Turow

Kirjallisuusalan digikriisi − totta vai tarua?

USA:n kirjailijaliiton puheenjohtajalla, lakidekkaribestselleristi Scott Turowilla on ainutlaatuinen  näkökulma kirjallisuuden nykytilaan. Lukulamppu haastatteli Turowia hänen käväistessään Suomessa markkinoimassa uutta Identtiset-dekkariaan (Art House). Koskevatko Amerikan ongelmat kuitenkaan Suomea? Kysyimme myös Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajalta Tuula-Liina Varikselta, miltä Suomen kirjallisuuden tulevaisuus näyttää.

 

Maailmanlaajuinen talouskriisi ja digitaalinen vallankumous ovat myllertäneet koko kirja-alan. Niin kirjailijuus, kustantaminen kuin kirjan myyntikin etsivät parhaillaan uusia toimintamuotoja ja -edellytyksiä, toteaa Scott Turow.

− Juuri nyt voimme vielä vaikuttaa siihen, miltä kirjallisuus näyttää vuonna 2024. Mikäli jatkamme paperikustannusteollisuuden kloonaamista digimaailmaan, olemme ennen pitkää tilanteessa, jossa ainoastaan luetuimmat 300-400 bestselleristiä voivat jatkaa kirjailijan ammatissa. Amatöörikirjailijat voivat yhä harvemmin nousta ammattikirjailijoiksi, kun isot kustantamot yhdistyvät, kirjamyynnin kokonaismäärä pienenee ja vain tuttuja nimiä markkinoidaan, Turow linjaa.

 

Amazon on kirja-alan Darth Vader

 

Turow’n syyttävä sormi osoittaa digivallankumouksen suurimpia tekijöitä, Amazonia ja Googlea kohti. Ongelma ei niinkään ole siinä, että innovoidaan, vaan siinä, että innovaatioita toteutetaan kirjailijoiden ja kustantajien tekijänoikeuksia sekä kirjojen hintoja polkemalla. Turow onkin useaan otteeseen kutsunut Amazonia kirja-alan Darth Vaderiksi.

− On hienoa, että Amazon auttaa uusia kykyjä alalle e-omakustantamisen avulla. Täytyy kuitenkin muistaa, että bestselleristit ovat häviävän pieni osa myös kaikista e-omakustannekirjailijoista. Ongelmat syntyvätkin toisaalla, kun Amazon pakottaa kustantajat  ja e-kirjailijat myymään kirjojaan tietyllä hinnalla. Google puolestaan kopioi kirjoja tekijänoikeuksista välittämättä ja saattaa niitä ilmaiseen ja kaupalliseen jakeluun ilman oikeuksia. Ne ajavat lainsäädännöstä välittämättä omaa agendaansa, jota emme tunne.

 

Ei koske Suomea − vielä

 

Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis näkee Suomen tulevan Yhdysvaltain perässä, mutta toivoo, että digivallankumouksen ei tarvitse merkitä kirjailijan ammatillisen aseman heikentymistä.

–  Suomessa tilanteeseen voidaan vielä vaikuttaa lainsäädännöllä ja kirjailijan kohtuullisen osuuden takaavilla kustannussopimuksilla. Suomessa kirjailijan taloudellinen tilanne on aina ollut heikko, teknologiasta riippumatta, sillä kielialueemme on pieni. Näitä ongelmia on ratkaistu julkisella apurahoituksella, joka kaipaa jatkuvaa kehittämistä.

Suomessa digivallankumousta suurempi ongelma onkin päivittäistavaraideologian pesiytyminen kirja-alalle.

– Kustantamot haluavat takoa nopeasti tulosta, joten kirjoja kustannetaan enemmän. Kirjakauppoihin ja jopa kirjastoihin otetaan hyllyihin vain sitä mikä myy, ja kirjasto- ja kirjakauppaverkkoja ylipäänsä supistetaan jatkuvasti. Niinpä kirjojen saatavuus heikkenee.

Kirjailijaliiton puheenjohtaja ei näe, että mikään digivallankumous voisi ratkaista kokonaan kirjojen saatavuusongelmaa.

 

Kirja-alan muutoksissa yksi on pysyvää

 

Sekä Turow että Varis korostavat lohdullisena tosiseikkana, että kirja-alan murroksesta huolimatta kirja on ja pysyy. Ihmisten kaipuu niin tarinoiden kertomiseen kuin niiden lukemiseenkin on perusinhimillinen ominaisuus, jota tekniset muutokset eivät häivytä pois.

– Vaikka emme voi tietää, miltä kirja näyttää vuonna 2024, ihmiset tuskin voivat silloinkaan elää ilman kertomuksia, summaa Scott Turow.

 

Teksti ja kuva: Taika Dahlbom / Lukulamppu.fi

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Taika Dahlbom on kirjoittanut kirjailijoiden asemasta myös Kirjasfääri-blogissaan otsikolla Kirjailijoiden kastijako. Blogikirjoituksen loppuun on koottu kirjailijoiden ja kriitikkojen kirjoituksia aiheesta.

 

Mitä mieltä olet Scott Turowin ja Tuula-Liina Variksen näkemyksistä? Miltä kirjan tulevaisuus näyttää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.