oznor

Kirjailijan kintereillä: Kirjavinkkejä Kroatiasta

Oletko käynyt Kroatiassa tai haaveiletko matkasta sinne? Keräsimme yhteen muutaman vinkin kirjoista, jotka liittyvät Kroatiaan tavalla tai toisella.

 

Kroatiassa syntyneen, sittemmin saksalaistuneen Nataša Dragnićin Kanssasi aina on elokuvamainen rakkaustarina (Otava 2012, suom. Tiina Hakala). Se kertoo Lukasta ja Dorasta, jotka tapaavat ja jollain tasolla ihastuvatkin jo lapsina. Tarina seuraa heitä aikuisuuteen – saavatko rakastavaiset koskaan toisiaan? Kirja sijoittuu osin Pariisiin, mutta pääosin Kroatiaan, sen kyliin, kaupunkeihin ja etenkin eräälle rantakalliolle. Tutustu teokseen kustantajan sivuilla.

Kroatialaisen Miljenko Jergovićin Buick Rivera (Gummerus 2005, suom. Kari Klemelä) sijoittuu Yhdysvaltoihin ja Oregoniin, mutta kertoo vahvasti Jugoslavian hajoamissodista. Kaksi entistä bosnialaista, serbi ja muslimi, törmäävät sattumalta. Miesten tarinoiden kautta valottuu paitsi historia myös se, miten eri tavoin voimme reagoida pelkoon, sotaan ja ahdistukseen. Kirjasta on perusteellinen esittely Kiiltomato-sivustolla.

Buick Rivera on mukana myös Suomen Kroatian suurlähetystön julkaisemalla kroatialaisen kirjallisuuden listalla.

Kääntäjä Kari Klemelä on koonnut ansiokkaan luettelon eteläslaavilaisesta käännöskirjallisuudesta.

Suomalainen dekkaristi Max Seeck ammentaa niin ikään Kroatiasta ja sen historiasta. Hammurabin enkelit (Tammi 2016) alkaa, kun Suomen suurlähetystön työntekijä Jare Westerlund katoaa Zagrebissa. Tilannetta lähtevät selvittämään puolustusvoimien erityisasiantuntija Daniel Kuisma ja ulkoministeriössä työskentelevä Annika Lehto. Kuisma on osallistunut aikoinaan Jugoslavian sotaan rauhanturvaajana. Kroatiassa menneisyys herää henkiin… Tiheätunnelmaisen trillerin itsenäinen jatko-osa Mefiston kosketus (Tammi 2017) on juuri ilmestynyt, ja sekin sijoittuu osin Kroatiaan. Tutustu Max Seeckin teoksiin Lukulampun kaupassa.*

 

kirjoja_kroatiasta_2

 

sisaltoalue_mainospalkki

*Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja teoksia voi tilata myös lahjansaajan osoitteeeseen.

sisaltoalue_mainospalkki

Kaikki Kirjailijan kintereillä -sarjan artikkelit.

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Kerro oma kirjavinkkisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.