islantilainen_kirjallisuus

Kirjailijan kintereillä: Kirjavinkkejä Islannista

Tiedämme saagat ja Halldór Laxnessin Salka Valkan, mutta mitä muuta Islannista kiinnostunut voisi lukea? Keräsimme yhteen vinkkejä islantilaisista tai Islantiin sijoittuvista teoksista.

 

islannin_kirjailija

 

Hallgrímur Helgason on Islannin tunnetuimpia nykykirjailijoita. Hänen teoksensa Islannin kirjailija sai alkunsa, kun kansallisikoniksikin tituleerattu Halldór Laxness kuoli. Islannin kirjailija on erikoinen teos, jossa kirjailija kuolee ja herää sitten henkiin omassa teoksessaan. Lue Helgasonin haastattelu Turun Sanomissa. Tutustu myös kirjailijan Wikipedia-esittelyyn.

the_good_sepherd

 

Gunnar Gunnarsson oli myös aikoinaan maansa tunnetuimpia ja arvostetuimpia kirjailijoita. Hän kirjoitti pääosin tanskaksi. Vuonna 1975 kuolleen, tuotteliaan kirjailijan tunnetuimpiin teoksiin kuuluu lyhytromaani Advent, joka on ilmestynyt englanniksi nimillä Advent sekä The Good Shepherd, suomeksi nimellä Hyvä paimen. Islantilaiseen synkkään, lumiseen ja raakaan loppuvuoteen sijoittuva teos kertoo lammaspaimenesta, joka haluaa etsiä lumen saartamiksi jääneet yksinäiset lampaat jouluksi. Hän lähtee taipaleelle koira ja pässi seuranaan. Pienimuotoista romaania on verrattu Ernest Hemingwayn Vanhus ja meri -teokseen. Kansainväliseksi bestselleriksi nousseen kirjan kerrotaan kuuluvan monen islantilaisen joulunodotukseen: juhla koittaa tätä melankolista kirjaa lukien.

Lue Gunnar Gunnarssonin Wikipedia-esittely. Suomessa Gunnarssonin teoksia on saatavana ainakin Helmet-alueella Pasilan kirjavarastosta.

islannissa-ei-ole-perhosia

 

Juuri suomeksi ilmestynyt Islannissa ei ole perhosia on virolaisen Kätlin Kaldmaan romaani, joka kertoo Islannin luonnosta ja elämästä sen karunkauniissa puitteissa. Kielellisesti harkitun ja osin typografisesti kokeilevan romaanin innoittajina ovat olleet saagat. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa. Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

annakaari_hakkarainen_purkaus

Suomalaisen Anna-Kaari Hakkaraisen romaani Purkaus on kertomus islantilaisveljeksistä, Kjarrista ja Birkistä. Kirja on balladi jäätiköistä ja rakkaudesta, etenkin mahdottomasta ja ristiriitaisesta rakkaudesta. Teos on loppuunmyyty, mutta voit tutustua siihen Lukulampun kaupassa. Lue myös Kiiltomato-sivuston arvio teoksesta.

piru_irti_islannissa

 

Piru irti Islannissa on Kauko Röyhkän, Katariina Vuorisen ja Olga Välimaan omakohtainen ja roadromaanin henkinen kertomus kahdesta kolmikon tekemästä Islannin-matkasta: muistoja, tunnelmia, valokuvia. Mikä Islannissa kiehtoo, mikä oudoksuttaa? Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa. Kauko Röyhkä ja Olga Välimaa kertovat teoksesta Iltasanomien haastattelussa.

 

islantilainen_voittaa_aina

 

Islannista on ilmestynyt myös mainio suomalaisen kirjoittama tietokirja. Satu Rämö tutustui Islantiin ensimmäisen kerran opiskelijavaihdon kautta, mutta on sittemmin asettunut maahan jäädäkseen ja perustanut sinne perheen. Ekonomi Rämö havainnoi teoksessaan Islantilainen voittaa aina tarkasti ja hauskastikin islantilaista maisemaa ja sielunmaisemaa sekä muun muassa talouselämää.

Satu Rämön teos löytyy Elisa Kirjan Islanti-aiheisten e- ja äänikirjojen valikoimasta. Tutustu teoksiin. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani. Islantilainen voittaa aina on myynnissä pehmeäkantisena Lukulampun kaupassa.

 

Lisää lukuvinkkejä Islannista

Kiiltomato-sivuston arvio Halldór Laxnessin Salka Valkasta.

Islannin kirjallisuus Wikipediassa.

Mondo-lehden haastattelussa rikoskirjailija Yrsa Sigurðardóttir, yksi Islannin menestyneimmistä kirjailijoista.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja teoksia voi tilata myös lahjansaajan osoitteeeseen.
Elisa Kirjan e- ja äänikirjoja voi ostaa itselle tai antaa lahjaksi. Kirjoista on julkaistu luku- tai kuuntelunäytteet Elisa Kirjan sivuilla. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

sisaltoalue_mainospalkki

Kaikki Kirjailijan kintereillä -sarjan artikkelit.

 

Teksti ja maisemakuva: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kirjojen kansikuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Kerro oma kirjavinkkisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.