fredrikaruneberginpuutarha

Kirjailijan kintereillä: Fredrika Runebergin puutarhassa

Fredrika Runebergin puutarha

Porvoon keskustasta löytyy kulttuurihistoriasta kiinnostuneen puutarhaharrastajan täsmäkohde: Fredrika Runebergin kotipuutarha. Se on avoinna yleisölle päivittäin ja maksutta koko kesäkauden ajan.

redrika Runebergin puutarha

 

Runebergien tontti ei ole kovin suuri, mutta puutarha tuntuu laajalta: se on monipuolinen, oma maailmansa. Fredrika Runeberg oli aikansa edelläkävijä puutarha-asioissa, ja hän halusi pihalleen hyötykasvien ohella myös koristekasveja, etenkin sen jälkeen kun perhe oli saanut kesäpaikan, jonne hyötykasvien kasvatuksen saattoi keskittää. Tänään Fredrika Runebergin 1800-luvun puolivälissä perustama kotipuutarha on pitkälti vanhassa asussaan ja parhaiten Suomessa säilynyt historiallinen kaupunkipuutarha.

 

redrika Runebergin puutarha

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puutarhan kerrotaan olleen tärkeä molemmille Runebergeille, etenkin heidän ikäännyttyään. Fredrika eli lähes kaksikymmentä viimeistä ikävuottaan lähes kuurona. Hän rentoutui puutarhansa rauhassa ja kasveille puhumalla; niiden kanssa oli helppo kommunikoida. Johan Ludwig taas halvaantui, ja puutarhan linnut sekä kasveista erityisesti kukat toivat hänelle iloa.

Lisätietoa Runebergien puutarhasta saa esim. Matkailijan Porvoo -sivujen puutarhaesittelystä sekä Gloria Antiikki -lehden artikkelista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tutustu myös Lukulampun kuva-artikkeleihin  Runebergien Paraisista sekä Töölön kirjailijapuistosta.

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelion lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Lukulamppu liikkuu sekä kirjailijoiden että kirjallisten hahmojen kintereillä kameran kanssa. Kirjailijan kintereillä -artikkelimme löydät hakusanan kirjailijan kintereillä alta.

 

Oletko käynyt  Runebergien kotimuseossa tai puutarhassa?

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.