Kirjastoauto_2

Kirjastot, osa 2: Tiesitkö tämän kirjastoista? Yli 15 faktaa huviksi ja hyödyksi

Me rakastamme kirjastoja. Muutkin suomalaiset ovat kanssamme samoilla linjoilla, onhan kyseessä maamme käytetyin kulttuuripalvelu.

Suomen ensimmäinen lainakirjasto perustettiin jo 1700-luvun lopussa Vaasaan. Kirjastojen palvelutarjoama on aikojen saatossa monipuolistunut. Kirjastot ovat kasvaneet kansalaisten viihtyisäksi olohuoneeksi ja niissä järjestetään jo kymmeniä tuhansia tapahtumia vuosittain.

Kirjastojen määrä sen sijaan on viime vuosina vähentynyt ja yksikkökoot kasvaneet. Tulevaisuus hieman pelottaa, varsinkin Suomen julkistalouden ahdingon myötä. Käydäänpä kaikki ahkerasti kirjastossa, niin saadaan kirjastopalvelut toivottavasti säilytettyä yhtä hyvällä tasolla kuin millä ne nyt ovat!

Olemme tähän koonneet kirjastofaktoja viimeisimpiin käytössä oleviin tietoihin perustuen. Klikkaa kuva suuremmaksi tutustuaksesi siihen tarkemmin. Ja jos tykkäät, niin jaathan ilosanoman kaverillekin!

 

Kirjastot_Suomessa

 

 

Teksti ja kuvat: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkeli ilmestyy osana kirjastojuttujen sarjaa. Lue osa 1: Kurkistus digitaalisiin kirjastoihin ja kirjakokoelmiin.
Lukulampun monet muut kirjastoaiheiset artikkelit löydät hakusanan kirjastot alta.

 

Mikä kirjastofakta yllätti, mikä oli tuttu? Kerro myös, milloin kävit viimeksi kirjastossa!

 

8 comments

 1. lukija

  Hei. Olisin mieluusti lukenut ne faktat, mutta koska käytän ruudunlukuohjelmaa niin en voi tietää mitä kuvassa on. Mielenkiintoinen artikkeli varmasti, mutta saisiko ne faktat tekstinä?

  • Lukulamppu
   Author

   Hei lukija, kiitos kommentista! Puramme infografiikkakuvan tekstin tänne kommenttiosioon tämän viikon aikana, todennäköisesti jo ennen viikonloppua.

 2. Anja Rönkä

  Minut yllätti se hinta/asukas. Minulla on ollu kirjastokortti 64v. joskin ruuhkavuosina kävin harvemmin. Olen mukana kirjaston vapaaehtois toiminnssa ja Lukupiirissä. Tällä viikolla olen käynyt 4 kertaa, viimeksi tänään. Turun vanhan kirjaston tuoksu on tuttu.

 3. Pertti Dahlström

  Olen käyttänyt kirjastoja vasta 65 vuotta ja aina tykännyt niistä. Ne ovat kulttuurin ja opetuksen lähteitä, ainoa paikka, josta saa tietoa (myös sitä, mitä koululaitos ei osannu antaa!) Jos ihmiset tietäisivät enemmän kirjastojen mahdollisuuksista, käyttö lisääntyisi.Toki, se riippuu paljolti ao kunnan aktiivisuudesta ja ymmärryksestä – ja resursseista.
  Kirjastoissa voi olla näyttelyitä tilaisuuksia, mitä vain kulttuuriin ja arkeen liittyy. Yksi alue, joissa kirjasto voisi olla aktiivi osallistuja on FB – mielummin kirjaston vinkkejä kuin typeriä ”Ehkä totta” – tarinoita, esim. Kirjasto voisi laittaa jonkun editorin niille sivuille, siellä on tuhansien ihmisten ryhmiä, joihin voi liittyä. Muutaman selailun jälkeen me saamme tietoa esim Hawkingin ajatuksista, arkeologiasta, kissoista ja herra ties mistä, pyytämättä. Käyttäkää slogania ”Lisätiedot kirjastosta!” Aakkosia on 28, mutta meillä on niistä aika mielenkiintoisia yhdistelmiä rajattomasti (lainaus on Ulmin kaupunginkirjaston katumainoksista vuodelta 1970).

 4. Lukulamppu
  Author

  Tästä löytyy kirjastofaktat vielä tekstimuodossa:

  Pää- ja sivukirjastoja Suomessa ( 2013): 778

  Kirjastokäyntejä vuodessa per henkilö ( 2013): 9,5

  Suomen ensimmäinen lainakirjasto, Vaasan Luku-kirjasto perustettiin 2. päivänä elokuuta 1794 Vaasan Lukuseuran osakkaiden ”huviksi ja ajankuluksi”.

  Kirjastolainoja vuodessa per henkilö ( 2013): 17,2

  Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto. Se on noin 600 000 pääkaupunkilaisen kotikirjasto. Kirjastossa työskentelee noin 500 henkilöä.

  Tapahtumat yhteensä ( 2013): 27 776

  Lukukoirat Börje ja Venla Toimivat Tapiolan kirjastossa. Koirat auttavat lukemisen opettelussa
  eivätkä ne koskaan hauku lukijaa. Sastamalan kirjastossa toimii lukumarsu Esko-Einari.

  Kirjastokäyntejä yhteensä ( 2013): 51,3 miljoonaa

  Eniten lainauksia per asukas: 18,2 (Pyhäntä)

  Vähiten lainauksia per asukas: 3,7 (Pyhäranta)

  Suomen kirjastojen aukiolotunnit yhteensä ( 2013): 1 362 192

  Nykyisen Vantaan kaupungin alueella toimi Suomen ensimmäinen liikkuva kirjasto vuosina 1913-14. Fritiof Winberg kuljetti kirjalaatikoitaan hevosensa Fingalin vetämissä kärryissä ja reessä.

  Maamme ainoa kirjastovene liikennöi Turunmaan saaristossa.
  Vene pysähtyy 11 pysäkillä.

  Toimintakulut per henkilö ( 2013)
  59,1 €

  Kirjastot ovat lakisääteinen ja maamme käytetyin kulttuuripalvelu.

 5. Iiris

  Sisämaan asukkina en tiennyt että on toiminnassa on kirjastovene! Ihanaa, että myös saariston asukkaat on näin huomioitu : )
  Onneksi yleiset kirjastot on lakisääteinen kulttuuripalvelu!!! Vielä kun siihen lakiin saataisiin kirjattua, että jokaisen koulun yhteydessä toimisi ammattilaisen hoitama kirjasto. Toivoisin myös, että pienten lähikirjastojen merkitys ymmärrettäisiin paremmin eikä satsattaisi kaikkia rahoja valtaviin, epäpersoonallisiin ja laitosmaisiin jättikirjastoihin.

  Minulla on kirjastokortti ollut vuodeta79 ja kirjastossa käyn vähintään kerran viikossa: lainaan kirjojen lisäksi musiikkia, lehtiä ja elokuvia. Myös ulkomailla matkustaessani pyrin aina käymään sikäläisessä kirjastossa. Meillä suomalaisilla on todella syytä olla ylpeitä yleisten kirjastojemme tasosta!

 6. Lukulamppu
  Author

  Kiitos kommenteistanne! Hienoa että kirjastoilla on innokkaita käyttäjiä.

  Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.