Tove Janssonin puisto

Kirjailijan kintereillä: Tove Janssonin Katajanokka

Monen Tove Janssonin ihailijan toive toteutui, kun Helsingin Katajanokan puisto muutettiin Tove Janssonin puistoksi keväällä 2014. Tove Jansson -seura julkaisi  kesäkuun alussa verkkosivuillaan kävelyreittikartan Pikku-Toven koulumatka. Tästä innoittuneena Lukulamppukin lähti tutustumaan Tove Janssonin Katajanokkaan. Linkit kirjailijanimikkoseuran sivuille sekä kävelyreittikarttaan löytyvät artikkelin lopusta.

Tervetuloa Toven matkaan!

 

Lapsuus Luotsikadulla

 

Tove Janssonin lapsuudenkoti löytyy Katajanokan Luotsikadulta, tarkemmin osoitteesta Luotsikatu 4, jossa hänen vanhempansa asuivat vuosina 1914-1933. Ennen Janssonin perhettä Luotsikadun asunnossa asui taiteilija Hugo Simberg. Tove kävi ostamassa isälleen tupakkaa kadunkulman Signorasta; pikkuinen kauppa on yhä olemassa.

 

Tove Janssonin lapsuudenkoti Luotsikatu 4

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Katedraalin kupeessa

 

Katajanokan maamerkki on Uspenskin katedraali. Sen rinteiltä löytyvä entinen Katajanokan puisto on nyt muutettu Tove Janssonin puistoksi. Katedraalin mäki, samoin kuin läheinen satama-alue, oli pienen Toven leikkipaikka ja kiinnostuksen kohde. Uspenskin katedraalin ja nykyisen ravintola Sipulin sisäpihan väliin jäävä jyrkänne on ilmeisesti jännittävä rotko, jota Jansson kuvasi teoksessa Kuvanveistäjän tytär (ko. sitaatti löytyy Tove Jansson -seuran kävelyreittikartasta).

 

Tove Janssonin puisto

 

Tove Janssonin puisto

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tove Janssonin puisto

 

 Halkolaiturilta Pellinkiin

 

Uspenskin katedraalilta on myös hienot näkymät Kruununhaan edessä olevalle Halkolaiturille, josta Janssonin perhe aikoinaan suuntasi kohti Porvoon Pellinkiä ja kesäpaikkaa.

 

Tove Janssonin Katajanokka

 

 

Tove Janssonin Katajanokka

 

 

Helsingin keskustassa on useita muitakin Tove Janssonin elämään liittyviä paikkoja. Kiitämme Tove Jansson -seuraa mielenkiintoisesta kävelyreittiehdotuksesta! Pikku-Toven koulumatka ohjeistaa muihinkin kuin tässä artikkelissa esiteltyihin Katajanokan kohteisiin. Koulumatkakartasta löytyy osoite- ja henkilöhistoriatietojan lisäksi valokuvia menneen ajan Helsingistä sekä sitaatteja Tove Janssonin teoksista.

 

Lähde Toven jalanjäljille!

 

Tove Jansson -seuran verkkosivut
Tove Jansson -seuran julkaisema kävelyreittikartta Pikku-Toven koulumatka (pdf-muotoinen kartta on ladattavissa suomeksi ja myöhemmin englanniksi)
Helsingin seudun liikenteen Reittiopas-palvelu opastaa julkisen liikenteen käyttäjiä, pyöräilijöitä ja kävelijöitä

 

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti ja Salla Brunou / Lukulamppu.fi
Teksti ja kuvat on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Lukulamppu liikkuu sekä kirjailijoiden että kirjallisten hahmojen kintereillä kameran kanssa. Kirjailijan kintereillä -artikkelimme löydät hakusanan kirjailijan kintereillä alta.
Tove Janssoniin liittyviä artikkeleja ja tietoja löydät Lukulampun haulla, Tove Jansson -hakusanalla.

 

Oletko käynyt Tove Janssonin elämään liittyvissä paikoissa? Aiotko osallistua tai oletko osallistunut Tove Janssonin juhlavuoden tapahtumiin?

1 comment

  1. Tarja Kahiluoto

    Hei!

    Tiedustelisin järjestättekö opastettuja Toven kintereillä kävelyretkiä ja olisiko Toven Katajanokan Luotsikadun kotiinkin järjestetty opastettuja vierailuja? Tiedustelen tätä työpaikkani opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurikerhon puolesta. Kerho olisi kiinnostunut tutustumaan Toveen tämän kävelykierroksen välityksellä.

    Ystävällisin terveisin

    Tarja Kahiluoto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.