artikkelikuva_kaannoskirjat_2015

Kirjakevät 2015: Käännöskirjallisuus

Esittelyssä viisitoista kevään 2015 käännösromaania. Kerro kommenttikentässä oma suosikkisi tai anna vinkki, mikä kirja sopisi myös listalle.

 

Katso myös Kirjakevät 2015 -juttusarjan aiemmat koosteet: rikos- ja jännityskirjojen uutuudet ja kotimainen kaunokirjallisuus.

 

 

Vaihda viihteelle romantiikan pariin

 

Historiallisista romaaneista tunnettu Simona Ahrnstedt vie Skandaalinkäryä-uutuudellaan (Karisto) lukijat 1600-luvun Ruotsiin. Vanhapiika Magdalena joutuu Wadenstiernan linnassa paheellisen Gabriel-kreivin vaikutuspiiriin. Ahrnstedt lupaa romantiikkaa, erotiikkaa ja kuohuvaa historiaa. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

 

skandaalinkarya

 

Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää (Gummerus) kertoo pyörätuoliin joutuneen Willin ja hänen henkilökohtaisen avustajansa Louisan suhteesta. Tunteisiin vetoava viihderomaani lupaa itkua, naurua ja rakkautta. Kirja ilmestyi tammikuussa.

 

Matkusta maailman ääriin

 

Rabih Alameddinen Hakawati, tarinankertoja (Bazar) kietoo nykypäivän Libanonin ja sadunhohtoisen menneisyyden yhteen. Kirja henkii samaan aikaan Tuhannen ja yhden yön tarinoita ja uutisista tuttua sotaisaa ja tulenarkaa poliittista tilannetta. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

 

Kanadalaisen Emma Hooperin esikoisromaani Etta ja Otto ja Russell ja James (Gummerus) on noussut kansainväliseksi hitiksi. Kirjassa yli 80-vuotias Etta päättää toteuttaa haaveensa ja lähtee kävellen kotoaan merenrantaan. Matkaa on yli 3000 kilometriä ja matkan aikana Etta käy menneisyyttään läpi. Kirja ilmestyy helmikuussa.

 

etta_ja_otto_ja_russell_ja_james94394

 

Emma Hooperin voi tavata Suomessa toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla.

 

 

Kyung-Sook Shinin Pidä huolta äidistä (Into) on eteläkorealaista nykykirjallisuutta. 69-vuotias So-Nyo katoaa eräänä päivänä Soulin metroasemalla. So-Nyon perhe joutuu äitiä etsiessään jäsentämään uudestaan perhesuhteensa. Samalla kiehtovan Etelä-Korean nykypäivä avautuu lukijan silmien eteen. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

 

PidaHuoltaAidistani_turkoosi

 

Sveitsissä asuva Mihail Šiškin on syntyjään venäläinen. Hänen kirjansa Neidonhius (WSOY) kuvaa pakolaiskeskuksen arkea. Kirja on käännetty jo 12 kielelle ja se on voittanut venäläisen Booker-palkinnon. Kirja ilmestyi tammikuussa.

Poliittisestikin aktiivisen Ljudmila Ulitskajan Tyttölapsia (Siltala) kokoaa yksien kansien väliin kertomussikermät Tyttöjä ja Lapsuus -49. Kirjailija peilaa universaaleja lapsuuskokemuksia ja kuvaa elävästi sodanjälkeisen Neuvostoliiton arkea. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

 

Tyttolapsia

 

Venäjä on Helsingin Kirjamessujen teemamaa vuonna 2015. Teema on herättänyt myös kritiikkiä  maailmanpoliittisesta tilanteesta johtuen. Messuohjelmasta ja vierailijoista ei ole vielä tarkempaa tietoa.

 

Taiteilijaelämää ja akateemista ilmapiiriä

 

Lena Anderssonin Vailla henkilökohtaista vastuuta (Siltala) sijoittuu ruotsalaiseen teatterimaailmaan. Andersson kuvaa kolmiodraamaa ja peilaa ihmisten tunteita tässä Omavaltaista menettelyä –teoksen itsenäisessä jatko-osassa. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

Sadie Jonesin Ehkä rakkaus oli totta (Otava) vie myös teatterin maailmaan, tällä kertaa 1970-luvun Lontooseen. Luke, Paul, Leigh ja Nina etsivät paikkaansa taiteen maailmassa ja omassa elämässään. Kirja ilmestyy maaliskuussa.

 

ehkarakkaus

 

Suositun ja arvostetun Ian McEwanin uutuus Lapsen oikeus (Otava) keskittyy oikeussalidraamaan. Tuomari Fiona Maye joutuu ratkomaan omaa aviokriisiään rinta rinnan kiperän oikeusjutun kanssa. McEwan puntaroi ihmisen oikeutta tehdä päätöksiä omaa ja toisten elämää koskien. Kirja ilmestyy maaliskuussa.

 

Robert Walserin Konttoristi (Teos) ilmestyi jo vuonna 1908. Psykologisesti tarkkanäköinen romaani tarkastelee konttoristi Josephin pinnistelyjä keksijä Carlin varakkaassa huvilassa pärjäämiseen. Kirja ilmestyy huhtikuussa.

 

Sarah Waters kytkee historiallisiin romaaneihinsa usein naisten välistä rakkautta. Parempaa väkeä (Tammi) kuvaa lesboromanssin kuohahtamista 1920-luvun Lontoossa. Kirja ilmestyy toukokuussa.

 

parempaavakea

 

John Williamsin Stoner (Bazar) ilmestyi alun perin jo vuonna 1965 ja painui sittemmin unohduksiin monen muun aikalaiskirjan kanssa. 2000-luvulla kirja koki uuden tulemisen ja sen suosio kasvoi maailmanlaajuiseksi. Päähenkilö William Stoner on maatalon poika, josta tulee yliopiston tutkija. Williams kuvaa akateemista maailmaa tarkkanäköisesti. Kirja ilmestyy helmikuussa.

 

Stoner_6762

 

 

 

Ripaus magiaa

 

Muun muassa Salaiset kansiot -tv-sarjasta tuttu Gillian Anderson debytoi kirjailijana. Yhdessä Jeff Rovinin kanssa kirjoitettu Liekkien näkijä (Like) kertoo lastenlääkäristä, joka outoja tautioireita tutkiessaan löytää yhteyden Galderkhaanin sivilisaatioon. Kirja ilmestyy helmikuussa.

 

Gillian-AndersoncStephen-Busken

Gillian Anderson. Kuva: Stephen Busken.

 

Rauhalliseen tahtiin julkaiseva Peter Høeg on monen vaativan suomalaislukijan kestosuosikki. Uudessa Susanin vaikutuksessa (Tammi) fyysikko Susan Svendsen joutuu mukaan salaliittomaisiin valtataisteluihin. Tanskaa uhkaa ekokatastrofi. Susanin vaikutusta on jo hehkutettu Lumen tajun veroiseksi lukuelämykseksi. Kirja ilmestyy toukokuussa.

Myös Peter Høeg vierailee toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla.

 

Tutustu kirjoihin

 

Simona Ahrnstedtin Skandaalinkäryä (suomentanut Auli Hurme-Keränen) Lukulampun kaupassa
Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää (suomentanut Heli Naski) Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Rabih Alameddinen Hakawati, tarinankertoja (suomentanut Pirkko Biström) Lukulampun kaupassa
Emma Hooperin Etta ja Otto ja Russell ja James (suomentanut Sari Karhulahti) Lukulampun kaupassa
Kyung-Sook Shinin Pidä huolta äidistä (suomentanut Taru Salminen) Lukulampun kaupassa
Mihail Šiškinin Neidonhius (suomentanut Vappu Orlov) Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Ljudmila Ulitskajan Tyttölapsia (suomentanut Arja Pikkupeura) Lukulampun kaupassa
Lena Anderssonin Vailla henkilökohtaista vastuuta (suomentanut Sanna Manninen) Lukulampun kaupassa
Sadie Jonesin Ehkä rakkaus oli totta (suomentanut Marianna Kurtto) Lukulampun kaupassa
Ian McEwanin Lapsen oikeus (suomentanut Juhani Lindholm) Lukulampun kaupassa
Robert Walserin Konttoristi (suomentanut Ilona Nykyri) Lukulampun kaupassa
Sarah Watersin Parempaa väkeä (suomentanut Helene Bützow) Lukulampun kaupassa
John Williamsin Stoner (suomentanut Ilkka Rekiaro) Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Gillian Andersonin ja Jeff Rovinin Liekkien näkijä (suomentanut Einari Aaltonen) Lukulampun kaupassa
Peter Høegin Susanin vaikutus (suomentanut Katriina Huttunen) Lukulampun kaupassa

 

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantajilta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirjakevät 2015, uutuudet

 

Mitä kirjakevään käännösteosta odotat?

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.