Artikkelikuva_Kirjan_ja_ruusun_paiva_800_415

Kirjan ja ruusun päivänä juhlitaan kirjaa ympäri Suomen

Kirja-alan kuulumiset ovat viime vuosina olleet synkkäsävyisiä. Vuonna 2013 kirjojen kokonaismyynti kirjakaupoissa jäi 2,3 % edellisvuoden kokonaismyyntiä pienemmäksi ja muun muassa joulumyynti notkahti alaspäin. Kirjaväki tekee kuitenkin kaikkensa kääntääkseen kirja-alan suunnan positiiviseksi. Eräs keino on 23.4. vietettävä Kirjan ja ruusun päivä.

 

harkonen_72dpi_toimistokayttoonKeskiviikkona 23.4.2014 julkaistaan Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteos, Anna-Leena Härkösen Takana puhumisen taito. Kirjan saa tapahtumaan osallistuvista kirjakaupoista kaupan päälle, kun ostaa kirjoja kymmenellä eurolla. Aiemmista vuosista poiketen nimikkoteos on saatavilla kolmen päivän ajan – kirjan voi saada omakseen myös 24.4. ja 25.4. Mukana olevat kirjakaupat voi tarkistaa Kirjan ja ruusun päivän kirjakauppalistasta.

Lukulamppu kyseli tapahtuman järjestävältä Kirjakauppaliitolta ja tapahtumaan osallistuvalta Ylistaron Kirjakaupalta mietteitä Kirjan ja ruusun päivästä.

 

Nimikkokirjat ovat haluttuja

– Joistakin kaupoista on kerrottu myynnin jopa kymmenkertaistuneen Kirjan ja ruusun päivänä, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola. – Keskimäärin myynti on noin kolminkertaistunut. Tapahtuma on kuitenkin tähän asti ollut vain päivän mittainen, joten kaupan vuosittaiseen kokonaismyyntiin yhdellä hyvällä myyntipäivällä ei ole suurta merkitystä.

– Kirjan ja ruusun päivä on tuonut paljon uusia asiakkaita kirjakauppoihin. Erikoispainos on kirjakauppojen tapa juhlistaa kirjaa ja ilahduttaa kirjanystäviä. Monelle kirjanystävälle paikallinen kirjakauppa on tärkeä ja tempauksella haluamme myös muistuttaa paikallisten kirjakauppojen merkityksestä. Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjat ovat olleet haluttuja. Niitä ei saa rahalla ja ne ovat jaossa vain hyvin lyhyen ajan. Nimikkokirjoja on pidetty viihdyttävinä ja hauskoina.

– Kirjat ovat iloinen asia ja lukijat ovat olleet innokkaasti mukana kirjan juhlapäivässä. Monet asiakkaat ovat antaneet palautetta, etteivät ole ehtineet kauppaan juuri tuona tiettynä tapahtumapäivänä, siksi päätimme että tänä vuonna nimikkokirja on saatavilla kolmen päivän ajan. Myös monet verkkokirjakaupat ovat mukana tapahtumassa, mutta kivijalkakaupat ovat osallistuneet päivään verkkokauppoja innokkaammin.

 

Monialaisuus tukee paikalliskirjakauppaa

Ylistaron Kirjakauppa  on eräs Kirjan ja ruusun päivään osallistuvista kirjakaupoista.

– Ylistarossa ollaan pikkuhiljaa löytämässä Kirjan ja ruusun päivä, kertoo Ylistaron Kirjakaupan liikkeenharjoittaja Kirsi Kreekka. – Aiempien vuosien nimikkokirjat, Tuomas Kyrön Miniä ja Jari Tervon Jarrusukka, eivät täällä vetäneet mitenkään erikoisesti kävijöitä, joten odotan aika varovaisesti tämän vuoden tapahtumapäivien myyntiä. Myös nykyinen taloustilanne vaikuttaa paljon. Kaikki mikä tapahtuman aikana menee kaupaksi on meille positiivinen asia.

– Meidän vahvuuksiamme ovat perinteisen kirjakauppamyynnin lisäksi monet muut palvelut. Toimimme muun muassa Alkon tilauspalveluliikkeenä ja meillä voi teettää passikuvia ja kuvakioskilla digikuvia. Vaihdamme myös kellojen paristot.

– Kirja-alan tilanne näyttää aika huolestuttavalta. Pitää olla tosi tarkkana tilausmäärien kanssa, ettei sido pääomaa varastoon.

etukansi_2014_toimistokayttoon

 

Osallistu Kirjan ja ruusun päivään

Vielä tänä vuonna Lukulamppu ei ole mukana Kirjan ja ruusun päivän osallistujalistassa, mutta yhteistyökumppanimme Bookyn kautta Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirja Takana puhumisen taito on saatavilla.

Etkö tiedä mitä ostaisit? Suomen Kustannusyhdistys kokoaa kirjamyynnin tilastoja sivuilleen. Vuoden 2013 myydyimmät kirjat olivat nämä:

 • Kotimainen kaunokirja. Laila Hirvisaari: Me, Keisarinna
 • Käännetty kaunokirja. Dan Brown: Inferno
 • Kotimainen lasten- ja nuortenkirja. Mauri Kunnas: Hullunkurinen kuvasanakirja
 • Käännetty lasten- ja nuortenkirja. Satu Heimonen: Satuhiutaleita
 • Tietokirja. Guinness World Records 2014
 • Kotimainen sarjakuva. Pertti Jarla: Fingerpori 6
 • Käännetty sarjakuva. Walt Disney: Aku Ankan taskukirja 400
 • Taskukirja. Katja Kettu: Kätilö
 • Äänikirja. Mauri Kunnas: Joulutarinat
 • E-kirja. Pertti Jarla: Fingerpori – kuntauudistus

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi, kuvat: Kirjan ja ruusun päivä

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Osallistuitko Kirjan ja ruusun päivän tapahtumaan tai teitkö kirjahankintoja?

2 comments

 1. Kirjan ja Ruusun päivä nimikkokirjoineen on loistava keksintö ja piristys kirjamyynnille. Kaupallinen – totta kai, sehän on tarkoituskin. Toivottavasti päivän vietto piristyy myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, tuo monialaisuus Alkosta pattereihin kuulostaa huolestuttavalta, mutta ehkä kirjakauppa voisi olla pienen paikkakunnan ”ostari” itsessään. Vähän kuin kyläkaupat ennen – mikään ei ole vierasta.

 2. Lukulamppu
  Author

  Totta, vanhan ajan sekatavarakaupat myivät kaikkea mahdollista! Kirjan ja ruusun päivä saa kyllä tasaiseen tahtiin positiivista näkyvyyttä, eiköhän huomioarvo kasva vuosi vuodelta.

  Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.