kirjasyksy2014

Kirjasyksyn 2014 kaunokirjalliset tärpit

Mitä lukea tänä syksynä – tai kääriä lahjapakettiin? Katso poimintamme kirjasyksyn sadosta ja kerro oma suosikkisi. Kerromme lähiviikkoina muidenkin kirjallisuuden lajien, kuten scifin, jännityksen ja lastenkirjojen, ajankohtaiset tärpit.

 

 

kotimaiset_syksy2014

Kotimaisilta konkareilta

 

Lukulampussa on ollut elokuun aikana artikkelit Leena Lehtolaisesta ja Olli Jalosesta. Heidän uutuusteoksiensa lisäksi moni odottaa varmasti Sirpa Kähkösen Graniittimiestä. Kähkösen teos kertoo suomalaisista veljeksistä, jotka vaihtavat identiteettinsä ja jättävät kaiken muuttaessaan Neuvostoliittoon, oletettuun onnen maahan.

Syksyn bestsellereihin kuulunee Anna-Leena Härkösen uusin romaani Kaikki oikein, jossa pohditaan kahvipöytäkeskustelujen vakioaihetta: miten lottovoitto muuttaa elämän? YouTubesta löytyy kirjan traileri:

 

 

Moni kirjoittaa nyt avoimen omaelämäkerrallisesti. Jari Tervo jatkaa Revontultentiellä omakohtaista tarinaa, jonka viime syksynä ilmestynyt Esikoinen aloitti, Joni Skiftesvikin Valkoinen Toyota vei vaimoni perustuu niin ikään tosielämän tapahtumiin, vaikka onkin kaunokirjallinen teos.

Ja toisaalta moni kirjoittaa myös yllättävällä tavalla. Riina Katajavuoren Wenla Männistö tarjoaa uuden, nykyaikaan tuodun tulkinnan Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Wenlaa luonnehditaan kustantajan kirjaesittelyssä ärsyttäväksi typyksi ja naapurissa asuvia Juko Brosseja ranttalipojiksi.

Kauden kirjailijoita ovat myös Maria Peura teoksellaan Ja taivaan tähdet putoavat joka pohtii ihmismielen monimutkaisuutta ja haurautta muun muassa lahko- ja psykoterapiateeman kautta. Helmi Kekkonen taas kertoo uusimmassa romaanissaan eräästä perheestä ja erityisesti sen äiti-tytärparista ja tyttärestä, joka lopettaa puhumisen.

Eeva-Kaarina Arosen Edda kertoo 50-luvun Töölöstä, kahdesta nuoresta tytöstä ja lapsuuden maagisuudesta. Aiemmin Kallioon sijoittuvia Puluboi ja Poni -lastenkirjoja kirjoittanut Veera Salmi taas julkaisee Kalliosta ja sen naissukupolvista kertovan aikuisten romaanin Kaikki kevään merkit. Raija Orasen Aurora kertoo kaunokirjallisuuden keinoin Aurora Stjernvallista, sittemmin Karamzinista.

Uutta kotimaista chick litiäkin on tarjolla: Niina With jatkaa hulvatonta Stella-sarjaa romaanilla Joko taas, Stella. Teoksessa seikkailevat samat hahmot kuin ensimmäisessä Stella-kirjassakin, mutta kyseessä on itsenäinen jatko-osa.

Katso myös traileri Jeppis-teoksesta, esittelijänä kirjailija Tommi Liimatta:

 

 

esikoiset_syksy2014

Esikoissyksyn tarjontaa

 

Heikki Hietalan Hotelli Tulagi on taustaltaan syksyn erikoisimpia esikoisteoksia. Suomalaiskirjailijan teos on julkaistu ensin englanniksi: Englannissa vuonna 2010, Yhdysvalloissa vuonna 2011 ja uudelleen Englannissa 2012. Teos sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan ja kuvaa hävittäjälentäjän tuntoja sodan loppumiseen jälkeen: päähenkilö, lentäjä, perustaa hotellin Salomonsaarille, joiden yli hän lensi sodan aikana.

Tanja Pohjolan  esikoiromaani Lintu pieni sijoittuu 1940-luvun Viipuriin ja 1950-luvun Helsinkiin ja kertoo erityisesti siskoudesta, siskon ikävästä.

Sami Majalan Riivaajan teemana taas on kirjoittaminen elämäntapana ja elinehtona. Päähenkilömies päättää jättää kaiken ja kulkee maailmalla paikasta ja tilanteesta toiseen – mutta kirjoittaminen ja sanat – riivaavat sanat – seuraavat.

Syksyn persoonallisimpiin esikoisteoksiin kuuluu Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia. Maahanmuuttajatarinan keskeisiä hahmoja ovat ihmisten lisäksi käärme sekä merkillinen puhuva kissa.

 

 ulkomaiset_syksy2014

Murakami Hämeenlinnassa ja muut ulkomaiset tarinat

Tämän kirjakauden odotetuimpiin käännösromaaneihin kuuluu varmasti Haruki Murakamin teos Värittömän miehen vaellusvuodet, joka kertoo Murakamiksi realistiseen tyyliin värittömästä eli ystäviensä unohtamasta miehestä, joka lähtee selvittämään, minne hänen ystävänsä ovat päätyneet. Suomalaislukijoille tuo teokseen lisäkiinnostavuutta se, että päähenkilön Tsukuru Tazakin tiedetään kulkeutuvan tarinassa Hämeenlinnaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Murakamin teos käännetään suoraan japanista suomen kielelle.

Katso kirjan traileri:

Lähiaikoina julkaistaan myös Michael Cunninghamin New Yorkiin sijoittuva teos Lumikuningatar, joka pohtii muun muassa uskonnollisuutta. Cormac McCarthylta taas ilmestyy nuoresta cowboysta kertova teos Kaikki kauniit hevoset. Teos on ilmestynyt Yhdysvalloissa jo 1990-luvulta, ja sen pohjalta on tehty samanniminen elokuva.

Katso elokuvan traileri:

 

Myös E. T. A. Hofmann ja Vladimir Nakobov kuuluvat tämän syksyn kirjailijoihin. Hofmannilta julkaistaan Serkkuni kulmaikkuna, jossa lähdetään mielikuvitusmatkalle ikkunan näkymään. Nakobovin Kalvasta hehkua on kuvattu muuan muassa jännityskirjallisuuden parodiaksi ja hulluuden kronikaksi.

 

Tutustu kirjasyksyn teoksiin*

Leena Lehtolainen: Kuusi kohtausta Sadusta Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana ja äänikirjana
Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana
Sirpa Kähkönen: Graniittimies Lukulampun kaupassa
Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla äänikirjana
Jari Tervo: Revontultentie Lukulampun kaupassa
Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni Lukulampun kaupassa
Riina Katajavuori: Wenla Männistö Lukulampun kaupassa ja
Maria Peura: Ja taivaan tähdet putoavat Lukulampun kaupassa
Helmi Kekkonen: Suojaton Lukulampun kaupassa ja

Eeva-Kaarina Aronen: Edda Lukulampun kaupassa
Veera Salmi: Kaikki kevään merkit Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana
Raija Oranen: Aurora Lukulampun kaupassa ja
Niina With: Joko taas, Stella Lukulampun kaupassa ja
Tommi Liimatta: Jeppis Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana

Heikki Hietala: Hotelli Tulagi Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana
Tanja Pohjola: Lintu pieni Lukulampun kaupassa
Sami Majala: Riivaaja Lukulampun kaupassa
Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet Lukulampun kaupassa
Michael Cunningham: Lumikuningatar Lukulampun kaupassa
Cormac McCarthy: Kaikki kauniit hevoset Lukulampun kaupassa
Vladimir Nakobov: Kalvas hehku Lukulampun kaupassa
(E. T. A. Hofmannin Serkkuni kulmaikkuna ei ole toistaiseksi myynnissä Lukulampun kaupassa tai Elisa Kirjalla).

 

Lukulampun toimituksen vinkit kokosi: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat:kustantajilta
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

*Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä Bookyn kanssa. Ei toimitus- tai postikuluja Suomen tilauksissa! Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

Oletko jo lukenut syksyn uutuusteoksia? Mitä tämän syksyn kirjaa odotat eniten?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.