Exif_JPEG_PICTURE

Kirjallisia kävelykierroksia opastetusti tai omatoimisesti

Lukulampun lukijamatka suuntautuu kesäkuussa Dubliniin kirjailijoiden jalanjäljille. Kirjallisia kävelyretkiä voi toteuttaa monella tavalla – monissa kaupungeissa tarjotaan opastettuja kävelyretkiä ja esimerkiksi kirjailijaseurat ovat suunnitelleet ja julkaisseet omatoimikävelyreittejä. Kirjallisia kävelyretkiä löytyy myös Lukulampun Kirjailijan kintereillä -juttusarjasta.

 

2081597284_5a716d4ddc_z

 

 

Kotimaisia kävelykierroksia

 

Kesäisin voi osallistua Helsingin turistioppaiden kävelykierroksille. Viime kesänä järjestettiin Tove Jansson -kävelyitä. Kävelyllä tutustuttiin Janssonin maisemiin ja kierroksia pidettiin monella kielellä.

Jyväskylässä on järjestetty parinakin kesänä Harjukaupungin salakäytävät –romaanin innoittamia kävelykierroksia. Pasi Ilmari Jääskeläisen romaani kuvaa tunnistettavasti Jyväskylää ja kierroksella etsitään pilke silmäkulmassa kirjassa kuvattuja maagisia paikkoja.

Tampereella on suunniteltu useita omatoimikävelyihin sopivia kulttuuriraitteja. Tamperetta voi kiertää niin Väinö Linnan, Kalle Päätalon, Lauri Viidan kuin Anni Polvan luoman Tiinan maisemissa. Pdf-muotoiset reittikuvaukset on helppo ladata Kulttuuriraittien sivulta ja tulostaa matkalle mukaan. Lukulamppu suosittelee tälle vuodelle erityisesti Tiina-raittia, sillä vuosi 2015 on Anni Polvan juhlavuosi.

 

1005744092_245457fafd_z

 

Kansainvälisiä kävelykierroksia

 

Tukholmassa voi osallistua Stieg Larssonin Millennium-trilogiaan perustuvalle kävelykierrokselle. Lonely Planet on valinnut kierroksen maailman parhaaksi kirjalliseksi kävelykierrokseksi.

Pietarissa venäläisklassikot heräävät henkiin.  St. Petersburg Best Guides järjestää Dostojevski-kierroksia. Kierroksella pääsee näkemään muun muassa Rikoksen ja rangaistuksen keskeiset maisemat.

Myös Pariisissa pääsee kirjailijoiden jalanjäljille, vaikka ei osaisi ranskaa. Localers järjestää kävelykierroksen, jossa seikkaillaan muun muassa Baudelairen maisemissa.

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: Mariaberget Tukholmassa: Peter Fristedt, CC BY-SA 2.0. Tammelan tori Tampereella: Aapo Haapanen, CC BY 2.0. Heinätori Pietarissa: Pablo Sanchez, CC BY-SA 2.0.
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: menovinkit ja nähtävyydet.

 

Oletko osallistunut opastetuille kirjallisille kävelykierroksille tai käynyt omatoimikierroksilla? Mitä suosittelet?

3 comments

  1. Noi tamperelaisten on kivoja! Näistä kirjallisista olen itse kiertänyt vain Väinö Linnaan liittyvän, mutta niiden muidenkin joukossa oli jotain hyviä.

  2. Lukulamppu
    Author

    Kiitos kommenteista! Sekä Tampere että Turku ovat oivia kohteita vaikka kesälomamatkailuun.

    Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.