli siksi on tärkeää, että matkaopas on muutakin kuin lista hotelleista, ravintoloista ja kahviloista.

 

Olet kirjoittanut Islannista kertovia tietokirjoja, joissa yhdistyvät paikoin lähes romaanimaisesti omat kokemuksesi ja faktat Islannista. Mistä saat ideoita kirjoihisi ja miten alat työstää uutta kirjaa?

Mietin aika tarkkaan alussa sen, millaista kirjaa olen tekemässä. Jos työn alla on matkaopaskirja, teen sen matkailijan näkökulmasta. Haluan kertoa hauskoja ja kiinnostavia juttuja, jotka auttavat nauttimaan matkakohteesta ja jeesaavat eläytymään kohteeseen entistä paremmin. Teen muistiinpanoja uusista paikoista, uimaloista, ravintoloista ja muista paikoista jatkuvasti. Osaa niistä en käytä ikinä missään, mutta osa päätyy kirjoihin, lehtijuttuihin ja verkko-opasjuttuihin. Paksu muistikirja kulkee aina reissuilla mukana.

Jos taas tarkoituksena on tehdä romaanimaisempi kirja, unohdan matkailijat ja matkaopasmaisuuden. Silloin yritän kertoa yhteiskunnasta laajemmin ja sillä mielellä, että kirja on hyvä nojatuolimatka, ja ennen kaikkea, että se kertoo jostain muustakin kuin vain siitä kohteesta jossa kirja tapahtuu. Silloin mukana on kaikkea muutakin kuin kohdetietoa, kuten uuteen ympäristöön totuttautumista, elämänmuutoksia tai henkistä kasvua. Nuo isommat teemat ovat se sisältö, ja kohde jossa ollaan, on näyttämö. Näyttämöstä, eli vaikkapa Islannista, kerron ja kytken nuo isommat aiheet siihen.

 

Luetko muiden kirjoittamia matkakirjoja, esimerkiksi matkakertomuksia?

Ehdottomasti joo! Venäläisen Wladimir Kaminerin Berliini-kirjat ovat hulvattoman hauskoja ja ne kertovat herkullisesti maahanmuuttajan elämästä Berliinistä. Matkatoimittaja Antti Helin kirjoittaa mahtavia matkajuttuja, ja kaikki hänen kirjoittamansa lehtijutut ja matkakirjat luen todella mielelläni. Hanna Tuurin Irlanti-kirjat ovat kaunista kieltä, pidän niistäkin paljon.

 

Entä millainen olisi unelmiesi matkakirja, jos saisit kirjoittaa mistä vain ja millä tyylillä tahansa?

Muuttaisin perheeni kanssa Islannissa syrjäiseen kylään, jossa meistä kukaan ei tuntisi etukäteen ketään. Haluaisin kirjoittaa siitä, millaista on päästä minipienessä kylässä piireihin, tavata kaikki alueen ihmiset ja tutustua heihin. Pohtia sitä, millaista on muuttaa kaupungin ytimestä keskelle hiljaista maaseutua. Kirjoittaisin siitä, ja puolisoni ottaisi kuvia.

img_6840_5
Voisitko valita joitakin kiinnostavia kuukauden kierrätyskirjateeman valikoimasta?

Rauli Virtasen Reissukirja.
Päällimmäisinä tunteina Reissukirjasta nousevat pintaan humaanius ja myötätunto, jonkin sortin maailman ymmärtäminen.

Mondon Vastuullisen matkailun käsikirja.
Matkailuun liittyy paljon vastuullisuuskysymyksiä. Matkailu työllistää valtavasti väkeä ja se on toimiala, joka kasvaa jatkuvasti. Matkailutyylillä ja niillä teoilla, joita matkakohteessa tekee, on isoja vaikutuksia paikallisten arkeen. Tämä kirja kannattaa jokaisen matkailusta kiinnostuneen lukea.

img_1340_1

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: Satu Rämön kuva kirjailijalta, kirjojen kansikuvat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Lue lisää

Kirjateemana matka ja maantieto: Millaista on reilu matkailu?
Artikkelissa on haastateltu Reilun matkailun yhdistyksen varapuheenjohtajaa Katri Tihilää. Hän kertoo vastuullisesta matkailusta ja antaa kirjavinkkejä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.