nuortenkirjat_kirjasyksy_2016

Kirjasyksy 2016: Vetävimmät nuortenkirjat

Kirjasyksyn 2016 nuortenkirjat houkuttelevat koululaisia ja nuoria lukemaan Harry Potterista, ystävyydestä ja monenlaisista seikkailuista sekä ajankohtaista teemoista ympäristöasioista maahanmuuttoon. Erään kirjan johtoajatuksena on ollut nimenomaan innostaa pojat kirjan ääreen. Tutustu uusiin nuortenkirjoihin.

 

Tässä vaiheessa vuotta lähes kaikki ovat varmasti kuulleet jo uudesta Harry Potterista. Jack Thornen, John Tiffanyn ja J.K. Rowlingin Harry Potter ja kirottu lapsi kertoo Harry Potterin aikuisuudesta. Harry Potterilla ei ole koskaan ollut helppoa, ja vaikeuksia riittää nytkin, kun hän on taikaministeriön ylityöllistetty virkamies, aviomies ja kolmen kouluikäisen lapsen isä. Pahat voimat uhkaavat Harry Potteria jälleen.

Kirjasta on tehty myös näyttämösovitus. Tutustu Harry Potter ja kirottu lapsi -teokseen Lukulampun kaupassa.

 

1nuortenkirjat_elena_mody_varjo

 

Elena Madyn Varjo kertoo toisenlaisen tarinan pahan uhkasta. Varjo on rakkaustarina ja trilleri. Päähenkilö Alexin elämä on muuten mallillaan, mutta paha vainoaa kaikkia hänen läheisiään? Mikä avuksi? Varjo on jatkoa Vaihdokas-teokselle.

Elana Mady on Stanfordin yliopistossa opiskellut maailmankansalainen, kirjailija, artisti ja säveltäjä, jonka juuret ovat syvällä suomalaisessa peruskalliossa. Tutustu Varjo-romaaniin Lukulampun kaupassa.

 

Ystävyyden voimasta

 

Bjørn Sortlandin, Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen suosittu Kepler-sarja on edennyt jo neljänteen osaansa. Maapallon luonnonvarat ovat hupenemassa. Siksi Hallitus on päättänyt lähettää joukon lapsia kauas avaruuteen tutkimaan maapallon kaltaista planeettaa, jolla elämä olisi mahdollista. Jo matka sinne on arvaamaton seikkailu – ja kun nämä ”uudisraivaajat” saapuvat Kepler-62e:lle, he joutuvat vaikeiden valintojen eteen. Ja Kepler-62:lla odottaa sekä hyviä että huonoja uutisia.

Avaruudesta ja ystävyydestä kertova kirja on julkaistu yhtäaikaa Suomessa ja Norjassa. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Maria Turtschaninoffin Naondel kertoo niin ikään ystävyydestä ja lisäksi tyttöjen ja naisten voimasta. Palkitun Maresin itsenäinen jatko-osa Naondel palaa ajassa taaksepäin, Punaisen luostarin perustamista edeltäviin tapahtumiin. Nuorille aikuisille suunnatussa kirjassa päähenkilöt, naiset ja tytöt kertovat kukin oman, ravisuttavan tarinansa. Kaikkia yhdistää sama kohtalo: joutuminen julman Iskanin haaremiin. Kaunis mutta säälimätön romaani vangitsee lukijan tiukkaan nyrkkiinsä, josta on vaikea ravistella itseään irti.

Turtschaninoffin teokset tunnetaan tärkeistä teemoista ja vaikuttavasta kielestä. Tutustu Naondel-romaaniin Lukulampun kaupassa.

Seita Vuorelan Lumi on koskettava tarina maahanmuuttajien lapsista, jotka kantavat perheissään vastuuta uuden kotimaansa tulkkeina ja kasvavat eri kansallisuuteen kuin vanhempansa. Postuumisti julkaistu, kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen viimeistelemä teos, puhuttelee ajankohtaisuudellaan ja toisaalta ikuisella ystävyyden teemallaan. Tutustu Lumi-romaaniin Lukulampun kaupassa.

Maahanmuuttajateema näkyy myös Juuli Niemen romaanissa Et kävele yksin, vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajassa.

Ada on 15 ja etsii vasta itseään, kun hän konee ensirakkauden. Egzonin perhe on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzonin levottomat jalat pakenevat kodin vaiettuja salaisuuksia ja nopea graffitikäsi maalaa ajatukset kuviksi. Ada voisi vielä juosta pakoon, mutta hän ei juokse. Tutustu Et kävele yksin -romaaniin Lukulampun kaupassa.

 

5nuortenkirjat_nemo_rossi_viimeinen_etruski

Seikkailuja ja huumoria

 

Nemo Rossin Viimeinen etruski on neljäs osa kiitettyä Arkeo-mysteeri-nuortenkirjasarjaa, jossa historian myytit yhdistyvät vauhdikkaaseen seikkailuun kansainvälisessä ympäristössä.

Michelangeloa käsittelevän koulutyön teko saa yllättävän käänteen, kun roomalaisessa kirkossa räjähtää. 17-vuotiaat Kaius, Silva ja Leo tutkivat tapahtunutta ja huomaavat päässeensä vuosisatoja vanhan salaisuuden jäljille. Mitä vihjeitä renessanssiajan yleisnero Michelangelo on piilottanut veistoksiinsa? Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Harri Veistisen Kotitekoisen poikabändin alkeet tarttuu ikuisuusaiheeseen, haaveeseen omasta bändistä.

15-vuotias Rene Kolppanen on selvinnyt yläkoulusta noudattamalla isoveljensä sääntöjä: ”A) Älä tee itsestäsi numeroa. B) Ole huomaamaton. C) Ole keskiverto. D) Älä rakastu koulun kauneimpiin tyttöihin.” Rene saa kuitenkin idean poikabändistä – jonka huomaa se koulun kaunein tyttökin.  Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

7nuortenkirjat_haiseva_käsi_ja_muita_kauheita_tarinoita_uhriniituntakaisesta

 

Magdalena Hain Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta on karmea, kaunis ja ilkikurinen tarinakokoelma nuorille. Kauhu- ja toisaalta huumorielementtien lisäksi tarinoissa on  monia nuoria ahdistavia asioita, kuten koulukiusaamista, vanhempien eroa ja yksinäisyyttä. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Janne Mäkitalon Pääkallokiitäjät-romaani on kirjoitettu innostamaan etenkin nuoria poikia kirjan ääreen. ”Seikkailukirjat herättivät oman lukuinnostukseni nuorena, ja halusin tehdä vastaavanlaisen kirjan nykysukupolvelle. Siksi laadin kutos-kasiluokkalaisille tarkoitetun helppotajuisen, mutta vauhtia, toimintaa ja jännitystä sisältävän kirjan, missä päähenkilöinä ovat tavalliset nuoret”, Mäkitalo kertoo Lukulampun haastattelussa.

Pääkallokiitäjät kertoo nuorten seikkailuretkestä, josta tulee suunniteltua vauhdikkaampi ja jännittävämpi. Kalastusreissu muuttuu pelottavaksi kamppailuksi myrskyävää järvenselkää ja pahantahtoisia mökkiläisiä vastaan. Uutiset seutua piinaavasta ryöstöaallosta ovat vain pintaraapaisu paljastuvasta totuudesta, jonka selville saaminen on koitua pojille kohtalokkaaksi. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Lukulampun kauppa on toteuttu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Nemo Rossin ja Janne Mäkitalon teokset on julkaissut Myllylahti-kustantamo, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun osaomistaja. Lue lisää Lukulampun tiimiesittelystä.

 

Muut kirjasyksyn 2016 uutuuskirjoista kertovat artikkelit löydät täältä

 

Mikä nuortenkirja kiinnostaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.