Kirjasyksy 2014: lasten- ja nuortenkirjat

Kirjasyksy 2014: Lasten- ja nuortenkirjat

Kirjavinkkisyksy jatkuu! Aikuisten uutuusromaanien, tietokirjojen ja jännityskirjojen jälkeen on aika tutustua kauden lasten- ja nuortenkirjatarjontaan.

 

Kirjasyksy2014_satukirjatkuvakirjat

 

Kuvakirjat ja sadut

 

Mark Sperringin kirjoittama ja Britta Teckentrupin kuvittama Tassu tassussa kuvaa luontoa ja vuodenkiertoa pienen ja ison hiiren näkökulmasta. Tekstin on suomeksi riimitellyt Tuula Korolainen, ja kuvituksesta säteilee luonnon kauneus ja yhdessäolon lämpö.

Jo kesän puolella ilmestynyt Teija Rekolan kirjoittama ja Mervi Lindmanin kuvittama Eetu ja nokkelat neropatit on jatkoa lukuisia lapsia ja aikuisia riemastuttaneelle kuvakirjalle Eetu ja ruma rusina. Ensimmäisen kirjan ”rusina-vauva” on kasvanut taaperoksi, ja Eetulle tuottavat päänvaivaa serkut, itsetietoiset kaksostytöt.

Hiroko Motain kirjoittama ja Marika Maijalan kuvittama Miljoona biljoona joulupukkia kertoo joulupukeista, joita tulee lisää sitä mukaa kun maailman lasten ja sen mukana joulupukkien työmäärä alkaa lisääntyä. Jouluisiin tunnelmiin vie myös Pirkko Vainion Majakan jouluvalo, jossa majakkasaaren ahkerat tontut hukkaavat tulitikut, sekä Eva Erikssonin ja Ulf Starkin Suuren metsän joulu, jossa metsäneläimet tekevät jouluvalmisteluja, sekä Riina Katajavuoren Joulupukki ja Korvatunturin väki.

Tatu ja Patu -fanien riemuksi Aino Havukaiselta ja Sami Toivoselta ilmestyy Tatu ja Patu, syömään!, joka on alaotsikkonsa mukaisesti ”outo käsikirja siitä, mitä syödään, miten syödään ja miksi syödään” ja joka tarjoaa siis hieman vinksahtaneen ja sitäkin riemastuttavamman näkökulman tuttuun aiheeseen.

Pienten lukijoiden vanha tuttu on myös Tiina Nopolan ja Mervi Lindmanin Siiri, joka tutkailee tähtitaivaan ihmeitä kirjassa Siiri ja kadonnut tähti.

Ulf Starkilta ja Linda Bondestamilta ilmestyy Oma pikku pikkuiseni, haikean surumielinen ja kaunis kirja pimeässä viihtyvän Olennon ja auringosta syntyneen Pikku Kipinän ystävyydestä.

Julia Savtchenkon esikoisteos Salainen sienikirja on fiktiivinen tietokirja, jossa tutkaillaan professori Cornelius Fungiuksen kauan kadonneina olleita muistiinpanoja. Muistiinpanoissa esitellään sieniä, joista harva on kuullut aiemmin – vai mitä sanot vaikkapa ’Lillipoliseitikistä’ joka paljastuu lähemmässä tarkastelussa pienoiskaupungiksi?

Rakastettu lastenlyyrikko Kirsi Kunnas täyttää tänä vuonna 90 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi ilmestyy Pia Westerholmin kuvittama valikoima kissa- ja koirarunoja, Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät.

 

 

Kirjasyksy2014_lastenkirjat

Lastenromaanit

 

Marja-Leena Mikkolan Helmenkantaja on kaunis ja jännittävä saturomaani Reetasta, joka ”on aina tiennyt olevansa sukua merenneidoille”. Veden pinnan alla on kokonaan toinen todellisuus, jossa Reetta pääsee kohtalokseen jo kauan sitten ennustettuun seikkailuun.

Paula Moilasen Repun salaisuus  on Ulla Eton kuvittama kirja  itsenäinen jatko-osa vuonna 2011 ilmestyneelle Keinuhevoselle. Paavo löytää rannalta erikoisenmuotoisen vanhan ajopuun ja laittaa sen reppuunsa, ja vähitellen, tarina tarinalta, alkaa suvun menneisyys kiertyä auki.

Heinähatun ja Vilttitossun 25-vuotisjuhlavuosi jatkuu uudella, Salla Savolaisen kuvittamalla laitoksella kirjasta Heinähattu, Vilttitossu ja iso Elsa. Sinikka ja Tiina Nopolan kirjassa kiusataan koulussa ja hän alkaa sen vuoksi lintsaa tunneilta. Ajankulukseen Vilttitossu tarjoaa koiranulkoilutuspalvelua ja tutustuu isoon Elsa-koiraan – pian kommellusten ja selitysten soppa on valmis.

Sinikka ja Tiina Nopola ilahduttavat lukijoittaan myös uudella Risto Räppääjä -kirjalla Risto Räppääjä ja Sevillan saituri. Ristolla on näköpiirissä mahdollinen tuleva miljoonaperintö – jos hän vain malttaa olla räppäämättä! Kirjan on kuvittanut Christell Röns.

Mila Teräksen Telma-sarjassa ilmestyy neljäs osa, Telma ja taikojen talvi. Pääosin realistisessa, alakoululaistytöstä sekä hänen perheestään, ystävistään ja naapurustostaan kertovassa sarjassa on ripaus sadun taikaa ja aimo annos kaunista, runollista kerrontaa. Uusimmassa kirjassa Telma kamppailee esiintymisjännityksen kanssa ja päätyy Täysikuun teatterin lavalle.

 

Kirjasyksy2014_nuortenkirjat

Nuortenromaanit

 

Markku Karpion Selviytymispeliä markkinoidaan suomalaisena versiona Nälkäpelistä. Yhdeksäsluokkalaisten Majava-vartiolaisten vaellus muuttuu hengenvaaralliseksi selviytymistaisteluksi hyytävässä pakkasessa, ja samaan aikaan poikia painaa huoli ystävästä, joka makaa sairaalassa koomassa. Omaa selvitymispeliään käyvät teinien vanhemmat, joita paperikonetehtaan yt-neuvottelut piinaavat.

Vilja-Tuulia Huotarisen romaanissa Kimmel kuusitoistavuotias tyttö saa tehtäväkseen pelastaa maailman ja lähtee matkaan pinkillä lentokoneella, kohtaa 12 tyttöä ja kokee ystävyyttä, rakkautta ja suuria haasteita.

Terhi Rannelan Läpi yön kertoo 15-vuotiaasta Mariasta, jolle kirjoittaminen ja unelma oman kirjan julkaisusta on ainoa asia, joka pitää synkkyyden keskellä kiinni elämässä.

Sisko Latvuksen lähihistoriaan sijoittuvassa romaanissa Kaksi sateenkaarta kysytään, kuinka pitkän välimatkan ensirakkaus voi kestää. Teini-ikäiset Inna ja Daniel joutuvat Neuvostoliiton hajotessa eroon kodeistaan ja toisistaan.

Moni suosittu varhaisnuorille tai nuorille markkinoitu mutta monenikäisiä miellyttävä  kirjasarja saa syksyllä jatkoa.

Magdalena Hain steampunk-sarja jatkuu kolmannella kirjalla Susikuningatar. J. S. Meresmaan Mifongin mahti puolestaan on fantasiasarjan neljäs osa. Nemo Rossin arkeologiaa ja jännitystä yhdistävä Arkeomysteeri-sarja jatkuu kirjalla Jumalista seuraava. Siri Kolun Ihmisen puolella -dystopia jatkaa Pelko ihmisessä -kirjan tarinaa, Elina Rouhiaisen Jäljitetty-puolestaan Susiraja-sarjaa. Maria Turtschaninoffin Maresi on itsenäinen, tolkienilaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva jatko-osa Arralle ja Anachelle.

 

Teksti: Maria Leidenius / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamoilta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Tutustu teoksiin*

 

Mark Sperring, Britta Teckentrup: Tassu tassussa Lukulampun kaupassa
Teija Rekola, Mervi Lindman: Eetu ja nokkelat neropatit Lukulampun kaupassa 
Hiroko Motai, Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia Lukulampun kaupassa
Pirkko Vainio: Majakan jouluvalo Lukulampun kaupassa 
Eva Eriksson, Ulf Stark: Suuren metsän joulu Lukulampun kaupassa
Riina Katajavuori: Joulupukki ja Korvatunturin väki Lukulampun kaupassa
Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään! Lukulampun kaupassa 
Tiina Nopola, Mervi Lindman: Siiri ja kadonnut tähti Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjan äänikirjana
Ulf Stark, Linda Bondestam: Oma pikku pikkuiseni Lukulampun kaupassa
Julia Savtchenko: Salainen sienikirja Lukulampun kaupassa
Kirsi Kunnas, Pia Westerholm: Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät Lukulampun kaupassa 

 

Marja-Leena Mikkola: Helmenkantaja Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla
Paula Moilanen, Ulla Etto:  Repun salaisuus Lukulampun kaupassa
Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Salla Savolainen: Vilttitossu ja iso Elsa Lukulampun kaupassa ja äänikirjana Elisa Kirjalla
Sinikka Nopola,  Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja Sevillan saituri Lukulampun kaupassa ja äänikirjana Elisa Kirjalla
Mila Teräs: Telma ja taikojen talvi Lukulampun kaupassa

 

Markku Karpio: Selviytymispeli Lukulampun kaupassa
Vilja-Tuulia Huotarinen: Kimmel Lukulampun kaupassa
Terhi Rannela: Läpi yön Lukulampun kaupassa 
Sisko Latvus: Kaksi sateenkaarta Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana
Magdalena Hai: Susikuningatar Lukulampun kaupassa 
J. S. Meresmaa: Mifongin mahti Lukulampun kaupassa
Nemo Rossi:  Jumalista seuraava Lukulampun kaupassa 
Siri Kolu: Ihmisen puolella Lukulampun kaupassa
Elina Rouhiainen:  Jäljitetty Lukulampun kaupassa
Maria Turtschaninoff:  Maresi Lukulampun kaupassa 

 

 

*Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä Bookyn kanssa. Ei toimitus- tai postikuluja Suomen tilauksissa! Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

Mikä lasten- tai nuortenkirja kiinnostaa sinua tai lapsiasi tänä syksynä?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.