read-2203678_1280

Kirjasyksy 2019 – poimintoja uutuuskirjoista

Monen kirjanystävän mielestä parasta syksyssä on kirjasyksy: uutuuskirjalistoihin tutustuminen, kirjojen odottaminen ja lukeminen. Poimimme vinkkejä kirjasyksyn sadosta.*

Kaunokirjallisuutta aikuisille

atwood_testamentit

Margaret Atwoodin Testamentit (Otava) ilmestyy ja Orjattaresi-romaani saa jatkoa. Mitä Gileadissa on tapahtunut? Atwoodin romaanin innoittajana ovat olleet kirjailijan saamat viestit: kysymykset The Handmaid’s Talen maailmasta ja meidän oikeasta maailmastamme. Tutustu Testamentit-kirjaan Lukulampun kaupassa.

cleeves_kuin_tuhka_tuuleen

Kuin tuhka tuleen katoaa Ann Cleevesin uusimmassa, samannimisessä teoksessa nuori Eleanor. Kuin tuhka tuuleen (Karisto) jatkaa Cleevesin Shetlanti-sarjaa. Kadonneen Eleanorin tapausta tutkivat Jimmy Perez ja Willow Reeze. Tutustu kirjaan Lukulampun kaupassa.

vaarla_westend

Westend (WSOY) on Suvi Vaarlan esikoisromaani. Se on sukupolvitarina ja nuoren naisen kasvukertomus, joka alkaa 1980-luvun nousukaudesta, jonka 1990-luvun lama muuttaa. Teos saa pohtimaan, miten paljon ja monella tavalla taloudelliset olosuhteet vaikuttavat elämäämme – ja kuinka pitkään. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

kamula_tuonela

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarjan kolmas osa on Tuonela (Gummerus). Edellinen osa loppui suureen taisteluun isoa härkää vastaan. Taistelun jälkeen Rautaparran perheen elämä on vaikeaa. Esimerkiksi nuori Varpu pohtii, millainen elämä häntä odottaa. Tenho on taas vaipunut outoon horrokseen, josta häntä ei saada hereille maallisin keinoin. Metsän kansa -sarja ammentaa suomalaisten muinaisesta elämästä ja uskomuksista. Tutustu Tuonela-teokseen Lukulampun kaupassa.

hirvonen_punainen_myrsky

Elina Hirvosen Punaista myrskyä (WSOY) on kuvattu sekä ajankohtaiseksi että universaaliksi. Se kertoo viime vuosien ja tämän päivän maailmasta, jossa Isiksen nousu koettelee maailmaa. Kolme ihmistä lähtee Suomesta Irakiin etsimään ratkaisuja, ja yksi heistä palaa samalla menneisyyteensä. Tutustu kirjaan Lukulampun kaupassa.

oksanen_koirapuisto

Sofi Oksasen Koirapuisto (Like) kertoo tämän päivän Helsingistä ja Ukrainan itsenäistymisestä. Teos yhdistää realismin ja psykologisen trillerin kerronnan. Sen keskiössä on liiketoiminnaksi valjastettu lapsitehtailu, mutta teos kertoo myös laajemmin muun muassa uskollisuudesta ja rakkaudesta. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

jalonen_tanssikaa

Riitta Jalosen Tanssikaa (Tammi) on kertomus tanssista ja muistojen taakoista, jotka käyvät yhä raskaammiksi. Jalonen tunnetaan tarkasta, hienovaraisesta kielenkäytöstä. Tutustu Tanssikaa-teokseen Lukulampun kaupassa.

tamminen_musta_vyo

Petri Tammisen Mustan vyön kannessa lukee ”Aikuistuminen on yksinäisyyden muoto”. Musta vyö kertoo tragikoomisesti kuolemanpelosta, joka aiheuttaa päähenkilön, aikuisen miehen, oman isän kuolema. Ensin mies on lamaantunut ja kokee, ettei hänestä ole mihinkään. Vähitellen löytyy toiveikkuutta. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

lunde_sininen

Maja Lunden Sininen on toinen, itsenäinen osa ilmastokvartettia, joka alkoi teoksesta Mehiläisten historia. Romaani sijoittuu osin 2040-luvulle ja kertoo vesipulasta sekä siitä, miten kuivuus saa kaiken sekaisin. Rinnakkaistarina alkaa vuoden 2017 Norjasta ja kertoo kostoretkestä luonnon puolesta. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Tietokirjat ja lastenkirjat

timonen_kirjeita_iijoelle

Karoliina Timosen Kirjeitä Iijoelle -teosta (Gummerus) voisi luonnehtia kaunokirjalliseksi tietokirjaksi. Timonen kirjoittaa kirjeitä Kalle Päätalon Iijoki-sarjan naishahmoille. Samalla hän kertoo Päätalon elämäkertaa ja pohtii naisen asemaa ennen ja nyt. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

tikkanen_pakko_yrittaa_kir

Märta Tikkasen Pakko yrittää kir- (S&S) on niin ikään kirjeteos. Teos kostuu kirjailijan kirjeistä ystävilleen. Henkilökohtaisissa kirjeissään Tikkanen miettii elämäänsä ja sen eri rooleja sekä itseilmaisun tarvetta. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

tahkokallio_pimea_aika_kymmenen_myyttia_keskiajasta

Keskiaika oli pimeää, hurjaa ja kurjaa – vai oliko sittenkään? Keskiaika-asiantuntija Jaakko Tahkokallio esittelee teoksessaan Pimeä aika – kymmenen myyttiä keskiajasta keskiaikaan (Gaudeamus) liittyviä uskomuksia ja käsityksiä sekä sitä, miten paikkansa pitäviä keskiaikamyytit ovat. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

saure_tonttu_tarua_ja_totta

Heikki Saure valottaa teoksessaan Tonttu – tarua ja totta (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura) tonttujen historiaa Suomessa. Tontut ja muut haltijat olivat muinoin suomalaisille kaikkien tärkeimpiä yliluonnollisia olentoja. Miten tonttuihin suhtauduttiin ja mihin kaikkeen tontut osallistuivat arkisessa elämässä? Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

aalto_helkala_jatulintarhoja_ja_hiidenkiukaita_nuoren_arkeologin_kasikirja

Ilari Aallon ja Elina Heikalan Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita – Nuoren arkeologin käsikirja (Atena Kustannus Oy) johdattaa tutkimusmatkalle muinaiseen Suomeen. Se lupaa kertoa myös asioita, joita ei kerrota koulukirjoissa. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

salomon_misse_ja_lapin_taikayo

Emiliana Salominin ja kuvittaja Oksin Misse ja Lapin taikayö (Hillcottage) on satu Lapista ja sen luonnosta ja eläimistä. Teos on kirjoitettu niin, että se sopii iltasaduksi, ja osa sen tuotoista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen luonnon hyväksi. Kirjaa on sanottu oodiksi Lapin luonnolle ja sen tärkeimpiä ajatuksia on, että kaikkien pitää auttaa toisia. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: artikkelin pääkuva / Pixabay, kirjojen kansikuvat / kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

*Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

sisaltoalue_mainospalkki

Mitä uutuuskirjaa odotat? Kerro syksyn 2019 kirjavinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.