Kirjan_takana

Kirjan takana: Minerva

Kirjan takana -sarjassa esitellään kirjan taustalla olevia toimijoita. Muut artikkelisarjan jutut löydät avainsanalla kirjan takana.

Tässä Minerva Kustannuksen myynti- ja markkinointipäällikkö Jorma Mahlasen haastattelu:

Millainen on kustantamonne historia?
Minerva Kustannus Oy julkaisi ensimmäisen kirjansa, Jyväskylän julkisivukuvat, vuonna 1991. Minervan kotipaikkana oli Jyväskylä vuoden 2005 loppuun asti, mutta tammikuussa 2006 perustettiin myös toimisto Helsinkiin. Kahden toimipisteen voimin tavoitteeksi tuli nousta taloudellisesti kannattavaksi valtakunnalliseksi yleiskustantajaksi. Näin toiminta jatkui vuoteen 2009 asti, jolloin toiminnan järkeistämiseksi Jyväskylän toimisto suljettiin ja siellä pitkään työskennelleet henkilöt jäivät eläkkeelle. Siitä lähtien Minerva on toiminut yhdessä pisteessä Helsingissä. Logistiikkapalvelut Minervalle hoitaa Kirjavälitys.

Haluamme olla innovatiivinen ja avarakatseinen laatukirjojen kustantaja.

Minkälaista kirjallisuutta julkaisette?
Painotamme kustannusohjelmassamme tieto- ja harrastekirjallisuutta, mutta julkaisemme myös tasokasta kotimaista ja suomennettua kaunokirjallisuutta. Muutama hyvä dekkari mahtuu joka sesonkiin. Myös lahja- ja kuvateokset sekä lastenkirjat kuuluvat Minervan kustannusohjelmaan.

Montako teosta julkaisette vuosittain?
Vuosittain meiltä ilmestyy 90-100 nimikettä.

Miten kustantamollanne menee ja mitä kristallipallossa näkyy?
Taloudellisesti yrityksellä on mennyt vuodesta 2006 alkaen kohtuullisesti, huolimatta jo vuosia jatkuneesta kirja-alan myynnin laskusta. Edellytykset kannattavalle liiketoiminnalla ovat olleet tarkka kulujen seuranta ja kova uurastus tunteja laskematta. Huolimatta kirja-alan haasteista Minervan tulevaisuus näyttää melko hyvältä. Tosin ala on myös erittäin herkkä ja tilanteet muuttuvat nopeasti.

Mitkä teoksenne haluaisit nostaa esiin kuluvalta kirjakaudelta?
Peter Jamesin Roy Grace -sarjan uudet osat ovat aina dekkariahmateille merkkitapaus. Niin myös tänä syksynä ilmestyvä huippujännittävä Kuolemaan asti sinun. Tähän syksyyn mahtuu kirja toiseltakin Minervan huippudekkaristilta, Pierre Lemaitrelta. Irène kuuluu samaan Camille Verhoeven -sarjaan, josta olemme aiemmin julkaisseet suomeksi osat Alex ja Camille.

Merkkiteos on myös Marja Millsin kirja Kuin kohtaisi satakielen – Minä ja Harper Lee. Se on henkilökohtaisuudessaan harvinaisen intiimi kuvaus klassikkokirjailija Harper Leen elämästä ja ajatuksista.

Hyvä esimerkki siitä, miten kiehtova voi tietokirja parhaimmillaan olla, on Karin Bojsin Homo europaeus – Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia. Sen lisäksi, että teos modernin dna-tutkimuksen keinoin valottaa ansiokkaasti eurooppalaisten keskinäisiä sukulaisuussuhteita, se on huikea matka yhteiseen historiaamme ja eurooppalaisen ihmisen kehitysvaiheisiin. Kirja sai Ruotsin arvostetuimman kirjallisuuden alan tunnustuksen, August-palkinnon vuoden 2015 parhaana tietokirjana.

Lupaavia esikoiskirjailijoita haluamme myös tuoda esiin. Riku Rujon tuore romaani Lacrimosa on raju ja tragikoominen tarina henkirikoksesta tuomitusta miehestä, jonka vankilapako muuttuu naisten ja huumeiden pyörityksessä syöksykierteeksi. Toivottavasti myös merkittävät syksyn urheilukirjauutuudet Nuorten jääkiekon maailmanmestarit 2016 ja Atik Ismailin Omaelämäkerta löytävät kodin monen kirjanystävän hyllystä.

Millainen lukija itse olet ja minkä kirjan viimeksi luit?
Mieluiten tartun dekkareihin ja elämäkertoihin. Viimeisin lukemani kirja on Nuorten jääkiekon maailmanmestarit 2016. Parasta aikaa minulla on luvussa Peter Jamesin Kuolemaan asti sinun.

Lisätietoa kustantamosta

 

Teksti: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.