tietokirjat_syksy2014

Kirjasyksy 2014: Tietokirjat

Syksyn tietokirjoista löytyy kannanottoja Suomen nykytilaan, avaruuden arvoitusten selvittelyä, rakkaiden romaanihenkilöiden esittelyjä ja kaksi perusteellista elämäkertaa Olavi Paavolaisesta.

 

Arvot mekin ansaitsemme

Yhteiskunnallisia puheenvuoroja

 

Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg herättää keskustelua suomalaisista ja eurooppalaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä teoksessaan Arvot mekin ansaitsemme. Rosenberg analysoi eurooppalaista rasismia, arvokonservatismia ja populismia ja muistuttaa demokratian ja ihmisoikeuksien konkreettisesta merkityksestä.

Vuorokeskustelua harrastavat puolestaan kokoomuksen Susanna Koski ja vasemmistoliiton Li Andersson kirjassaan Punavihreä, sinivalkoinen. Nuoret poliitikot ottavat kantaa mm. maahanmuuttoon, asevelvollisuuteen ja suomalaiseen hyvinvointiin.

Kalevi Kalemaan Sankareita vai pelkureita kertoo suomalaisen aseistakieltäytymisen historian 1800-luvulta nykypäivään. Kirja perehtyy rauhanliikkeiden ja pasifismin historiaan ja selvittää, millaisina aseistakieltäytyjät on Suomessa eri aikoina nähty.

Umayya Abu-Hannan Alienin silmin yhdistää henkilökohtaiset muistelmat kulttuurihistoriaan. Abu-Hanna kuvaa kaupunkielämän muutoksia ulkomaalaistaustaisen helsinkiläisen näkökulmasta.

Millainen on yläluokka nykypäivän Suomessa, kysyy Laura Kolbe kirjassaan Yläluokka. Olemisen sietämätön vaikeus. Keitä kuuluu yläluokkaan, miten yläluokka on muuttunut ja miten yläluokkaan voi nousta?

Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan Usko, toivo ja raskaus on vanhoillislestadiolaisten perhe-elämän nurjan puolen kuvaus. Suurperheen ihanne ja ehkäisykielto merkitsevät yksille onnellista satua, toisille ahdistavaa pahoinvointia.

Guardianin toimittajat David Leigh ja Luke Harding kertovat kirjassaan Assangemiehestä historian suurimman tietovuodon takana. He kysyvät, onko Julian Assange tiedon vapaustaistelija vai kyber-terroristi.

 

Nollapiste

 

Tiede ja historia

 

Onko Maan ulkopuolella älyllistä elämää? Tätä kysymystä valottaa tietokirjailija Markus Hotakainen kirjassaan Onko siellä ketään. Avaruuden älyä etsimässä. Hotakainen kertoo, miten Maan ulkopuolista älyä on yritetty etsiä ja mitä älyllisen elämän löytyminen voisi merkitä ihmiskunnalle.

Maailmankaikkeuden salaisuuksiin perehdyttää myös professori Kari Enqvist. Ensimmäinen sekunti. Silminnäkijän kertomus kertoo maailmankaikkeuden synnystä ja selittää, mitä oikeastaan tarkoittavat alkuräjähdys, antimateria ja pimeä aine.

 Seppo Knuuttilan ja Ulla Pielan Ympäristömytologia lähestyy ympäristön merkityksiä esimerkiksi populaarikulttuurin, kuvataiteen, musiikin ja arkkitehtuurin kautta.

Hannu Raittilan esseekokoelma Nollapiste käsittelee kylmyyden ja lämmön vaikutusta ihmiskunnan historiaan. Raittila kirjoittaa merivirroista, tulen käyttöönotosta, teknisistä alusvaatteista ja absoluuttisesta nollapisteestä. Esseissä henkilökohtainen ja yleinen sulautuvat toisiinsa.

Pohjois-Korean kulissien taakse vie Magnus Bärtåsin ja Fredrik Ekmanin Hirviöidenkin on kuoltava. Kaksikko matkusti Pohjois-Koreaan vuonna 2008 selvittämään 70-luvulla siepatun eteläkorealaisen elokuvantekijäpariskunnan tarinaa. Tuloksena syntyi reportaasi järjettömyydessään pelottavasta maasta.

Kepeällä otteella historiaa lähestyy Vesa Sisätön Unohtunut avain joka upotti Titanicin ja muita historian mokia. Kirja esittelee 55 historiallista erehdystä, joiden seuraukset ovat usein olleet vakavia mutta joskus myös positiivisia.

 

Raamatun runous ja viisaus

Taidetta ja kulttuuria

 

Komisario Palmun jäljillä tutustuttaa lukijan Mika Waltarin kirjojen ja Matti Kassilan elokuvien maailmaan. Juha Järvelä ja Marjo Vallittu kertovat teosten taustoista ja tekijöistä, esittelevät henkilöhahmot ja tapahtumapaikat ja opastavat Palmujen Helsinkiin.

Rakkaani, romaanihenkilö kehottaa sukeltamaan fiktiivisen rakkauden maailmaan. Kirjassa mieleenpainuvista romaanihenkilöistä kertovat mm. Antti Tuuri, Venla Hiidensalo ja Tuija Lehtinen. 

Antti Arnkilin Lauantaiesseet liikkuvat kirjallisuuden, elokuvan ja popmusiikin maailmoissa.

Kirjailija Hannu Mäkelä lukee Raamattua ennen kaikkea kirjallisuutena teoksessaan Raamatun runous ja viisaus. Mäkelä näkee Raamatun myyttien, uskomusten ja runojen kokoelmana, joka on kestänyt aikaa ja kulutusta.

Marjatta Levannon ja Julia Vuoren Leonardo oikealta vasemmalle on nuorelle lukijakunnalle suunnattu tietokirja Leonardo da Vincistä.

 

 

Muumimaailma ja todellisuus

Taiteilijaelämää

 

Tove Jansson -juhlavuosi näkyy myös syksyn tietokirjoissa. Kirjeitä Tove Janssonilta tarjoaa valikoiman Janssonin kirjeitä 1930-luvulta 1980-luvulle. Kirjeiden vastaanottajina ovat perheenjäsenet, ystävät ja rakastetut, ja suuri osa kirjeistä on ennen julkaisemattomia. Kokoelman ovat toimittaneet Janssonin kustannustoimittajanakin toiminut Helen Svensson ja Janssonin elämäkerran kirjoittanut Boel Westin.

Petter Karlssonin Muumimaailma ja todellisuus puolestaan esittelee Janssonin elämää kuvina. Yli 250 kuvaa sisältävä kirja valottaa, mitkä asiat innoittivat Janssonia luomaan muumimaailmansa.

Merete Mazzarella paneutuu Sielun pimeässä puolessa Frankensteinin luojan Mary Shelleyn elämään sekä Frankenstein-romaanin henkilöhahmoihin ja teemoihin. Millaisia teemoja hirviöhahmon kautta voidaan käsitellä, ja miksi Frankensteinin tarina on ajankohtainen tänäkin päivänä?

Olavi Paavolaisen elämään perehdytään kahdessakin laajassa elämäkerrassa. Panu Rajalan Tulisoihtu pimeään. Olavi Paavolaisen elämä kertoo Paavolaisen elämän sähkeestä mutta myös vähemmän loistokkaista puolista. H.K. Riikosen Nukuin vasta aamuyöstä. Olavi Paavolainen 1903-1964 puolestaan tarkastelee Paavolaista ennen kaikkea tämän kirjojen ja niiden vastaanoton kautta.

Antti Heikkisen Risainen elämä. Juice Leskinen 1950-2006 uppoutuu legendaarisen muusikon ja lyyrikon elämään. Heikkinen on haastatellut kirjaansa varten lähes sataa ihmistä ja käynyt läpi suuren määrän muuta tausta-aineistoa. Kirja sisältää myös paljon aikaisemmin julkaisematonta materiaalia.

 

Maksetut maalit

Urheilu

 

Urheilukorruption maailmaan perehdytään Declan Hillin kirjassa Maksetut maalit. Jalkapallo ja järjestäytynyt rikollisuus. Hill kertoo laittomista vedonlyöntijärjestöistä, otteluiden manipuloinnista ja syistä huijauksien takana.

Eva Wahlströmin Rajoilla on kuvaus urheilijan arjesta, kivusta ja itsensä rääkkäämisestä. Miksi kipuun jää koukkuun, ja voiko huippu-urheilija kuvitella elämää ilman urheilua.

Juliet Macurin Valheiden ketju kertoo pyöräilijä Lance Armstrongin tarinan. Millainen on mies yhden urheilumaailman kuuluisimman doping-käryn takana?

 

Teksti: Liisa Pihlaja / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantajilta
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

 

Tutustu syksyn tietokirjoihin*

 

Tiina Rosenberg: Arvot mekin ansaitsemme Lukulampun kaupassa
Li Andersson, Susanna Koski: Punavihreä, sinivalkoinen Lukulampun kaupassa
Kalevi Kalemaa: Sankareita vai pelkureita. Suomalaisen aseistakieltäytymisen historia Lukulampun kaupassa
Umayya Abu-Hanna: Alienin silmin Lukulampun kaupassa
Laura Kolbe: Yläluokka. Olemisen sietämätön vaikeus Lukulampun kaupassa 
Aila Ruoho, Vuokko Ilola: Usko, toivo ja raskaus Lukulampun kaupassa
David Leigh ja Luke Harding: Assange Lukulampun kaupassa

Markus Hotakainen: Onko siellä ketään. Avaruuden älyä etsimässä Lukulampun kaupassa
Kari Enqvist: Ensimmäinen sekunti. Silminnäkijän kertomus Lukulampun kaupassa
Seppo Knuuttila, Ulla Piela: Ympäristömytologia Lukulampun kaupassa
Hannu Raittila: Nollapiste Lukulampun kaupassa
Magnus Bärtås, Fredrik Ekman: Hirviöidenkin on kuoltava Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana
Vesa Sisättö: Unohtunut avain joka upotti Titanicin ja muita historian mokia Lukulampun kaupassa

Juha Järvelä, Marjo Vallittu: Komisario Palmun jäljillä Lukulampun kaupassa
Mervi Heikkilä, Päivi Artikainen, Kirsi Haapamatti, Merja Mäki: Rakkaani, romaanihenkilö Lukulampun kaupassa
Antti Arnkil: Lauantaiesseet Lukulampun kaupassa
Hannu Mäkelä: Raamatun runous ja viisaus Lukulampun kaupassa
Marjatta Levanto, Julia Vuori: Leonardo oikealta vasemmalle Lukulampun kaupassa

Helen Svensson, Boel Westin: Kirjeitä Tove Janssonilta Lukulampun kaupassa
Petter Karlsson: Muumimaailma ja todellisuus Lukulampun kaupassa 
Merete Mazzarella: Sielun pimeä puoli Lukulampun kaupassa 
Panu Rajala: Tulisoihtu pimeään. Olavi Paavolaisen elämä Lukulampun kaupassa
H.K. Riikonen: Nukuin vasta aamuyöstä. Olavi Paavolainen 1903-1964 Lukulampun kaupassa
Antti Heikkinen: Risainen elämä. Juice Leskinen 1950-2006 Lukulampun kaupassa

Declan Hill: Maksetut maalit. Jalkapallo ja järjestäytynyt rikollisuus Lukulampun kaupassa
Eva Wahlström: Rajoilla Lukulampun kaupassa
Juliet Macur: Valheiden ketju Lukulampun kaupassa

*Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä Bookyn kanssa. Ei toimitus- tai postikuluja Suomen tilauksissa! Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

 

 Kiinnostavatko syksyn tietokirjat? Kerro suosikisi tältä listalta tai anna oma kirjavinkkisi!

 

Katso myös Lukulampun vinkit kirjasyksyn 2o14 aikuisten kaunokirjallisuudesta sekä jännityskirjoista.

 

4 comments

 1. Lisäisin listaan Lauri Järvilehdon Monenkirjavia kuvitelmia. Filosofian tutkijan ajatuksia todellisuudesta, en ole lukenut, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Ja Hävittäkää Helsinki, Antero Raevuori. Helsingin pommituksista 1940-luvulla. Koskettava kirja, monin tavoin.

 2. Jorge

  Itse odotan Kirsi Kunnaksen elämäkertaa Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas sateessa ja tuulessa.

 3. Lukulamppu
  Author

  Kiitos molemmille, Arja ja Jorge! Ainakin tuo Kirsi Kunnaksen elämäkerta on ehdottomasti myös omalla lukulistallani.

  t. Jenni / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.