Kuvapohja_800_415_spefi

Kirjakevät 2015: Spekulatiivinen fiktio

Esittelyssä yksitoista kevään 2015 spekulatiivisen fiktion uutuutta. Genren rajat ovat häilyvät – eräät tässä mainituista kirjoista löytyvät myös kevään käännöskirjoja esittelevästä Lukulampun artikkelista. Kerro kommenttikentässä oma suosikkisi tai anna vinkki, mikä kirja sopisi myös listalle.

 

Katso myös Kirjakevät 2015 -juttusarjan aiemmat koosteet: rikos- ja jännityskirjojen uutuudet, kotimainen kaunokirjallisuus ja käännöskirjallisuus.

 

J.S. Meresmaa.

J.S. Meresmaa.

 

Kotimaista fantasiaa

 

Mervi Heikkilä: Louhen liitto (Haamu)

En osaa sanoa mitään kirjailijasta, kirjasta enkä juuri kustantamostakaan, joten Louhen liitto olkoon kevään hyppy tuntemattomaan nuortenfantasian puolella. Kirja kertoo ysiluokkalaisesta Roonasta ja tämän perheen salaisuuksista. Esittelyn mukaan luvassa olisi synkkääkin kuvausta menneisyyden yhdistyessä nykyaikaan. Jokin kirjassa kutsuu lukemaan. Kirja ilmestyi helmikuussa.

Anu Holopainen: Ihon alaiset (Karisto)

Holopaisen tuore nuortenkirja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ulkonäkö menee kaiken edelle. Nuoret muokkaavat ulkonäköään ihanteiden mukaiseksi hinnalla millä hyvänsä. Ulkonäköihanteista poikkeaminen on kannanotto tai tuomio riippuen siitä, kenen ratkaisu se on. Kirja kuulostaa ajankohtaiselta ja aika rankalta, joten se ei ole ehkä ihan kaikkein nuorimpien lukijoiden kirja. Sen rakenne on poiminta mm. blogikirjoituksia, nettipostauksia ja tv-katkelmia. Kirja ilmestyi helmikuussa.

J.S. Meresmaa: Kuninkaan tahto (Osuuskumma, sähkökirja)

Kuninkaan tahto on kolmas ja viimeinen osa Keskilinnan ritareiden tarinasta. Keskiaikaiseen maailmaan nojaava tarina sisältää valtapeliä, romantiikkaa ja erotiikkaakin. Jos ritarin ja hänen aseenkantajansa välinen suhde ei ole vielä tuttu, kannattaa viimeistään nyt aloittaa. Kirja sopii niille lukijoille, joita ei pelota tarinan kantava kysymys: ”Voiko ritarin ja aseenkantajan rakkaus todella toteutua?” Kirja ilmestyi helmikuussa.

 

mustakomppania

 

Painavaa ja puhuttelevaa

 

Glen Cook: Musta komppania (Vaskikirjat)

Glen Cookin The Black Company ilmestyi vuonna 1984 luoden pohjaa rankemmalle fantasiakirjallisuudelle. Vaskikirjat-kustantamo julkaisee vähän mutta mielenkiintoisia teoksia, joten sarjan aloittavalta Mustalta komppanialta voi odottaa aika paljon. Kirjan keskiössä on palkka-armeija, joka kohtaa työssään pelkkää toivottomuutta ja raadollista selviämistä vallanpitäjien pelinappuloina. Kirja ilmestyy toukokuussa.

Andrzej Sapkowski: Pääskytorni (WSOY)

Kesäkuun puolella ilmestyvä Pääskytorni on Noituri-sarjan kuudes osa. Juonessa on ainakin salajuonia ja pettureita, kun edellisistä kirjoista tuttu hahmokaarti keskittyy etsimään kadonnutta prinsessaa. Noituri-kirjat ovat fantasian helmiä, ja tämä osa tuskin on poikkeus. Kirja ilmestyy kesäkuussa.

 

Andrzej Sapkowski signeeraa teoksiaan Prahan kirjamessuilla vuonna 2010.

 

Tunnettuja mestareita

 

Margaret Atwood: Uusi maa (Otava)

Uusi maa on yksi kevään kirjallisista tapauksista. Se täydentää Oryx ja Crake sekä Herran tarhurit -kirjoista tuttua tarinaa. Synkeä ja pelottava tulevaisuuskuvaus taipunee Atwoodin käsissä edeltäjiensä tasolle tarinassa, jossa viimeiset selvinneet ihmiset yrittävät sinnitellä elossa vihamielisessä maassa. Ihmisyyden raunioilla ei uhkana ole vain luonto ja mutantit vaan myös toiset ihmiset. Kirja ilmestyy maaliskuussa.

Peter Høeg: Susanin vaikutus (Gummerus)

Toukokuussa ilmestyvä Peter Høegin Susanin vaikutus menee esittelyn perusteella aika pitkälti jännityskirjallisuuden alle, mutta siinä on myös scifin elementtejä. Kirjassa on luvassa ainakin murha, valtiosalaisuuksia, ekokatastrofi ja perhedraamaa. Høegin kerronnan ystäville lupaillaan parasta sitten Lumen tajun. Kirja ilmestyy toukokuussa.

Stephen King: Tervetuloa Joylandiin (Tammi)

Tällä kertaa Kingiltä ei ole luvassa pelkkää kauhua vaan myös menetystä ja kadotettua rakkautta. Tapahtumat sijoittuvat huvipuistoon, jossa kummittelee – ei ainoastaan kummitus vaan myös menetetyt mahdollisuudet. Kasvutarina, mysteeri ja rikoskertomus, siinä ainekset tähän kesäkuussa tulossa olevaan kirjaan. Kirja ilmestyy kesäkuussa.

 

Vetäviä sarjoja

 

Gillian Anderson ja Jeff Rovin: Liekkien näkijät (Like)

Liekkien näkijät on jännitystä ja scifiä yhdistävä esikoiskirja. Kirjan lastenlääkäri alkaa tutkia tapauksia, joissa lapset ympäri maailman kokevat outoja oireita. Mikä yhteys oireilla on ihmiskuntaa edeltäneeseen sivilisaatioon? Jos Gillian Andersonin nimi kuulostaa tutulta, johtuu se siitä, että hän on Salaiset kansiot -sarjan FBI-agentti Dana Scullya esittävä näyttelijä, joka nyt kokeilee siipiään kirjailijana – ja ilmeisesti ihan kiitellyin tuloksin. Kirjasta luvataan sarjan alkua ja tv-toteutuksestakin on jo sovittu. Kirja ilmestyi helmikuussa.

Blake Crouch: Wayward Pines – Ei pakotietä (Tammi)

Kirjasarjan aloitusosan esittelyssä kerrotaan, että tämä sopii Twin Peaks -faneille. Kuulostaa siis lupaavalta. Kirja kertoo agentista, joka juuttuu tutkimuksineen pikkukaupunkiin ilman yhteyttä ulkomaailmaan. Täydellisen pikkukaupungin pinnan alla piilee mysteeri, joka agentin täytyy ratkaista. Sarjasta on tulossa myös jo tv-sarjakin. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

 

Charlaine Harris: Yllätyksiä haudan takaa (Gummerus)

Sookie Stackhouse -kirjojen kirjoittajan toisellakin sankarittarella on yliluonnollisia kykyjä. Jos ihastuit Harper Connellyn seikkailuihin sarjan ensimmäisessä kirjassa, on tässä keväälle varma suosikki. Sisarukset Harper ja Tolliver ratkaisevat kuolleiden salaisuuksia Harperin yliluonnollisten taitojen avulla. Tällä tytön kykyjä testataan Memphisissä, josta löytyy melkoinen kasa ruumiita. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

 

Charlaine Harris.

Charlaine Harris.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Tutustu kirjoihin

 

Gillian Andersonin ja Jeff Rovinin Liekkien näkijä Lukulampun kaupassa
Margaret Atwoodin Uusi maa Lukulampun kaupassa
Glen Cookin Musta komppania Vaskikirjoissa
Blake Crouchin Wayward Pines – Ei pakotietä Bookyssa
Charlaine Harrisin Yllätyksiä haudan takaa Lukulampun kaupassa
Mervi Heikkilän Louhen liitto Lukulampun kaupassa
Anu Holopaisen Ihon alaiset Lukulampun kaupassa
Peter Høegin Susanin vaikutus Lukulampun kaupassa
Stephen Kingin Tervetuloa Joylandiin Lukulampun kaupassa
J.S. Meresmaan Kuninkaan tahto Elisa Kirjassa
Andrzej Sapkowskin Pääskytorni Lukulampun kaupassa

 

Teksti: Marja-Leena Liipo / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantajilta. J.S. Meresmaa: Osuuskumma. Andrzej Sapkowski: packa / Wikimedia Commons. Charlaine Harris: Caroline Grayshock / Gummerus.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: genrekirjallisuus, kirjakevät 2015, uutuudet

 

Minkä spefiteoksen lukemista odotat erityisen paljon? Vinkkaa omasta uutuussuosikistasi!

2 comments

  1. Pirja

    Näiden esittelyjen perusteella odotan eniten Charlaine Harrisin sekä Anderson& Rovin -kaksikon teoksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.