Kirjan_takana

Kirjan takana: Blue Moon

Kirjan takana -sarjassa esitellään kirjan taustalla olevia toimijoita. Muut artikkelisarjan jutut löydät avainsanalla kirjan takana.

Tässä Blue Moon -kustantamon Raimo Salokankaan haastattelu:

Millainen on kustantamonne historia?
Ulla Ekman-Salokangas
toimi koko 1990-luvun sanomalehti Keskisuomalaisen dekkariarvostelijana, ja lisäksi luimme molemmat paljon dekkareita englanniksi, minä myös ruotsiksi. Vuodesta toiseen Ulla ihmetteli, miksi mikään suurista kustantajista ei alkanut julkaista näitä ja noita kirjailijoita, ja viimein hän sanoi ääneen, että mitä jos perustettaisiin oma kustantamo.

Näin tapahtui vuonna 2001. Yksi Ullan vuosia suomeksi odottama kirjailija, Ian Rankin, oli heti ensimmäisen syksyn ohjelmassamme. Lähtökohtamme oli, että julkaisemme vähän – ”once in a blue moon” – mutta laadukkaita käännösdekkareita, ja teemme oman osuutemme kunnolla. No, näin jälkiviisaasti voimme sanoa, että markkinointia emme oikein hallinneet…

Toimimme pitkään Jyväskylässä, mutta kun jäin vuoden 2015 alusta eläkkeelle varsinaisesta työstäni, muutimme Helsinkiin.

Minkälaista kirjallisuutta julkaisette?
Julkaisemme pelkästään käännösdekkareita, vakiotekijöinä varsinkin Ian Rankin, Arnaldur Indridason, Peter Robinson, Stephen Booth, ja uusimpana Quentin Bates. Suuriakin kansainvälisiä tähtiä oli ainakin takavuosina yllättävän helppo saada omaan talliin.

Montako teosta julkaisette vuosittain?
Olemme julkaisseet neljästä kuuteen uutuutta vuodessa, viime vuosina neljä. Kaikkiaan nimikkeitä on 69 vuosilta 2001-2016.

Miten kustantamollanne menee ja mitä kristallipallossa näkyy?
Meillä on hyvä maine kirjastoissa ja alan harrastajien keskuudessa, mikä takaa kirjoille perusmenekin joka pitää kustantamon hengissä. Sen lisäksi että meillä on kärsivällinen omistaja joka ei vaadi suuria osinkoja – eli me itse! Ikäsyistä katsomme tulevaisuuteen toistaiseksi-periaatteella, vuosi kerrallaan.

Mitkä teoksenne haluaisit nostaa esiin kuluvalta kirjakaudelta?
Ian Rankinin
Toisen miehen haudassa on jo seitsemästoista julkaisemamme romaani, jossa pääosassa on Edinburghin rikospoliisin komisario John Rebus. Kirjailija vanhensi häntä reaaliajassa, ja viimevuotisessa Hiljaa takavasemmalle -kirjassa säännöt pakottivat hänet eläkkeelle. Tässä hän on palannut poliisiin siviilityöntekijänä, ja seuraavassa säännöt ovat muuttuneet ja hän on voinut palata poliisiksi, mutta ylikonstaapelin vakanssille komisarioksi kohonneen oman ylikonstaapelinsa alaiseksi. Rankinin yhä jatkuva teossarja on mahtava panoraama Edinburghista ja Skotlannista 1980-luvulta nykyaikaan. Edinburghin Dickensiksi olen häntä joskus sanonut.

Millainen lukija itse olet ja minkä kirjan viimeksi luit?
Olen koko ikäni ollut sekakäyttäjä, jolla on menossa monta kirjaa. Juuri nyt ovat kesken Jari Tervon Matriarkka ja Jukka Parkkarin Väärän lipun alla. Viimeksi valmiiksi luettu on Sirpa Kähkösen Tankkien kesä. Tietopuolella taidan seuraavaksi tarttua Ian Kershaw’n 1900-luvun alkupuoliskon Euroopan historiaan To Hell and Back.

Lisätietoa kustantamosta

 

Teksti: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.