kirjakevät2015_dekkarit

Kirjakevät 2015: Rikoksia ja jännitystä

Uutta jännitystä elämäänsä kaipaavat löytävät mainioita makupaloja kosolti myös kevätkauden kirjojen joukosta.

kuolemaleikkiitulella

Odotettuja jatko-osia

 

Moniin tuttuihin dekkarisarjoihin on tulossa odotettua jatkoa. Ilahduttavasti Otava on pyörtänyt päätöksensä lopettaa C. J. Sansomin (1952) historiallisen brittidekkarisarjan kääntämisen. Tudorien aikaan sijoittuva Matthew Shardlake -sarja saa kaivattua jatkoa kolmannen osan Itsevaltias (Sovereign, suom. Ilkka Rekiaro) ilmestyessä maaliskuussa. Luvassa on jälleen tuhti lukupaketti.

Suositun Peter Jamesin (1948) komisario Roy Gracesta kertovat poliisiromaanit sijoittuvat nykyajan Brightoniin. Minerva on julkaissut suomennoksia tiheään tahtiin, ja keväällä ilmestyvä Kuolema leikkii tulella (Want You Dead, suom. Maikki Saro) on sarjan kymmenes osa. Siinä netin seuranhakuilmoitus osoittautuu vaaralliseksi leikiksi.

Ruotsalaisen dekkaristin Mons Kallentoftin (1968) rikostutkija Malin Forsista kertova sarja saa jatkoa jo tammikuussa, kun WSOY julkaisee suomeksi sarjan kuudennen osan Vesienkelit (Vattenäglar, suom. Raija Rintamäki). Rikas pariskunta löytyy surmattuna, ja parin pieni tytär on kadonnut. Fors tuntee pullon jälleen kutsuvan, mutta nyt on tehtävä työtä.

 

häränsilmä

Suomalaisiin sarjoihin täydennystä

Crime Time -kustantamon kevään uutuudet ovat pääosin miehisten sarjojen täydennyksiä. Seppo Jokiselta (1949) ilmestyy Koskis-dekkari Kuolevaksi julistettu huhtikuussa. Kyseessä on jo kahdeskymmenes tamperelaisista poliiseista kertova teos. Saman kustantamon Juha Nummisen (1938) krp:n rikoskomisario Sulo Naskalin kuulumisia päivitetään maaliskuussa, kun dekkari Ystävä sä lapsien ilmestyy.

Jos Tampere on Jokisen komisario Koskisen valtakuntaa, on Helsinki komisario Kari Takamäen ja hänen alaistensa temmellyskenttää. Jarkko Sipilän (1964) Takamäki-sarja saa jatkoa kirjasta Mies kuumasta, joka ilmestyy toukokuussa.

Timo Sandbergin (1946) vuonna 2013 ilmestynyt historiallinen dekkari Mustamäki sai Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon. Etsiväkonstaapeli Otso Kekin tutkimukset jatkuvat Kariston julkaisemassa Häränsilmä-dekkarissa keväällä. Tapahtumien keskipisteenä on edelleen poliittisesti jännittyneen1920-luvun Lahti.

Karisto julkaisee myös Timo Saarron Vesimiehen aika -nimisen dekkarin, jota kustantaja kuvailee 1960- ja 1970-luvun hippiaikaan sijoittuvaksi hektiseksi poliisiromaaniksi. Kirjassa tavataan myös Saarron esikoisromaanin päähenkilö Albert Vaara.

 

korealainen kuurupiilo

Kiinnostavia uusia tuttavuuksia ja tapahtumapaikkoja

 

Atena julkaisee helmikuussa harvinaista herkkua dekkaririntamalla: dekkari Pohjois-Koreasta! Tarkastaja O:n tutkimuksia -sarjan avaa Korealainen kuurupiilo (Corpse in Koryo, suom. Aura Nurmi). James Church on kirjailijanimi, jonka taakse kätkeytyy Aasiassa työskennellyt tiedustelualan ammattilainen, ainakin kustantamon esittelyn mukaan. Sympaattinen komisario tutkii rikoksia maassa, jossa rikoksia ei virallisesti tapahdu.

Johanna Tuomola on ainakin toistaiseksi jättänyt Lohjan sivuun romaaniensa tapahtumapaikkana. Myllylahti-kustantamon tallissa kirjoittava Tuomola on siirtynyt vaihteeksi Turkuun ja julmaan bisnesmaailmaan satiiriseksi luonnehditussa romaanissa Vielä kerran. Lohjalaisia lohduttanee, että Myllylahti julkaisee Lohjalle vahvasti ankkuroidun jännärin Kasvot pinnan alla. Tiina Martikainen (1963) on julkaissut aiemmin kuusi teosta, mutta huhtikuussa julkaistava romaani on hänen ensimmäinen dekkarinsa.

Arttu Tuomisen (1981) esikoiskirjan Muistilabyrintti (Myllylahti) luvataan haastavan ainakin kotimaiset konkarit. Tuomisen siviiliammatti liittyy ympäristönsuojeluun, joten ei ihme, että teema nousee vahvasti esiin myös tässä Porin seuduille sijoittuvassa dekkarissa.

 

lasiruumiit

Synkkää menoa noir-tyyliin

Synkkä, piinaava tunnelma ja raa’at rikokset tuntuvat olevan muotia pohjoismaisissakin dekkareissa. Aallon harjalla on esimerkiksi Erik Axl Sund, jonka Varistyttö-trilogia (Otava) julkaistiin suomeksi nopeassa tahdissa viime vuonna. Sundilta ilmestyy jo helmikuussa seuraava suomennos nimeltä Lasiruumiit (Glaskroppar, suom. Kari Koski). Trilogian avausosassa nuorten itsemurha-aalto ravistelee Ruotsia, ja luvassa on jälleen matka ihmismielen pimeyteen.

Tukholmasta lähdetään liikkeelle myös Carl-Johan Vallgrenin (1964) mustanpuhuvassa dekkarissa Varjopoika (Skuggpojken, Otava, suom. Maija Kauhanen). Menneisyyden tragediat yhdistyvät alamaailman varjoihin ja jopa voodoo-uskomuksiin.

Tanskalaisen Michael Katz Krefeldin (1966) dekkarissa Kadonneet (Savnet, Like, suom. Päivi Kivelä) rikokset näyttävät liittyvän entisen DDR:n aikaisiin tapahtumiin. Luvassa on itsenäistä jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Langenneet-nimiselle (Afsporet) synkälle dekkarille, jonka päähenkilöllä rikospoliisi Ravnillakin on omat pimeät salaisuutensa.

Tummasävyiseltä kuulostaa myös Stefan Ahnhemin (1966) esikoiskirja, psykologiseksi trilleriksi luokiteltu Pimeään jäänyt (Offer utan ansikte, WSOY, suom. Laura Beck). Ahnhem on käsikirjoittanut muun muassa Wallander-sarjaa televisioon. Sarjan aloittavan Pimeään jäänyt -teoksen päähenkilö on rikostutkija Fabian Risk, joka törmää raakaan murhaan entisellä yläkoulullaan Helsingborgissa. Menneisyydellä taitaa olla sormensa pelissä tässäkin tarinassa.

 

Teksti: Kirsi Hietanen / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamoilta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Tutustu teoksiin

C. J. Sansom: Itsevaltias Lukulampun kaupassa
Peter James: Kuolema leikkii tulella Lukulampun kaupassa
Mons Kallentoft: Vesienkelit Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana
Seppo Jokinen: Kuolevaksi julistettu Lukulampun kaupassa 
Jarkko Sipilä: Mies kuumasta Lukulampun kaupassa
Timo Sandberg: Häränsilmä Lukulampun kaupassa
Timo Saarto: Vesimiehen aika Lukulampun kaupassa
James Church: Korealainen kuurupiilo Lukulampun kaupassa 
Johanna Tuomola: Vielä kerran Lukulampun kaupassa
Tiina Martikainen: Kasvot pinnan alla Lukulampun kaupassa
Arttu Tuominen: Muistilabyrintti Lukulampun kaupassa
Eris Axl Sund: Lasiruumiit Lukulampun kaupassa
Carl-Johan Vallgren: Varjopoika Lukulampun kaupassa
Michael Katz Krefeld: Kadonneet Lukulampun kaupassa
Stefan Ahnhem :Pimeään jäänyt Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjalla e-kirjana

 

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: genrekirjallisuus, uutuudet

 

Dekkarikevät vaikuttaa lupaavalta ja monipuoliselta. Mitkä herkkupalat aiot poimia tarjonnasta? Voit myös vinkata kirjasta, joka ei ole tällä listalla.

5 comments

  1. Maaret H

    Eikös Crimetimelta ilmesty toukokuussa myös Max Mannerin uutuus Jääkyynel? Ainakin ennakkotiedoissa lukee 15.5.

  2. Marion Forman

    Vesimiehen aika on hyvä, eikä vain siksi, että olen viettänyt oman lapsuuteni ja nuoruuteni sen kuvaamilla seuduilla Rööperin hujakoilla samoihin aikoihin 60-luvulla. Saarrolla on erityinen kyky kuvata Helsinkiä eri aikoina niin että tuntuu, haisee ja maistuu. Niin tämäkin, kuten edellisensä Vaitelias poika, joka kuvasi 50-luvun puu-Pasilaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.