Kirjan_takana

Kirjan takana: Myllylahti

Kirjan takana -sarjassa esitellään kirjan taustalla olevia toimijoita. Muut artikkelisarjan jutut löydät avainsanalla kirjan takana

Aloitamme suomalaisten kirjankustantamoiden esittelystä. Suomessa on yli sata kirjankustantajaa, jotka kuuluvat Suomen Kustannusyhdistykseen.

Toimin itse kirjankustantamo Myllylahden toimitusjohtajana. Olen työstänyt artikkelisarjaa varten kysymyspatteriston kustantamoille ja happotestannut sen vastaamalla itse Myllylahden näkökulmasta tässä sarjan ensimmäisessä osassa.

Millainen on kustantamonne historia?
Myllylahti on vuonna 1989 perustettu valtakunnallinen yleiskustantamo. Olemme reilun parinkymmenen vuoden aikana julkaisseet noin 500 kirjaa ja vakiinnuttaneet asemamme keskisuurten suomalaisten kustannusyhtiöiden joukossa.

Myllylahti aloitti toimintansa kainuulaisena muikunkalastusyrityksenä vuonna 1989.  Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 1995, toimiala vaihtui kalastusyrityksestä kirjankustantamoksi. Voikin siis sanoa, että Myllylahdella on ollut vahva verkko-osaaminen alusta pitäen.

Nykyisin toimimme Espoossa ja verkko-osaamiseen satsaamme nykyisinkin. Olemme jo lähes kymmenen vuoden ajan julkaisseet lähes kaikista teoksistamme myös sähkökirjaversion.

Minkälaista kirjallisuutta julkaisette?
Dekkarit ovat aina toimintamme ytimessä, mutta kustannamme nykyisin lisäksi paljon lastenkirjoja. Keskitymme julkaisemaan ainoastaan suomalaisten kirjailijoiden teoksia, emme siis kustanna käännöskirjoja tällä hetkellä.

Montako teosta julkaisette vuosittain?
Noin 45 teosta. Niistä kotimaisia dekkareita on noin viisitoista. Lasten- ja nuortenkirjoja julkaisemme vuosittain myös noin viisitoista kappaletta.

Miten kustantamollanne menee ja mitä kristallipallossa näkyy?
Myllylahdella menee hyvin. Olemme vuosien mittaan laajentaneet julkaisuohjelmaamme sekä nostaneet rimaa kaikessa toiminnassamme. Kova työ näkyy siten, että myynti on viime vuosina kasvanut vauhdikkaasti, ja meille lähetetään yhä enemmän erityisen tasokkaita käsikirjoituksia.

Tulevaisuuskin näyttää kirkkaalta. Uskon, että ketterät toimijat pärjäävät nopeasti muuttuvassa kustannusmaailmassa. Sekä minä että kustannuspäällikkömme Niina With olemme tulleet mukaan kustannusalan ulkopuolelta. Uskomme, että uusia kehitysideoita on parempi hakea toimialan ulkopuolelta kuin hienosäätää totuttuja toimintamalleja.

Toimimme elokuvamaailmasta tutulla tuotantoyhtiömallilla – yrityksemme ydintiimi on pieni, ja kasaamme kuhunkin kirjahankkeeseen aina parhaan joukkueen talon sisäisistä ja ulkopuolisista ammattilaisista.

Mitkä teoksenne haluaisit nostaa esiin kuluvalta kirjakaudelta?
Sesse Koivistolta ilmestyy elokuussa koko perheen lumoava teos Tapiiri sohvapöydän alla. Kirjassaan Sesse kertoo ihastuttavimmat eläintarinat elämästään villieläinten rinnalla Korkeasaaressa.

Jaana Lehtiön sekä Helena Miettisen Taika Valo ja kummallinen pallo on kolmas osa hyväntuulista, jännittäviä käänteitä sisältävää seikkailukirjasarjaa, jossa lapset selvittävät haasteita fantasian avulla. Sarjan ensimmäinen osa valittiin vuoden lastenkirjaksi LukuVarkaus 2015 -kisassa.

Marko Immonen on esikoisdekkaristi, joka on ansainnut kannuksensa yritysmaailmassa. Immosen Kuoleman koeaika on vauhdikas jännitysromaani vallasta, verkostoista ja menneisyyden varjoista.

Esikoiskirjailija on myös yläkoulun opettajana toimiva Janne Mäkitalo, jonka teos Pääkallokiitäjät tempaa mukaansa etenkin nuoret pojat – ne, joita voi muuten olla vaikea saada pysähtymään kirjan ääreen.

Millainen lukija itse olet ja minkä kirjan viimeksi luit?
Luen ennen kaikkea elämäkertoja sekä dekkareita. Kokkausharrastusta kirittämässä minulla on pari hyllymetriä ruokakirjoja.

Viimeksi luin Teppo Räisäsen tässä kuussa ilmestyvän Pikkuisen parempi ihminen -kirjamme sekä John Verdonin dekkarin Tappakaa Peter Pan (Gummerus).

Lisätietoa kustantamosta

Kustantamon nettisivut: www.myllylahti.fi

Kustantamon Facebook-ryhmä:  https://www.facebook.com/MyllylahtiOy/

 

Teksti: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.