Kirjakantti_artikkeli

Kirjakanttia tehdään pienellä rahalla ja suurella sydämellä

 Miten kirjallisuustapahtuma järjestetään? Miten ohjelma muodostuu, millaisia tavoitteita tapahtumalle asetetaan, miten tapahtuma rahoitetaan? Toimittaja, kirjabloggari Aino-Maria Savolainen kertoo kuopiolaisesta kirjatapahtumasta, Kirjakantista.

 

21.-23.11.2014  Kuopiossa vietettiin Kirjakantti-tapahtumaa. Vuonna 2004 perustettu tapahtuma järjestettiin nyt 11. kerran ja teemalla Sanojen vuoksi. Yleisöä vieraili eri ohjelmaosuuksissa 800 henkilöä. Tapahtumaan osallistui useita kirjailijoita, kuten Johanna Sinisalo, Risto Isomäki ja Panu Rajala. Perinteisten kirjailijahaastattelujen lisäksi ohjelmaan kuului muutakin kulttuuria, kuten tunnettujen kuopiolaisten lausumia runoja, lukuisia musiikkiesityksiä, lastenteatteria ja elokuvaesitys.

 

Johanna Sinisalo Kirjakantti

Lauantaina Kuopion kaupunginkirjaston salissa esiintyi kirjailija Johanna Sinisalo. Kuva: Emmi Arola.

Jo usean vuoden ajan yhtenä Kirjakantin keskeisenä ohjelmanumerona on ollut Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaiden julkistaminen (ks. artikkelin pääkuva). Tänä vuonna Savoniasta kisaavat Pirjo Hassinen (Sauna Paradis, Otava), Antti Holma (Järjestäjä, Otava), Pasi Lampela (Kirottujen ilot, WSOY), Asko Sahlberg (Yö nielee päivät, Like), Jouni Tossavainen (New Yorkin lentävä suomalainen, Like) ja Helena Waris (Vuori, Otava). Ehdokkaat on valinnut Kuopion kaupunginhallituksen nimeämä Savonia-palkintoraati. Voittaja palkitaan vuoden vaihteessa 10 000 euron suuruisella palkinnolla.

Tämä oli toinen vuoteni Kirjakantin suunnittelutyöryhmässä. Oma roolini on ollut järjestää kirjabloggaajien tuottamaa ohjelmaa sekä toimia haastattelijana.  Tänä vuonna kirjabloggaajien panos näkyi erityisesti Kuopion kaupunginkirjastolla. Aulassa oli esillä bloggaajien kuvista koostettu Rakas romaanihenkilö -näyttely ja tapahtuman aikana kirjabloggaajat jakoivat kävijöille kirjavinkkejä.

 

Ohjelman yhdistävänä tekijänä sanat

 

Marraskuisen kulttuuriviikonlopun suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin edellisenä talvena. Jo ennen ensimmäistä varsinaista kokousta ryhmän jäsenet ovat pyöritelleet sekä mielessään että keskenään erilaisia ohjelma- ja teemaideoita, joten suunnittelu lähtee tapaamisissa vauhdikkaasti liikkeelle.  Snellman-instituutti otti Kirjakantin järjestelyn vastuulleen kolme vuotta sitten. Saman ajan suunnitteluryhmän vetäjänä on toiminut instituutin johtaja Soili Meklin. Hän luonnehtii Kirjakanttia tapahtumaksi, jota tehdään sydämellä ja sielulla, rakkaudesta kirjaan ja suomen kieleen

– Jos tätä tehtäisiin rahasta, koko tapahtumaa ei olisi olemassa, Meklin sanoo.

 

kantti3

Kirjakantti haluaa pysyä ajan hermolla. Tänä vuonna keskusteltiin steampunkista. Kuvassa kirjailijat Magdalena Hai (oik.), Hanna Matilainen. Haastattelijana Aino-Maria Savolainen (vas.). Kuva: Emmi Arola.

 

Soili Meklin kertoo, että useiden muiden pienten kulttuuritapahtumien tapaan myös Kirjakantti kärsii avustusten pienenemisestä. Tänä vuonna Kirjakantti sai avustusta Kuopion kaupungilta ja Taiteen edistämiskeskukselta, mutta avustukset eivät riitä kattamaan kuluja. Toisaalta Kirjakantti on haluttu pitää mahdollisimman avoimena ja matalan kynnyksen tapahtumana, jossa on mahdollisimman vähän maksullisia ohjelmaosuuksia.

Kirjakantissa Snellman-instituutilla on mukana lukuisia yhteistyökumppaneita. Osa kumppaneista vaihtuu vuosittain, mutta monet ovat mukana joka vuosi.

– Tärkeitä järjestäjätahoja ovat Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät ry, Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli. Lisäksi mukana on paljon erilaisia kulttuuritoimijoita kuten kirjabloggaajat, joiden kanssa toivon yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessakin, Meklin listaa.

 

kantti4

Sunnuntain perhepäivässä esiintyi muun muassa Hannele Huovi (kuva Emmi Arola)

 

Monipuolinen järjestäjäkaarti takaa myös monipuolisen ohjelman. Tapahtumaa suunniteltaessa on pyritty ottamaan huomioon erilaisen yleisöt, muun muassa lapsiperheet. Kirjallisuustapahtumien perinteisen yleisön ulkopuolelta ihmisiä taas tavoitetaan musiikkipitoisella iltaohjelmalla.

– Ohjelmaosioita yhdistävät toisiinsa sanat ja teksti eri muodoissaan. Kirjailijoiden ja yleisön kohtaaminen on tärkeää, mutta nautimme sanoista paitsi luettuna myös lausuttuna, kirjoitettuna, laulettuna ja näyteltynä, Meklin summaa.

 

Musiikki ja tekstit kulkevat käsi kädessä

 

Kirjakantin musiikkipitoisen iltaohjelman puuhamies on toimittajana, juontajana ja ohjelmapalveluyrittäjänä tunnettu Olavi Rytkönen. Hän kertoo olleensa Kirjakantissa mukana aivan alusta asti, jolloin lavarunouden SM-kisojen osakilpailu kuului pitkään Kirjakantin vakio-ohjelmistoon. Hänen mielestään musiikki sopii kirjallisuustapahtumaan erinomaisesti:

– Musiikki ja teksti kulkevat usein samaa matkaa ja Kirjakantin musiikkiohjelma liittyy aina jollakin tavalla vuoden teemaan. Esimerkiksi viime vuonna Sanojen juuret -teema yhdistyi hienosti kantriin.

Myös iltaohjelman rakentaminen alkaa hyvissä ajoin edellisenä talvena. Suunnittelun lähtökohtana on tapahtuman kirjallinen teema, joka yleensä rakentuu musiikkiohjelman kanssa käsi kädessä. Kun yleiset suuntaviivat ovat selvillä, aletaan tiedustella sopivia esiintyjiä.

– Aina ei saatavilla ole juuri se artisti, joka kävisi kaikista parhaiten teemaan, mutta yleensä listassa on monia hyviä nimiä. Hinnasta, saatavuudesta ja tyylillisestä sopivuudesta syntyy kompromissi, jonka yleisö saa nautittavakseen. Esimerkiksi tänä vuonna teimme onnistunutta yhteistyötä Humu Bluesin kanssa, Rytkönen kertoo.

 

kantti5

Kirjakantin perjantai-illan virallisena illanviettona toimi Humu Blues Pannuhuoneella. Esiintymässä Faarao & Kakspäinen Narttu. Kuva: Olavi Rytkönen.

 

Myös hän nostaa esille pienen tapahtuman rahoituksen. Hän toivoo, että rahoitusta myöntävät organisaatiot huomaisivat pienellä rahalla tehdyn mutta laadukkaan kulttuuritapahtuman merkityksen.  Kirjakantissa yleisön ja esiintyjien kohtaaminen on intiimi.

– Kirjakantti on yleisön kanssa samalla tasalla ja kirjailijat sekä muut artistit ovat helposti lähestyttävissä. Tapahtuma on ytimekäs, paikallinen ja iholle tuleva, Rytkönen tiivistää.

 

kantti6

Humu Blues Pannuhuoneella Joey Buddy. Kuva: Olavi Rytkönen.

 

Teksti: Aino-Maria Savolainen / Lukulamppu.fi. Ylin kuva: Savonia-palkintoehdokkaat paljastetaan perinteisesti Kirjakantin avajaisissa. Oikealla Snellman-insitituutin johtaja Soili Meklin. Kuva: Emmi Arola.
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirja-ala, kirjailijat, menovinkit ja nähtävyydet.

 

Lue myös Lukulampun artikkelit Ensikertalaisena Frankfurtin kirjamessuilla ja Sanataiteen elojuhlaa – Oulun muusajuhlat.

 

Kerro kokemuksiasi kirjallisuustapahtumista. Millainen on hyvä kirjallisuustapahtuma?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.