kirjasyksy2014 scifi fantasia

Kirjasyksy 2014: uutuuskirjojen fantastisimmat

Kirjasyksy 2014 tarjoaa roppakaupalla fantasiaa ja mausteeksi hieman scifiä. Aivan uusia kirjailijanimiä ei juuri näy, sen sijaan moni trilogia näkee päätöksensä tänä kirjasyksynä.

kirjasyksy2014 scifi fantasia2

Odotetuimmat käännökset

Vuoden ehkäpä odotetuin fantasiakäännös, George R. R. Martinin Lohikäärmetanssin (Kirjava) toinen osa tulikin jo ulos painosta. Satu Hlinovskyn suomennokset ovat tuoneet George R. R. Martinin TV-sarjanakin tunnetun fantasiaeepoksen myös suomenkielisen lukijan saataville, ja Lohikäärmetanssi 2:n myötä Tulen ja jään laulut ovat vihdoin saavuttaneet englanninkielisen sarjan. Fantasiafanit odottavat innolla seuraavaa osaa – ja George R. R. Martinin vierailua Suomen Archipelaconissa ensi kesäkuussa.

Odotetuimman tieteiskäännöksen tittelin antaisin Hannu Rajaniemen Kausaalienkelille (Gummerus), joka tulee painosta näinä päivinä. Kausaalienkeli päättää Rajaniemen mestarillisen Jean le Flambeur -tieteisseikkailutrilogian, jossa koetellaan inhimillisyyden ja todellisuuden rajoja – mielikuvituksen rajoja.

Päättyvät tarinat

Art Housen mittavat urakat, Avaruusagentti Valerianin seikkailuja ja H. P. Lovecraftin koottujen teosten suomennossarja, näkevät loppunsa tänä syksynä. Lovecraft-kokoelmassa Hautakummun salaisuus sekä muita kertomuksia ja kirjoituksia sisältää novellien lisäksi myös esseitä ja artikkeleita amatöörijournalistinakin vaikuttaneen kirjailijan tuotannosta, sekä Markku Sadelehdon elämäkertaesseen.

Suomalaisia trilogian päättäjiä ovat stempunkin herratar Magdalena Hai, jonka Gigi ja Henry -trilogia päättyy juuri ilmestyneeseen Susikuningattareen (Karisto). Seikkailuromaanitrilogian päähenkilö, Umbrovian pakolaisprinsessa Gigi, lähtee päätösosassa taistelemaan maansa ja kansansa puolesta ystäviensä kerjäläispoika Henryn ja ihmissusi Mussovitsin kanssa.

Korkeaa fantasiaa edustava Mustien ruusujen maa -sarja näkee myös päätösosansa. Katri Alatalon Kevääntuojassa (Vaskikirjat) nuori Dinja on suurten tekojen edessä. Maailma on vapautettava kuolemattoman noidan Lucindran loitsusta – mutta mistä löytyisi salaperäinen Kevääntuoja, jonka huhutaan olevan ainoa keino loitsun rikkomiseen? Dinjan matka Kevääntuojan luo on samalla matka aikuisuuteen.

Annukka Salaman Faunoidit-sarjan kolmas osa on Harakanloukku (WSOY).

kirjasyksy2014 scifi fantasia3

…ja jatkuvat kertomukset

J. S. Meresmaan Mifongin aika -sarja ei pääty ensi viikolla kauppoihin ilmestyvään kolmanteen osaan. Mifongin mahti (Myllylahti) jatkaa historiallisesti sävyttynyttä sukutarinaa, jossa fantasia ja historialliset myytit kohtaavat.

Keskeneräisiä käännössarjoja edustavat tieteiskirjallisuuden puolella Hugh Howeyn Siilon saaga, jonka toinen osa Siirros (Like) kertoo, miten Siilon maailma synnytettiin. Niin ikään Likeltä tulee Alastair Reynoldsin Poseidonin lapset -sarjan toinen osa, joka jatkaa Mekanismi-nimisen tekoälyn, ihmisten ja koneiden vaikeasta rinnakkainelosta kertovaa tieteistarinaa.

Terry Pratchettin ja Stephen Baxterin Pitkä maa -sarjassa ilmestyy osa Pitkä sota (Karisto) ja fantasian puolella Gillian Philipin Tulimieli-sarjassa osa Verikivi (Alligaattori kustannus). Molemmat käsittelevät omillel ajeilleen tyypillisesti rinnakkaistodellisuuksia. Pitkä maa on maan rinnakkaistodellisuus, joka löydyttyään vaikuttaa monin tavoin omaan todellisuuteemme. Tulimielessä puolestaan seikkaillaan ihmisten ja epäinhimillisten keijujen todellisuuksien törmäyspisteessä.

Saksalainen Walter Moers on Otavan löytö, jonka uusin suomennos Uinuvien kirjojen labyrintti on epäsuoraa jatkoa suomeksi vuonna 2008 ilmestyneelle Uinuvien kirjojen kaupungille. Tarinanikkari Hildegunst von Mythenmetz lähtee 200 vuoden jälkeen uudelle uhkarohkealle reissulle Kirjalistoon, jossa kirjojen armoilla seikkaillessa voi jälleen käydä mitä vaan.

Konkarit ja uudet nimet

Tuottelias Kuoriaiskirjat julkaisee mm. kokoelman Tuomas Salorannan eri sf-fandomin lehdissä ilmestyneitä novelleja. Mahtavat ammoiset ja muita karmaisevia kertomuksia sisältää yliluonnollista, kekseliästä kauhua.

Minerva puolestaan julkaisee sf-piireissä ja laajemminkin kriitikkona tunnetun M. G. Soikkelin ensimmäisen dekkarin. Läpinäkyvä kuolema sijoittuu täydelliselle avoimuudelle perustuvaan yhteiskuntaan. Komisario Richter tiimeineen joutuu selvittämään suljetun huoneen mysteerin läpinäkyvässä yhteiskunnassa.

Kirjasyksyn esikoisfantasiakirjailijoita ovat Maria Carole ja Sini Ezer. Maria Carolen teos Tulen tyttäriä (Osuuskumma) on romanttinen kertomus ajasta, jolloin jumalat asuivat vuorella, mutta ihmiset ovat vähintään yhtä inhimillisiä kuin nykyään. Sini Ezerin nuortenkirja Aavikkohaukka (Karisto) kertoo ystävyydestä ja saa voimaa yhtä lailla seikkailuromaanien perinteestä kuin saduista ja fantasialle ominaisesta yliluonnollisestakin.

Teksti: Taika Dahlbom / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamoilta
Artikkelin teksi on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Tutustu myös muihin kirjasyksyn 2014 uutuusteoksiin:

 

Tutustu tässä artikkelissa mainittuihin teoksiin:*

George R. R. Martin: Lohikäärmetanssi Lukulampun kaupassa
Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli Lukulampun kaupassa
J
ean-Claude Mézirè, Pierre Christin: Avaruusagentti Valerianin seikkailuja Lukulampun kaupassa
H. P. Lovecraft: Hautakummun salaisuus sekä muita kertomuksia ja kirjoituksia Lukulampun kaupassa
Magdalena Hai: Susikuningatar Lukulampun kaupassa
J. S. Meresmaa: Mifongin mahti Lukulampun kaupassa
Annukka Salama: Harakanloukku Lukulampun kaupassa ja e-kirjana Elisa Kirjalla
Hugh Howey: Siirros Lukulampun kaupassa
Terry Pratchett, Stephen Baxter: Pitkä sota Lukulampun kaupassa
Walter Moers: Uinuvien kirjojen labyrintti Lukulampun kaupassa
M. G. Soikkeli: Läpinäkyvä kuolema Lukulampun kaupassa
Maria Carole: Tulen tyttäriä Lukulampun kaupassa
Sini Ezer: Aavikkohaukka Lukulampun kaupassa

*Lukulampun verkkokauppa on toteutettu yhteistyössä Bookyn kanssa. Ei toimitus- tai postituskuluja Suomeen. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.
Kirjalista on päivitetty 16.9.2014 kirjojen silloisten myyntitietojen mukaan.

 

Mikä scifi- tai fantasiauutuuksista kiinnostaa? Kerro oma kirjavinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.