eierschwammerl-1558873_1280

Kirjateemana luonto ja lemmikit: Katso innokkaan sienestäjän sienestys- ja sienikirjavinkit

Kuukauden kierrätyskirjateema on luonto ja lemmikit. Moni luonnossa liikkuja kulkee sienien perässä. Mutta miten aloittaa sienestäminen? Janne Toivonen Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta antaa sieni- ja sieniharrastusvinkit. Sienestäjä ja luontoretkeilijä löytää Kierrätyskeskuksesta myös erilaisia varusteita harrastukseensa.

 

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.* Kirjaesimerkit ovat osa kuukauden kirjateemaa, ja linkin verkkokauppaan löydät artikkelin lopusta.

Janne Toivonen työskentelee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen henkilöstöasiantuntijana. Työpäivät täyttyvät muun muassa työsopimusten ja -todistusten teosta, yhteydenpidosta TE-toimistoon ja muihin yhteistyökumppaneihin, monenlaisista henkilöstöhallinnon töistä.

Työpaikallakin tiedetään, mitä Toivonen tekee vapaalla: hän sienestää.

– Sieniruoat kannustavat sienestämään, mutta kyse on myös irtiotosta. Arjen pyöritys ja työasiat unohtuvat, kun lähtee metsään kävelemään ja etsimään sieniä. Se on melkein meditaatiota ja tärkeä osa sieniharrastusta, Toivonen pohtii.

Sienikirjassa esitellään värikuvin 186 sienilajia. Mukana on ruokasienten lisäksi myös esimerkiksi ulkonäöllään huomiota herättäviä sieniä. Mukana myös runsaasti veden kielelle nostattavia sieniruokaohjeita. Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

Sienikirjassa esitellään värikuvin 186 sienilajia. Mukana on ruokasienten lisäksi myös esimerkiksi ulkonäöllään huomiota herättäviä sieniä. Mukana myös runsaasti veden kielelle nostattavia sieniruokaohjeita. Katso lisätiedot.

Sienisalaattia ja lasagnea

Toivonen sienestää noin joka toinen viikonloppu ja yleensä mökkimaisemissa. Sienestyskausi on pitkä, toukokuusta marraskuuhun ja korvasienestä suppilovahveroon.

Sieniharrastajan on vaikea nimetä lempisientä, koska sieniä ja käyttötarkoituksia on runsaasti.

– Kehnäsieni sopii hyvin lampaanlihan kanssa. Kantarelli on yleiskäyttöinen ja myös kohtuullisen runsassatoinen ja helppo kerätä. Myös keltahapero on hyvä, mutta sen sato vaihtelee vuosittain, Toivonen esittelee.

Hänestä paras sieniherkku on anopin sienisalaatti.

– Myös vegaaninen lasagne, johon tulee korvasieniä ja kantarelleja, on aivan mahtava sieniruoka.

Suomen luonto on täynnä pieniä ja suuria tapahtumia, erilaisia ravintoketjuja ja ilmiöitä, jotka jäävät helposti huomaamatta. Juha Laaksonen on poiminut luonnosta 365 mielenkiintoista yksityiskohtaa, jotka hän on koonnut vuoden kiertokulun mukaan. Lisätietoja kirjasta.

Suomen luonto on täynnä pieniä ja suuria tapahtumia, erilaisia ravintoketjuja ja ilmiöitä, jotka jäävät helposti huomaamatta. Juha Laaksonen on poiminut luonnosta 365 mielenkiintoista yksityiskohtaa, jotka hän on koonnut vuoden kiertokulun mukaan. Katso lisätiedot.

Aloita yleisestä sienestä

Janne Toivosesta tuli sienestäjä yli kymmenen vuotta sitten. Anoppi tuumasi, että jos vävy pitää hänen sieniruoistaan, tämä voisi myös tulla mukaan keräämään sieniä.

Moni on kiinnostunut sienestämisestä, mutta kokee sen ja jopa metsään menemisen hieman vaikeaksi. Mistä sieniä löytää ja miten ne tunnistaa?

Toivonen neuvoo lähtemään tutun sienestäjän mukaan. Myös eri järjestöillä, kuten Martoilla, on sieniretkiä tai -kursseja.

– Toki liikkeelle voi lähteä sienikirjoja tutkimallakin. Myös netistä löytyy nykyisin hyvin materiaalia, ja älypuhelimeen saa sienisovelluksia.

Ensin kannattaa keskittyä johonkin helppoon perussieneen, kuten kantarelliin.

– Ei motivoi, jos ei löydä mitään. Siksi kannattaa valita jokin yleinen sieni ja tutkia sen taustoja: millaisissa paikoissa sieni kasvaa ja mikä on paras ajankohta sen löytämiseksi. Sienet eivät lue kirjoja, mutta aika usein ne silti kasvavat tyypillisillä alueilla.

Sienestäjän ei tarvitse lähteä syvälle metsään.

– Puhelimessa on toki hyvä olla paikannustoiminto eksymisen varalta, mutta usein sieniä on hyvin metsäteiden lähelläkin.

Pennun kasvatus on selkeä ja syvällinen tietokirja, jonka avulla uuden koiran omistaja ei jää lemmikkinsä kanssa pulaan missään arkipäivän tilanteessa. Selkeästi jaksotetut luvut ja havainnolliset värikuvat käsittelevät koiran kouluttamisen ongelmakohtia lemmikin eri ikävaiheissa, pennusta murrosikään ja täysikasvuiseksi. Katso lisätiedot.

Pennun kasvatus on selkeä ja syvällinen tietokirja, jonka avulla uuden koiran omistaja ei jää lemmikkinsä kanssa pulaan missään arkipäivän tilanteessa. Selkeästi jaksotetut luvut ja havainnolliset värikuvat käsittelevät koiran kouluttamisen ongelmakohtia lemmikin eri ikävaiheissa, pennusta murrosikään ja täysikasvuiseksi. Katso lisätiedot.

Näin tunnistat hyvän sienikirjan

Janne Toivonen suosittelee sienistä kiinnostunutta hankkimaan erilaisia sienikirjoja.

– Isommissa kirjoissa on usein mukana jonkinlainen tunnistamisopas. Monissa kirjoissa on myös hyvää yleistietoa sienistä eliöryhmänä. Yksi hyvän sienikirjan tunnusmerkki on, että kirjassa on useita kuvia joka sienestä. Joidenkin sienien ulkonäkö muuttuu suurestikin niiden elinkaaren aikana. On hyvä, jos kirjassa on kuvia eri vaiheista.

Myös kasvupaikka vaikuttaa sienen ulkonäköön.

– Esimerkiksi sienen väri voi vaihdella kasvupaikan mukaan. Kannattaa vertailla eri kirjojen kuvia.

– Aluksi meillä oli sieniretkillä mukana pienikokoinen ja kosteutta kestävä taskukokoinen opaskirja, Toivonen vielä vinkkaa.

Hän kehottaa ylipäätään lähtemään liikkeelle suunnitelmallisesti.

– Ensimmäisellä kerralla vieraassa maastossa kannattaa olla varovainen ja tarkka. Silloin saapas ei juutu kuoppaan ja eksymisen riski pienenee. Etukäteen ei voi myöskään tietää, onko alueella kyykäärmeitä.

 Tämä kissalukemisto tarjoaa mainion ja tunteikkaan tutustumismatkan nelitassuisten maailmaan. Katso lisätiedot.

Tämä kissalukemisto tarjoaa mainion ja tunteikkaan tutustumismatkan nelitassuisten maailmaan. Katso lisätiedot.

Tylsynyt veitsi riittää

Sienitietouden lisäksi sienestäjä tarvitsee varusteita. Kierrätyskeskuksessa valikoima vaihtelee jatkuvasti, mutta usein tarjolla on myös sieniharrastukseen sopivia tuotteita.

– Varsinaisen sieniveitsen sijasta sienien perkaamiseen voi käyttää tavallista yleiskeittiöveistä ja pullasutia. Veitsessä olisi hyvä olla noin viiden senttimetrin pituinen terä, ja vähän tylsynyt veitsi voi olla jopa upouutta parempi sienikäytössä. Meillä on usein myynnissä myös erilaisia koreja, Toivonen kertoo.

Tyypillisesti Kierrätyskeskuksista löytää ainakin ulkoiluvaatteita ja usein myös -jalkineita. Toivonen sanoo käyttävänsä saappaiden sijasta nahkaisia, varrellisia vaelluskenkiä sienimetsällä. Nekin suojaavat vedeltä ja käärmeiltä.

– Jos oikein hyvin käy, Kierrätyskeskuksesta saattaa löytää sienikuivurin. Tai jos on oikein innokas ja säilöö sienet pakastamalla, myymme myös pakastamia!

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: sienikuva / Pixabay, kirjojen kansikuvat / Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Monipuolinen lintukirja, joka opettaa tunnistamaan 150 Pohjolan lintulajia niin ulkonäön kuin äänen perusteella. Kirjaan on kiinnitetty äänilaite, jolta nappia painamalla voin kuunnella kirjassa esiteltyjen lintujen ääniä. Katso lisätiedot,

Monipuolinen lintukirja, joka opettaa tunnistamaan 150 Pohjolan lintulajia niin ulkonäön kuin äänen perusteella.
Kirjaan on kiinnitetty äänilaite, jolta nappia painamalla voin kuunnella kirjassa esiteltyjen lintujen ääniä. Katso lisätiedot,

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.