kirjailijafacebooksivut_ulkomaiset

Kirjailijat Facebookissa: 12 kansainvälistä esimerkkiä

Usein kirjan luettuaan haluaisi saada lisää tietoja kyseisestä kirjasta ja sen kirjoittajasta. Yksi keino on naputella kirjailijan nimi Facebookin hakukenttään. Monilla kansainvälisesti tunnetuilla kirjailijoilla on Facebook-sivu, jolla on jopa hämmentävä määrä tykkääjiä. Sivut eivät välttämättä tuo lukijaa ja kirjailijaa erityiseen lähelle toisiaan, sillä harva kirjailija osallistuu itse Facebook-sivun keskusteluun tai antaa edes sen vaikutelman, että päivittäisi itse sivuaan. Onneksi poikkeuksiakin on  – ja joka tapauksessa Facebook tarjoaa hyvän väylän esimerkiksi sille, joka haluaa pysyä kärryillä suosikkikirjailijansa uusimmista teoksista tai esimerkiksi nähdä eri maissa julkaistujen käännösten kansikuvia.

 

Poimimme esimerkiksi kahdentoista tunnetun kirjailijan Facebook-sivut. Niihin voi tutustua ilman Facebook-tiliä tai -kirjautumista. Klikkaa kirjailijan nimeä.

 

Haruki Murakamilla on yli miljoona Facebook-tykkääjää kirjailijasivuillaan. Ahkerasti päivittyvällä sivulla on linkkejä Murakamin (suhteellisen harvinaisiin) haastatteluihin, hänestä ja hänen teoksistaan kertoviin artikkeleihin sekä paljon kirjasitaatteja ja kirjankansikuvia. Murakamin nimellä löytyy myös muun muassa Murakamin lukijoiden avoin englanninkielinen Facebook-ryhmä sekä yksittäisille Murakamin kirjoille omistettuja  Facebook-sivuja.

Paulo Coelho päihittää Murakamin: tänään 11.1.2015 hänen Facebook-tykkääjiensä määrä on 25 535 017. Monikielisellä Facebook-sivulla on kuvia, videoita ja tekstipäivityksiä. Tämän sivun tykkäykset -osion kautta löytyy muita Coelho-Facebook-sivuja, esimerkiksi sivu Paulo Coelho på svenska.

Kazuo Ishiguron Facebook-sivun esittelyssä kerrotaan, kuten monilla muillakin kirjailijoilla, että sitä ylläpitää kustantamon virallinen edustaja. Tästä huolimatta tykkääjät ovat julkaisseet sivulla ihailevia viestejä ja ehdottaneet tapaamista kirjailijan kanssa – näihin viesteihin ei ole reagoitu lainkaan. Kirjailijan Facebook-sivulla on kirjatietoja ja -sitaatteja sekä muun muassa kirja-arvontoja.

Zadie Smithin sivulla on niin ikään viestejä kirjailijalle; aivan tuoreitakin, vaikka sivua ei ole päivitetty sitten vuoden 2013 jälkeen. Voi tuntua turhalta tykätä tällaisesta Facebook-sivusta, mutta toisaalta hyvät kirjat eivät vanhene ja Smithin teosten ystävät löytävät sivun kautta lisätietoa kirjailijasta ja hänen kirjoistaan.

Jhumpa Lahirin Facebook-sivu on päivittynyt tänä vuonnakin. Kirjatiedon lisäksi sivu antaa linkkivinkkejä muualle. Jokin aika sitten on esimerkiksi kerrottu, että Jhumpa Larihin novelli Year’s End on luettavissa verkossa The New Yorkerin sivuilla, täällä.

Chimamanda Ngozi Adichien ihailijat löytävät kirjailijan Facebook-sivulta niin ikään linkkejä lisätiedon pariin, kuten Adichien haastatteluihin.

Ian McEwanin Facebook-sivu hämmästyttää suhteellisen vähäisellä tykkääjämäärällään: sivulla on vain reilu 50 000 seuraajaa. Sivu päivittyy kuitenkin aktiivisesti ja kirjatietojen ja -arvontojen ohella sieltä saat tietoja McEwanin julkisista esiintymisistään. Tällä hetkellä uusimmassa päivityksessä annetaan linkki, jonka kautta voi kuunnella ja katsoa McEwanin kommentin Charlie Hebdoa vastaan tehdystä terrori-iskusta.

Paul Austerin Facebook-sivu kiinnittää huomiota sillä, ettei sen profiilikuvana ole kirjailijan kuvaa, vaan profiilikuva on leikkaus kirjan kansikuvasta. Sivu päivittyy satunnaiseen tahtiin, mutta uusin päivitys on tältä vuodelta. Siinä annetaan linkkivinkki videohaastattelusta, jossa Paul Auster kertoo, miten hänest tuli kirjailija. Haastattelun voi katsoa täällä.

John Irving osallistuu itse Facebook-sivunsa keskusteluihin; näin ainakin luvataan sivun esittelytekstissä, vaikka sivun päivityksistä huolehtiikin kirjailijan edustaja. Satunnaisella klikkailulla sivun keskusteluista ei osu silmiin kirjailijan omia kommentteja, mutta keskustelut voivat silti antaa näkökulmia Irvingin teoksiin. Dokumentti John Irvingin maailma on muuten katsottavissa Yle Areenassa vielä reilun kolmen viikona ajan, täällä.

Margaret Atwoodin tiedetään olevan aktiivinen sosiaalisessa mediassa, etenkin Twitterissä. Kirjailijan Facebook-sivulla on monenlaisia päivityksiä: kirjasitaatteja, haastattelulinkkejä, valokuvia Atwoodista  eri tilaisuuksista. Kirjailija linkkaa haastatteluihin, joissa hän antaa vinkkejä niin lukijoille kuin toisille kirjailijoillekin.

Alice Munron Facebook-sivu löytyy helposti, sillä Margaret Atwood(in sivu) on merkinnyt sen tykkäyksien kohteekseen. Munron sivulla jatkuu sama linja kuin muillakin tunnettujen kirjailijoiden sivuilla: kirjatietoa, haastattelulinkkejä.

Henning Mankellin Facebook-sivun ylläpitäjinä toimivat hänen kustantajansa eri maista. Sivu ei silti päivity erityisen usein. Tämäkin sivu toimii kuitenkin hyvänä kurkistusikkunana siihen, millaisia kirjoja Mankellilla on ja mitä (Facebook-fani)lukijat niistä ajattelevat.

 

Tässä koosteessa on keskitytty hyvin tunnettuihin ja eläviin kirjailijoihin, mutta Facabookista hakemalla löytää paljon muutakin, esimerkiksi monella jo edesmenneellä kirjailijalla on omat fanisivunsa, joilla julkaistaa muun muassa kirjasitaatteja sekä valokuvia kirjailijan elämän varrelta.

Joskus saattaa tuntua hankalalta, ettei lukija voi tietää, päivittääkö tai edes seuraako kirjailija itse omaa Facebook-sivuaan. Aina ei ole myöskään varmaa, onko kyseessä virallinen vai fanisivu. Toisaalta – mikään ei estä tutustumasta sivuihin, eikä tutustuminen edellytä tykkäämistä. Anna siis kommenttikentässä oma kirjailija-Facebook-sivuvinkkisi!

Lue myös artikkeli: Twitterin kirjakoukut: 4 + 4 kiinnostavaa twiittaajaa.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvakooste tehty Facebook-sivujen kuvia yhdistelemällä.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirjailijat

 

Seuraatko kirjailijoita Faecbookissa? Kerro vinkki hyvästä kirjailijasivusta tai pohdi, millainen olisi kiinnostava kirjailija-Facebook-sivu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.