kirjasyksy2016_eläinkirjat_uutuuskirjat

Kirjasyksy 2016: Uusia eläinkirjoja

Eläinten viikkoa vietetään 4.-10.10. Poimimme esimerkkejä kirjasyksyn 2016 uusista eläinkirjoista. Artikkelin lopussa on linkki aiemmin ilmestyneeseen laajaan koosteeseemme, johon on esimerkkejä eläimistä kertovasta kaunokirjallisuudesta. myös vanhemmista teoksista.

 

sesse koivisto tapiiri sohvapöydän alla

Elämää eläintarhassa

Sesse Koivisto tunnetaan kirjoista, joissa hän on kertonut elämästään Korkeasaaren eläintarhan johtajan Ilkka Koiviston puolisona ja Korkeasaaren asukkaana, jonka kodissa on nähty monenlaisia eläimiä. Tuoreeeseen teokseen Tapiiri sohvapöydän alla (Myllylahti 2016*) on kerätty Sesse Koiviston suosituimmat eläintarinat, lisäksi mukana on uusia muistelmia. Teoksessa kerrotaan varsin eksoottisistakin eläimistä ja valotetaan myös Koivistoilla hoidossa olleiden eläinten myöhempiä vaiheita. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Villikissasta lemmikiksi

Petri Pietiläisen uusi teos Kissojen maailmanhistoria (SKS 2016) kertoo nimensä mukaisesti kissojen tarinan. Kissojen maailmanhistoria paljastaa syyt sekä kissavihaan että kissarakkauteen. Miten afrikanvillikissasta tuli sylissä kehräävä kotikissa? Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Vielä toinen kissakirjavinkki: James Bowenin suosittu, omaelämäkerrallinen Bob-sarja saa jatkoa, kun Bobin joulu (WSOY 2016) julkaistaan. Se kertoo joulusta 2010, jolloin Bowen oli köyhä ja muutenkin huonossa jamassa. Joulumieli löytyi kuitenkin Bob-kissan kanssa Lontoon kaduilta. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Mitä yhteistä ihmisillä ja eläimillä on?

Helena Telkänrannan teos Millaista on olla eläin? oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana. Uudessa kirjassaan Eläin ja ihminen – mikä meitä yhdistää? (SKS 2016) Telkänranta kartoittaa piirteitä, joita on pidetty inhimillisinä, mutta joita löytyy eläinmaailmastakin. Kirja pohtii eriskummallisiakin kysymyksiä: Pitävätkö koirat Mozartista? Onko delfiineillä nimet? Käyttävätkö eläimet päihteitä? Näkevätkö linnut unia laulamisesta? Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Titityyn tarkoitus

Nekin, joilla ei ole lemmikkejä tai muita eläinkontakteja, voivat tarkkailla lintuja. Andreas Tjernshaugenin kirjoittamassa ja Ulla Lempisen suomentamassa kirjassa Tiaisten salainen elämä (Atena 2016) pohditaan tutun titityy-äänen merkitystä.

Merkityksiä on monia. Tiaisten elämä on muun muassa naapuririitoja, partnerin valintaa, mustasukkaisuusdraamoja ja jälkikasvukin pitäisi opettaa tulemaan toimeen omillaan. Kun tiaisia tarkkailee pidempään, jokainen siivekäs paljastuu ainutlaatuiseksi yksilöksi, jonka luonne vaikuttaa tehtyihin valintoihin. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Erikoista eläintietoa lapsille

”Tiesitkö, että kirahvin kakka putoaa maahan noin kahden metrin korkeudelta? Tai että mustekalalla on kolme sydäntä?!”

Tällaisia kyselee Laura Merzin teos Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016). Taidokkaasti kuvitettu lastenkirja antaa tietoa nisäkkäistä, linnuista, matelijoista ja hyönteisistä. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

*Sesse Koiviston teoksen on julkaissut Myllylahti-kustantamo, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun osaomistaja.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Lue myös artikkeli Kirjoja eläinystävistä.

Muut kirjasyksyn 2016 uutuuskirjoista kertovat artikkelit löydät täältä

 

Mikä eläinkirja kiinnostaa tai on jäänyt mieleesi? Anna oma kirjavinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.