kirjanystävänLontoo

Kirjanystävän Lontoo: kirjakauppoja, kävelyretkiä ja kantakapakoita

Kirjanystävän on hyvä olla Lontoossa. Miljoonakaupunki tarjoaa koettavaa, oletpa kiinnostunut tuopillisesta olutta kirjailijoiden muinaisissa kantapubeissa tai keskiaikaisista käsikirjoituksista. Lukutoukkamatkaajia varten järjestetään myös monenlaisia kirjallisia kävelykierroksia sekä julkaistaan opaskirjoja. Katso Lukulampun vinkit Lontoon-matkalle! Täytä matkalaukkusi tuliaiskirjoilla, vietä aikaa kirjallisissa museoissa tai käy kurkkaamassa, olisiko Ian McEwan suosikkipaikassaan.

 

British Libraryn sisäänkäynti ja Isaac Newtonin patsas. Kuva kirjaston lehdistökuvista / Paul Grundy.

British Libraryn sisäänkäynti ja Isaac Newtonin patsas. Kuva kirjaston lehdistökuvista / Paul Grundy.

Kirjastojen aarteita

 

 • Suuntaa British Libraryyn King’s Crossin seuduille! Maailmankuulun ja maailman suurimman kirjaston ilmaisessa pysyvässä näyttelyssä Treasures of the British Library pääsee ihailemaan muun muassa Gutenbergin Raamattua, Leonardo da Vincin muistikirjaa ja upeita kuvitettuja keskiaikaisia käsikirjoituksia.Kirjastolla on myös monipuolinen verkkokauppa.
 • Myös London Library lähellä Green Parkin metroasemaa kannattaa katsastaa: 24 kilometriä kirjoja avohyllyissä odottaa ihailijaansa.

 

Paddingtonin asemalla olevan Paddington-kaupan esittelyvideo.

Kirjakauppojen houkutuksia

 

 • Charing Cross -kadulla on kiusauksia toisensa jälkeen, eli lukuisia kirjakauppoja. Suurin kaupoista on Foyles, jolla on liike myös muun muassa Waterloon asemalla.
 • Waterstones on aina luotettava peruskirjakauppa, jonka liikkeitä on pitkin kaupunkia. Lontoon suurin Waterstones on Piccadillylla.
 • Divarilöytöjä voit tehdä muun muassa Southbank Centren vieressä Thames-joen rannalla olevalta ulkoilmatorilta, jonka sanotaan olevan eräs Lontoon parhaiten säilyneistä salaisuuksista. Kannattaa poiketa myös lukuisiin hyväntekeväisyyskauppoihin, kuten Oxfamin myymälöihin.
 • Jos liikut Lontoon ulkopuolelle Oxfordin kuuluisaan yliopistokaupunkiin, käy ehdottomasti Blackwellissa, saaren kenties parhaassa kirjakaupassa. Blackwellilla on onneksi myymälä myös Luoteis-Lontoossa.
 • Tutustu myös The Guardian-lehden kattavaan luetteloon Lontoon parhaimmista ja kiinnostavimmista kirjakaupoista.
 • Kirjoihin liittyvää rekvisiittaa voit puolestaan shoppailla vaikkapa Harry Potter -kaupassa King’s Crossin asemalla tai Paddington-kaupassa Paddingtonin asemalla.
Thamesin rannalla oleva South Bank Centre järjestää monenlaista kulttuuriohjelmaa. Sen tienoilla on käytettyjen kirjojen ulkoilmatori, sisällä South Bank Centressä kirjakauppa. Kuva: Laura Tahkokallio.

Thamesin rannalla oleva South Bank Centre järjestää monenlaista kulttuuriohjelmaa. Sen tienoilla on käytettyjen kirjojen ulkoilmatori, sisällä South Bank Centressä kirjakauppa. Kuva: Laura Tahkokallio.

Kirjailijoiden haudat

 

 • Varmin pyhiinvaelluskohde on Westminster Abbeyn hautausmaan Poets’ Corner. Täällä lepäävät tai ovat muistomerkillä kunnioitettuina Chaucer, W. H. Auden, William Blake, Robert Burns, Lord Byron, Charles Dickens, John Dryden, George Eliot, T. S. Eliot, Thomas Gray, Gerard Manley Hopkins, Samuel Johnson, John Keats, Rudyard Kipling, Jenny Lind, John Masefield, John Milton, Laurence Olivier, Alexander Pope, Nicholas Rowe, Percy Bysshe Shelley, Thomas Shadwell, William Shakespeare, Alfred Lord Tennyson ja William Wordsworth. 

Esimakua Charles Dickens -museosta saa London Drumin tuottaman, Youtubesta löytyvän esittelyvideon kautta.

Museot, näyttelyt ja elokuvastudiot

 

 • Charles Dickensin ystävät suuntaavat tietenkin Charles Dickens -museoon, jonne kävelee esimerkiksi Russell Squaren metroasemalta hetkessä.
 • Shakespeare Globe -teatteri  Southwarkissa tarjoaa teatteriesityksiä, konsertteja ja muita tapahtumia sekä mahdollisuuden kirjallisiin ostoksiin.
 • Dekkarien lukijan ykköskohde on Sherlock Holmes -museo, luonnollisesti Baker Streetilla. Myös siitä on tehty esittelyvideo Youtubeen.
 • Tai hyppää suoraan Harry Potter -elokuvien maailmaan Warner Brosin studiolla, jos olet liikkeellä ennen 1.2.2015!

London Drumin tuottama Sherlock Holmes -museon esittelyvideo Youtubessa.

Kirjailijoiden kantakapakat

 

 • The George Inn Southwarkissa vastaanotti vieraanvaraisesti aikanaan Dickensin ja Shakespearen, ja vanha charmi on tallella. Tämän vieressä oli aiemmin toinen, nyt jo purettumajatalo, The Tabard, josta Chaucerin Canterburyn tarinoiden pyhiinvaeltajat aloittivat matkansa.
 • Pillar of Hercules -pubi Sohossa puolestaan on ollut Charles Dickensin, Martin Amisin, Julian Barnesin ja Ian McEwanin suosiossa.
 • The Fitzroy Tavern tunnettiin 1930- ja 1940-luvuilla kirjailijoiden, taiteilijoiden, intellektuellien ja boheemien kohtauspaikkana. Täällä on nähty muiden muassa Dylan Thomas ja George Orwell.

 

Shakespeare Globe -teatteri. Kuva: Laura Tahkokallio.

Shakespeare Globe -teatteri. Kuva: Laura Tahkokallio.

Kirjalliset kävelykierrokset

 • Oppaan johdolla saat paljon irti kirjanystävän Lontoosta. Esimer
 • kiksi London Walks, London Literary Pub Crawl ja London Town Walks opastavat kirjojen ja kulttuurin Lontooseen.
 • Jos kiertelet mieluiten omin päin, suuntaa Bloomsburyyn, kirjailijoiden kaupunginosaan. Näitä kulmia ovat kulkeneet muiden muassa Virginia Woolf, John Maynard Keynes, E. M. Forster, Lytton Strachey, T.S. Eliot ja Mary Shelley.
bookloverslondon

Book Lovers’ London / Metro Publications.

Kirjavinkkejä kirjamatkaajalle

 

 • Lontoon-matkaajia varten on tehty myös erityisesti kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyviä matkaoppaita. Esimerkiksi Lesley Reader ja Lesley Gilmoure ovat julkaiseet Book Lovers’ London -oppaan, josta on otettu useita painoksia; seuraava ilmestyy ensi keväänä.
 • Lukulampun kaupasta löytyy useita yleisiä Lontoo-oppaita sekä mm. pubiopas.

Teksti: Laura Tahkokallio, Jaakko Tahkokallio / Lukulamppu.fi: kuvat: ks. kuvien yhteydestä
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: menovinkit ja nähtävyydet, kirjailijat.

 

Oletko käynyt Lontoossa? Oletko nähnyt artikkelissa mainittuja paikkoja tai aiotko käydä niissä? Kerro oma vinkkisi kirjanystävän Lontoosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.