jouluostoksilla_kierrätyskeskuksessa7

Kirjaostoksilla Kierrätyskeskuksessa

Kirjoja, kirjoja, kirjoja. Kirjoja hyllykaupalla, genreittäin ja aakkosittain järjestyksessä, pilkkahintaan. Olen paikassa, jota olen vältellyt tietoisesti. Pelkään nimittäin ostavani niin monta kirjaa, etten jaksa kantaa niitä kotiin.

 

jouluostoksilla kierrätyskeskuksessa

 

Nyt olen kuitenkin päättänyt tehdä jouluostoksia täällä, Nihtisillan Kierrätyskeskuksessa Espoossa. Tarkan etukäteissuunnitelman sijasta aion edetä fiilispohjaisesti ja katsoa, mitä löytyy ja kenelle se sopii.

Heti aluksi meinaan sortua ostamaan lahjoja itselleni. Koti- ja ulkomaisia kaunokirjoja tutkiessani minua houkuttelevat Murakamin teokset, Peter Høegin pokkari, Keltaisen kirjaston hylly, monet viime vuosien suosikkikirjat… On myös tarkistettava Märta Tikkasen romaanien tarjonta, kuten aina käytettyjä kirjoja nähdessäni. Päätän, että teen vihdoin kauan suunnittelemani antikvariaattilistan, etten häkelly tällaisissa paikoissa, vaan etsin aarteita määrätietoisesti.

 

jouluostoksilla Kierrätyskeskuksessa

Eläinkirjoja ja lukemista lapsille

Muistan, että tällä kertaa olen etsimässä luettavaa muille. Kädentaitokirjoista ei valitettavasti löydy ystäväni harrastukseen liittyvää teosta, mutta vieressä on eläinkirjoja: tietokirjoja ja muistelmia. Saan lahjat eläinrakkaille ystävilleni.

Koiran elämää on WSOY:n vuonna 1993 julkaisema koirakertomusten kokoelma. Kirjoittajajoukko vakuuttaa. Jack London, P.G. Wodehouse, Virginia Woolf ja Rudyard Kipling, odotuksenmukaisesti myös James Herriot. Nappaan kahden euron kirjan mukaani, kolmella eurolla taas hankin Elsa-leijonasta kertovista kirjoista kuuluisan George Adamsonin muistelmateoksen Eläinten poluilla.

Eläinteema jatkuu nuortenkirjojen puolella. Eläimistä ja seikkailuista kiinnostunut tuttu veljespari saa minulta Ville Suhosen Poika ja ilves – paluu erämaahan -romaanin (1 €).

Parivuotiaalle lukutoukan alulle valitsen euron kappalehintaan kuvakirjat Rasmus Nalle palomiehenä, Franklinin joululahja sekä Nallen paras tietokirja. Myönnän hieman haaveilleeni pinosta lastenklassikkoja, mutta ymmärrän, ettei niitä löydä kertakäynnillä. Pitäisi olla se suunnitelma. Ja vaikka olisikin, niin rakkaimmat lastenkirjat eivät arvelujeni mukaan päädy helposti kiertoon. Ne luetaan kirjaimellisesti puhki tai säästetään omassa hyllyssä. Olen kuitenkin tyytyväinen ostoksiin, sillä lapset tarvitsevat myös käyttökirjoja. Eikä lapsilla voi olla liikaa kirjoja!

Lopulta ostan kaksi teosta myös omaan kirjahyllyyni, vaikka siellä taitaa olla jo liikaa kirjoja. Yrjö Kokon Pessi ja Illusia on suurimpia kirjarakkauksiani, joten Kokon Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu (5 €) houkuttelee. Ja koska olen juuri lukenut Margaret Atwoodin Herran tarhurit– ja Uusi maa -romaanit, enkä lakkaa ihailemasta Atwoodin terävää kielenkäyttöä ja ajatuksenjuoksua, on euron hintainen Ryövärimorsian suorastaan pakollinen hankinta.

Ostosseuralaiseni sanoo olevansa pyörällä päästään kirjatarjonnan runsauden takia. Hän ostaa eurolla vitsikokoelman lapsille ja poimii myöhemmin ilmaiskirjojen – niitäkin on hurjasti! – joukosta Katri Lipsonin Kosmonautin.

 

jouluostoksilla Kierrätyskeskuksessa

Hyväntuoksuisia uutuuksia ja vanhoja aarteita

Olen tyytyväinen lahjasaaliseen ja arvelen tekeväni toisen ostosreissun vielä ennen joulua.

Silloin keskityn kaunokirjallisuuteen ja uudempiin teoksiin: niitäkin on tarjolla suuret määrät. Aika monesta romaanista olen tosin puhunut ystävien tai perheenjäsenten kanssa, eli tiedän heidän hiljattain lukeneen näitä kirjoja. Vanhempien teoksien kohdalla ajattelen, että vaikka kirja olisi tuttu menneiltä vuosilta, on hauska saada se yllättäen omaksi.

Vanhojakin kirjoja uskaltaa ostaa hyvin käytettyinä. Ostamistani teoksista ainoastaan Atwoodin romaani näyttää varsinaisesti luetulta, koska sen paperikannet ovat hieman rispaantuneet. Toki kaikkien teosten sivut kellastuvat aavistuksen ajan myötä, mutta niin kutsuttua vanhan kirjan hajua ei ollut yhdessäkään kirjassa. Ei myöskään ilmaisosaston kirjoissa – myönnän tehneeni muutaman nuuhkaisutestin!

 

Lopuksi vinkki muille joulutontuille:
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta tilatut kirjat voi pyytää toimittamaan lähimpään Kierrätyskeskukseen, jolloin toimitus on maksuton, kun kirjat noutaa myymälästä.
Joulun verkkokauppatilaus kannatttaa tehdä tehdä 16.12.2016 mennessä, jotta kirjat ehtivät postissa kotiin. Tämän jälkeen kirjat voi noutaa Nihtisillan myymälästä.

Ilmaiskirjojen rivistöä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.
Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan


Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupukiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

Lue myös aiemmin ilmestynyt artikkeli: Kierrätyskeskus palvelee kirjanystävää

Lukulampun Facebook-sivulla voit osallistua Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kirjalahjakortin arvontaan 1.1.2017 klo 23.55. saakka. Osallistu täällä.

sisaltoalue_mainospalkki

Oletko antanut kierrätyskirjan lahjaksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.