matti_jarvinen_dekkariseura

Kirjateemana jännitys – tutustu Suomen dekkariseuraan ja seuran varapuheenjohtaja Matti Järvisen kirjasuosituksiin

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateema on jännitys, scifi ja fantasia. Jännityskirjojen kunniaksi tutustumme Suomen dekkariseuraan. Mitä se tekee ja miksi dekkarit ovat niin suosittuja? Dekkariseuran varapuheenjohtaja Matti Järvinen kertoo dekkareista ja antaa omat kirjavinkkinsä.

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

Matti Järvinen on Suomen dekkariseuran varapuheenjohtaja, kirjastoammattilainen ja kirjavinkkari sekä Nysalor-kustantaja.

virpi_hameenanttila_koston_kukat

Mitä Suomen dekkariseura tekee?

– Suomen dekkariseuralla on noin 1 150 jäsentä. Jäsenistä noin 2/3 on naisia ja 1/3 miehiä. Seura on kaikkien dekkarien ystävien yhdistys, mutta jäsenkunnassa on myös paljon dekkarikirjailijoita.

Suomen dekkariseura julkaisee Ruumiin kulttuuri -lehteä, jossa kerrotaan niin ajankohtaisista dekkarikirjallisuuteen liittyvistä asioista kuin nostetaan esiin alan historiaa. Lehdessä on haastatteluja, uutisia ja katsauksia jännityskirjallisuuden eri osa-alueisiin. Siinä arvostellaan suurin osa Suomessa ilmestyvästä jännityskirjallisuudesta, myös pienten kustantajien teoksia ja jopa omakustanteita. Elokuvia ja näytelmiäkin sivutaan.

Helsingin Kirjamessuille yhdistys suunnittelee ja järjestää Dekkarilauantain, jossa esiintyy laaja joukko suomalaisia ja usein ulkomaalaisiakin dekkarikirjailijoita. Noin kerran kuukaudessa pidetään helsinkiläisessä Kallion kirjastossa Dekkari-ilta. Seura on auttanut käynnistämään myös kolme dekkarilukupiiriä.

Lisäksi Suomen dekkariseura jakaa Vuoden johtolanka -palkinnon vuoden parhaalle jännityskirjalle. Samalla palkitaan vuoden paras esikoisdekkari ja annetaan ulkomainen kunniakirja, joka myönnetään yleensä laajemmasta, merkittävästä dekkarituotannosta.

Mistä dekkarien ja jännityskirjallisuuden suosio johtuu?

– Dekkarien ja jännityskirjojen suosio ei ole mikään uusi ilmiö, vaan niitä on luettu Suomessa ahkerasti jo yli 100 vuotta. Viime vuosikymmeninä dekkarien kirjo on kuitenkin laajentunut valtavasti, ja dekkarikenttä on aikaisempaa monimuotoisempi. Monenlaisille lukijoille löytyy sopivia jännityskirjoja lastendekkareista yhteiskunnalliseen poliisiromaaniin ja historiallisesta dekkarista romanttiseen rikoskirjallisuuteen.

 

seppo_jokinen_koskinen_ja_siimamies

Millaisia piirteitä tai ominaisuuksia hyvällä dekkarilla yleisesti ottaen on?

– Hyvän dekkarin määritelmä riippuu pitkälti lukijan mieltymyksistä. Toiset kaipaavat piinaavaa jännitystä ja tiukkoja tilanteita, toiset nauttivat leppoisesta, jutustellen etenevästä rikosten ratkomisesta. Jotkut haluavat lukea saman sapluunan mukaan kirjoitettuja, tuttuja ja turvallisia dekkareita, kun taas jotkut arvostavat uudenlaisia ja jopa kokeilevia kerrontatyylejä. Osa haluaa, että rikos ratkeaa vasta lopussa ja lukija voi itsekin miettiä sen ratkaisua, kun taas osa on tyytyväinen siihenkin, että rikos paljastetaan jo kirjan alussa ja keskitytään kuvaamaan, miten rikokseen päädyttiin. Luultavasti dekkarissa täytyy kuitenkin olla jollakin tavalla kiinnostavia henkilöhahmoja ja tilanteita, jotta lukija voisi nauttia siitä.

Moni dekkari kasvaa nykyisin ilmiöksi, kirjaksi, jonka kaikki tuntevat tai josta esimerkiksi tehdään elokuva. Onko tämä vaikuttanut dekkarien arvostukseen?

– Itse asiassa melko harva dekkari on sellainen, jonka kaikki tuntevat. Tunnetut ja usein julkisuudessa olevat dekkarikirjailijat ovat vain pieni osa kaikista dekkaristeista. Suomessa yllättävän harva tunnetunkaan dekkarikirjailijan teos pääsee elokuvaksi tai tv-sarjaksi. Siinä olisi vielä kirittävää esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Elokuvien, tv-sarjojen tai pelien kautta kirja voi tavoittaa suuremman yleisön ja kenties innostaa heitä tarttumaan myös kirjoihin.

Dekkareihin väheksyvästi suhtautuvat eivät välttämättä tiedä, miten monipuolista dekkarikirjallisuus on nykyään. Yhä useammat kirjailijat kuitenkin ylittävät eri lajien rajat: dekkareita ovat kirjoittaneet esimerkiksi muista kirjallisuuslajeista tutuiksi tulleet Jari Järvelä ja Tuija Lehtinen.

Rei Shimura paketti

Millaiset dekkarit ovat juuri nyt ajankohtaisia?

– Viime vuosina on eletty vahvaa historiallisen dekkarin buumia. Se saattaa olla vastareaktio siihen, että nykyaikaisen poliisitutkimuksen kuvaaminen uskottavasti vaatii paljon teknistä tietoa. Uskottava historiallinen dekkari vaatii toki usein paljon taustatyötä kuvattavasta aikakaudesta, mutta tutkimuksessa voidaan keskittyä enemmän ihmisiin, kun ei tarvitse miettiä vaikka dna-tutkimuksia tai puhelintietojen tutkimista. Toisaalta dekkarit ovat osittain raaistuneet. Genreen on tullut mukaan aikaisempaa enemmän sarjamurhaajia, raakaa väkivaltaa, epärehellisiä poliiseja ja lapsiin kohdistuvia rikoksia. Ei ole enää selvää sekään, että rikollinen jää kiinni ja saa rangaistuksen. Kenties kirjailijat yrittävät näillä kikoilla ravistella lukijaa, jota tavalliset murhat eivät enää hätkäytä.

Poliisiromaani on pysynyt Suomessa hyvin vahvana. Sen sijaan yksityisetsivistä ei Suomessa kirjoiteta läheskään yhtä paljon, vaikka Reijo Mäen ja Markku Ropposen kaltaisen konkarit pitäviä sitä alalajia yhä pystyssä. Kaikenlaiset yliluonnolliset elementit ovat suomalaisissa dekkareissa melko harvinaisia, vaikka suomalainen kauhukirjallisuus on ollut viime aikoina nosteessa. Scifidekkareita Suomessa ei juuri julkaista, vaikka maailmalta niitä kyllä löytyy.

Saattaa olla, että suomalaiseen dekkarikirjallisuuteen tulee jatkossa yhä enemmän maahanmuuttajataustaisia ja vähemmistöjä edustavia päähenkilöitä. Esimerkiksi Kati Hiekkapellon kirjojen Anna Fekete on hyvä esimerkki siitä.

stephen_king_det

Mitkä jännityskirjat kiinnostavat sinua kuukauden kierrätyskirjateemassa ja miksi?

Virpi Hämeen-Anttilan Koston kukat on historiallinen dekkari 1920-luvun Suomesta. Hämeen-Anttila kuvaa todella hienosti menneiden aikojen maailmaa, ja hänen dekkarisarjansa hahmot tuntuvat todellisilta. Tämä ei ole tosin sarjan ensimmäinen osa, mutta tästäkin pääsee kyllä sarjaan sisälle.

Koskinen ja siimamies on Seppo Jokisen ensimmäinen komisario Koskinen -dekkari. Tämä Seppo Jokisen sarja on yksi henkilökohtaisista suosikeistani, ja mikäpä olisi parempaa kuin aloittaa ensimmäisestä osasta, jos sarja ei ole aikaisemmin tuttu. Jokinen on onnistunut säilyttämään jo pitkäksi kasvaneen sarjan hämmästyttävän mielenkiintoisena ja arkirealistisena.

Sujata Masseyn pokkaripaketissa on kolme ensimmäistä Rei Shimura -sarjan kirjaa. Tässä sarjassa tuodaan kiinnostavalla tavalla esiin japanilaista kulttuuria ja päähenkilön asemaa puoliksi japanilaisena, puoliksi yhdysvaltalaisena. Ja tietysti kirjoissa on mukana rikoksiakin, joita selvittäessään Rei Shimura joutuu varsin kiperiin tilanteisiin.

Stephen Kingin Det, joka innostaa kommentoimaan ruotsiksi! En av mina favoritskräckromaner. I boken finns det mord och fiffiga barn som försöker att lösa vad har hänt. Och en förfärlig clown…

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Matti Järvisen kuva / Matti Järvinen, kirjojen kuvat: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

Lue myös

Fantasiakirjailija ja kirjavinkkari Sini Helminen neuvoo: Näin pääset alkuun fantasian lukemisessa – Tutustu myös kuukauden kirjateemaan

 

sisaltoalue_mainospalkki

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.