syksy2016_uutuuskirjat_romaanit

Kirjasyksy 2016: Poimintoja kaunokirjallisuudesta

Miltä näyttää kirjasyksy 2016? Katso tästä esimerkkejä kotimaisesta ja ulkomaisista uutuusromaaneista Esittelemme syksyn mittaan monien muidenkin genrejen kiinnostavia uutuuksia. 

 

minna_rytisalo_lempi

Kotimaisia uutuusteoksia

Lapin sota ja sota-ajan käsittely yksilön, tavallisen ihmisen näkökulmasta, ovat kiiinnostaneet kirjailijoita viime vuosina. Tämän syksyn uutuus on Minna Rytisalon esikoisromaani Lempi (Gummerus), joka kertoo, miten sota muuttaa kahden sisaren ja sitä myötä myös yhden miehen ja piikatytön elämät lopullisesti. Romaanin tunnelma tiivistyy paikoin ahdistavaksi, jopa jännittäväksi, mutta kerronta on ennen kaikkea kaunokirjallista, harkittua ja hienovireistä. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa.

 

tiina_lifländer_kolme_syytä_elää

Tiina Lifländer on Rytisalon tapaan esikoiskirjailija. Romaanissaan Kolme syytä elää (Atena) hän kertoo niin ikään tarinan naisista, joita yhdistää sama mies. Tarina kertoo, mitä tapahtui 1950-luvulla ja miltä tuo kaikki vaikuttaa 2000-luvulla. Voiko oma eletty elämä tuntua kuin elokuvalta, kun sitä katselee jälkikäteen? Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa  ja Elisa Kirjassa.

Kari Hukkilan esikoisromaani (Teos) on taas kertoo tiiviisti tästä päivästä. Tuhat ja yksi -romaani pohtii meidän yhteiskuntaamme ja poliittisista ilmapiiriä. Hukkila rinnastaa teoksessaan Eurooppaan tulevat turvapaikanhakijat ja filosofisen ajattelun. Kirjailija on sanonut teoksen kummunneen omakohtaisista kokemuksista ja ajatuksista: hänen elämässään turvapaikanhakijoita on ollut jo nuoruudesta, mutta nykyinen ilmapiiri tuntuu sellaiselta, että moni haluaisi piilottaa heidät näkyvistä. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

tuomas_kyro_mielensapahoittajan_keittiossa

Tuomas Kyrön suosittu Mielensäpahoittaja-sarja saa jatkoa, kun Mielensäpahoittajan keittiössä (WSOY) ilmestyy. Näinä ruokatrendien ja ruokakirjojen kulta-aikoina mukaan mahtunee kirja, jossa Mielensäpahoittaja kertoo omat, eli oikeat, näkemyksensä kunnon ruoasta ja jakaa myös reseptejä. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

virve_sammalkorpi_paflagonian_perilliset

Virve Sammalkorpi on julkaissut useita suosittuja romaaneja, kuten Sinkkuleikin (1999) ja Metsän keskellä maja (2003). Nyt vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen häneltä on ilmestynyt uusi romaani. Paflagonian perilliset: Iax Agolaskyn päiväkirjan säästyneet sivut (Karisto) on nimensä mukaisesti päiväkirjaromaani. Se kertoo tarunomaisen tarinan tutkimusmatkasta kauas Luoteis-Venäjälle, Karjalaan 1800-luvun alkupuolella. Matkan tarkoitus on etsiä metsäkansa. Kun kansa löytyy, se muistuttaa enemmän eläimiä – tai peikkoja. Romaani pohtii ihminen ja eläimen eroja ja yhtäläisyyksiä ja sisältää maagisiakin elementtejä. Teoksessa on mukana valokuvia, ja ulkoasultaan se muistuttaa vanhaa tietokirjaa. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

emma_cline_tytöt

Syksyn 2016 käännösromaaneja

 

Emma Clinen Tytöt (Otava, suom. Kaijamari Sivill) vie 1960-luvun loppuun ja Kaliforniaan. Se kertoo nuoruudesta, ystävyydestä, hippiajasta ja siitä, että kaikki voi muuttua hetkessä. Onko vapaa rakkaus sittenkään tavoiteltavaa? Teos on kansainvälinen bestseller. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa.

 

steven_rowley_lily_ja_mustekala
Steven Rowleyn Lily ja mustekala (Bazar, suom. Sari Karhulahti) lähtee liikkeelle koskettavasta ja monelle todennäköisesti valitettavan samaistuttavasta tilanteesta. Romaanin päähenkilö Ted Flask on apea: kirjoittajan työ ei suju, eivät ihmissuhteetkaan. Tedin paras ystävä on vanha mäyräkoira Lily. Eräänä päivänä Lilyn otsasta löytyy mustekala… Teos sopii etenkin lemmikkien omistajille, etenkin koiraihmisille. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

mo_yan_punainen_durra
Mo Yanin Punainen durra (Otava, suom. Riina Vuokko) kuuluu nobelistin tunnetuimpiin teoksiin. Se kertoo durratislaaamosta ja etenkin ihmisistä sen ympärillä. Nuori tyttö naitetaan tislaamon omistan pojalle. Menetettyään appiukkonsa ja miehensä hän on äkkiä tislaamon johtaja. Teos aiheutti Kiinassa kohun ilmestyessään. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

barbery_haltiaelämää
Siilin eleganssista tunnetun Muriel Barberyn uusi romaani Haltiaelämää (Gummerus, suom. Lotta Toivanen) on saanut innoituksena muun muassa japanilaisesta estetiikasta. Se kertoo tytöstä, joka osaa puhua luonnolle, ja toisesta, joka soittaa yliluonnollisen kauniisti. Luontosuhdetta pohtiva romaani kertoo, mitä tapahtuu, kun tytöt kohtaavat. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

kerangal_haudataan_kuolleet_paikkaillaan_elävät

Maylis de Kerangalin romaani Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät (Siltala, suom. Ville Keynäs ja Anu Partanen) alkaa onnettomuudesta. Nuori surffaripoika makaa koomassa ranskalaisessa sairaalassa. Romaani seuraa vuorokauden ajan, miten pojan vanhemmat tekevät vaikean päätöksen elinsiirrosta: pojan sydän luovutetaan keski-ikäiselle sydänsairaalle, ja teos seuraa sydämensiirtoa trillerimäiseen tyyliin. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamoilta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsana ja muut aihepiirin artikkelit: uutuudet

Mikä syksyn uutuusromaani kiinnostaa? Kerro oma vinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.