KV_fi_rgb - Copy

Kirjan vuosi 2015 oli täynnä onnistumisia

Haastattelimme Kirjan vuosi ry:n toiminnanjohtajaa Laura Karlssonia syksyllä 2014. Nyt on aika kysyä, miten Kirjan vuosi 2015 onnistui.

 

Minakinluen-4

Minäkin luen -tapahtuma Helsingissä.

 

Tapahtumantäyteisen Kirjan vuoden elänyt Laura Karlsson kiittää lämpimästi kaikkia Kirjan vuoteen osallistuneita: valtavasti lukijoita ja toimijoita lähti mukaanm osallistui haasteisiin, lahjoitti lukuhetkiä, järjesti tapahtumia ja jakoi kirjasuosituksia.

 

Yli 900 tapahtumaa

 

– Vuosi huipentui iloisiin uutisiin kirjojen joulumyynnin kasvusta, kertoo Laura Karlsson. – Mutta sitä ennen tapahtui paljon: ympäri Suomen järjestettiin tapahtumia ja lukemisen tärkeydestä keskusteltiin julkisuudessa laajalti. Kirja on ollut hienosti esillä!

– Erityisen hienoa on, että kirjallisuudella on maamme korkeimman johdon tuki. Presidenttiparimme on antanut arvovaltansa ja työpanoksensa lukemisen edistämiseen upeasti. Mieleeni jäi erityisesti presidentti Sauli Niinistön ja Jörn Donnerin keskustelu Helsingin kirjamessuilla.

– Mieleenpainuvia tempauksia olivat myös päiväkoteihin lukemaan jalkautuneet miehet, kirjahameet kirjailija-juontajien yllä Ämyrock-festivaaleilla, muistisairaille vanhuksille lahjoitetut lukuhetket, Kaustinen Folk Music Festivalsin ja Suomi Areenan hienot ja hauskat kirjailijahaastattelut ja vaikkapa Kirjan vuoden menu ravintola Kappelissa. Iloiseen pöhinään kirjallisuuden ympärillä kuuluivat myös kirjojen nimien hulvattomat väännökset, suurta suosiota saavuttaneet lukuhaasteet – ja tietenkin monet luetut hyvät kirjat, jotka jättivät jälkensä niin minuun kuin muihinkin lukijoihin.

 

amyrock

Ämyrockin juontajat kirjahameissaan.

 

– Palautteen perusteella monet lisäsivät lukemistaan. Iloitsen sekä uusista lukijoista että vanhoista lukijoista, jotka kertoivat palanneensa kirjoihin ja raivanneensa kirjalle tilaa aikatauluihinsa. Koko kirja-ala on tehnyt valtavasti töitä lukuinnostuksen levittämiseksi sekä kirjan aseman edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.

– On hienoa, että kirjan asema näkyi myynnissä-  näin taataan meille laaja lukemisto jatkossakin.

 

kirjanvuosipallo

 

Monet tavat jatkuvat vuonna 2016

 

– Esimerkiksi Lukurauhan päivää vietetään myös tänä vuonna, Laura Karlsson kertoo. – Myös HelMet-kirjasto julkaisi jo vuoden lopussa uuden lukuhaasteen. Moni muukin taho sai kirjallisuuteen liittyvästä toiminnastaan niin hyvää palautetta, että niitä jatketaan. Vuoden 2016 alkua piristävät myös ulkomailta kantautuvat hyvät kirjauutiset: lukeminen lisääntyy ja kirjamyynti, erityisesti paperisten kirjojen, on kasvussa.

– Kirja-alan yhteistyö koettiin hyväksi ja tarpeellikseksi, joten jatkossakin laajamittainen yhteistyö ja erilaiset tempaukset ovat paikallaan. Kokoava, yhteinen viestintä on nykyisessä mediakohinassa tarkoituksenmukaista.

 

Kuuntele lisää

 

Ylen Kirjakerho haastattelee Laura Karlssonia tänään klo 17.20. Haastattelun voi kuunnella Ylen verkkopalvelusta lähetyksen jälkeen.

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu. Kuvat: Logo: Kirjan vuosi. Minäkin luen: Tomi Kontio. Ämyrock ja ilmapallo: Laura Karlsson.

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: menovinkit ja nähtävyydet, lukeminen, kirja-ala.

 

 

Mikä Kirjan vuoden tapahtuma tai tarina jäi mieleesi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.