Runebergien Parainen

Kirjailijan kintereillä: Runebergien Parainen

Parainen ei ole vain portti Turun saaristoon, vaan hyvä vierailukohde kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle.  Viehättävä Vanha Malmi on hyvin säilynyt puutaloalue ja Paraisten historiallinen keskus. Siellä voi myös tutustua Runebergien elämään: sekä Johan Ludvig että Fredrika asuivat  jonkin aikaa Paraisilla, ja siellä he myös kihlautuivat syksyllä 1828.

 

Runebergien Parainen

 

Vanhan Malmin laitamilla on Runeberginranta ja siellä talo, jonka paikalla olleessa sepän talossa J. L. Runeberg asui vuonna 1828. Hän oli ollut Paraisilla aiemminkin, koska toimi Paraisten pappilassa arkkipiispa Jakob Tengströmin  lastenlasten opettajana. Tuolloin- muun muassa kirjallisten iltamien myötä – hän ihastui Fredrikaankin, ja Fredrika olikin pääsyy Paraisille palaamiseen. Kerrotaan, että Paraisilla kasvaa yhä kuusi, johon Johan Ludvigin oli tapana kiivetä Fredrikan näkemisen toivossa.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Runebergien Parainen

 

Tuleva vaimo Fredrika, silloinen Tengström, asui äiteineen vuokralla talossa, joka on lähellä Paraisten vanhaa kivikirkkoa. Nykyisin talossa ja sen pihapiirissä on 1800-tyyliä edustava museokahvila Fredrikan tupa, jossa voi kahvin nauttimisen lomassa tutustua Runebergien elämään seudulla.

 

Runebergien Parainen

 

Runebergien Parainen

Lähteet ja lisätietoa Runebergeistä Paraisilla

 

 

Runebergien Parainen

 

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkeli  on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Lue myös artikkeli Kesäisen Turun kirjakohteita.

Lukulamppu liikkuu sekä kirjailijoiden että kirjallisten hahmojen kintereillä kameran kanssa. Kirjailijan kintereillä -artikkelimme löydät hakusanan kirjailijan kintereillä alta.

 

Oletko kiinnostanut kirjallisuus-  ja kulttuurihistoriallisista kohteista? Anna oma nähtävyysvinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.