kirjailijan kanssa

Kirjailijan kanssa -lukupiiri yhdistää lukijat ja kirjailijat kirjastossa ja verkossa

Kirjailijan kanssa on lastenkirjailija, toimittaja Meri Savosen ideoima uudenlainen lukupiiri. Siinä lukijat lukevat tietyn kirjailijan tietyn teoksen ja tapaavat sitten kirjastossa kirjailijan kirjasta ja lukukokemuksesta keskustellakseen. Lukupiirin toimintaa voi seurata myös verkossa, ja luetuista kirjoista voi kertoa ajatuksiaan esimerkiksi Kirjailijan kanssa -verkkosivuilla, joilta löytyy myös kulloinkin lukupiiriin osallistuvan kirjailijan haastattelu. Lukupiirin ensimmäinen kokoontuminen 0n 25. syyskuuta, jolloin käsitellään Anna-Kaari Hakkaraisen Purkausta. Meri Savonen kertoi Lukulampulle Kirjailijan kanssa -lukupiiristä.

 

Mistä sait ajatuksen Kirjailijan kanssa -lukupiiriin ja miten ideasta päästiin käytäntöön?

Idea lukupiirin perustamiseen tuli kirjastossa työskentelevältä ystävältäni. Hän ehdotti, että perustaisin lukupiirin, koska niitä kysellään kirjastoistakin paljon. Olin aina halunnut itse lukupiiriin, mutta jostain syystä en ollut saanut aikaiseksi löytää sopivaa, ja siksi idea kuulosti heti hauskalta. Halusin lisäksi mukaan kirjailijavieraita ja perustin myös verkkosivut, jonne lukupiiriläiset kirjoittavat arvioita. Ensimmäiset lukupiirit järjestetään kirjastoissa. Kirjastot ovat maailman parhaita paikkoja ja toivottivat meidät heti tervetulleiksi.

 

Kenelle Kirjailijan kansssa -lukupiiri on tarkoitettu?

Lukupiiri on tarkoitettu kaikille kirjarakkaille! Jo nyt mukaan on ilmoittautunut lukutoukkia, pari kirjabloggaria, äidinkielenopettaja ja tietenkin mahtavat kirjailijavieraamme. Olisi kiva saada myös kirjailijoita ja kirjoittamisen harrastajia osallistumaan lukupiireihin lukijan ominaisuudessa. Ja kunpa mukaan innostuisi joku leipuri, joka hukuttaisi meidät aina tapaamisissa pulliin ja leivoksiin!
Kirjailijan kanssa -lukupiirin idea on se, että kirjoista päästään nauttimaan yhdessä. Lukupiiri on olemassa myös siksi, että kirjailijat ja lukijat tapaisivat toisiaan. Uskon, että monelle kirjailijalle työn tähtihetki on lukijoiden tapaaminen. Olen itse kirjoittanut kolme lastenkirjaa, ja tuntuu aina ihan uskomattomalta tavata joku ihka aito lapsi, joka on ihan oikeasti lukenut kirjani. Kirjoja luetaan ja kirjoitetaan yksin, ja lukupiirit ovat kirjojen tärkeä ja ihana sosiaalinen ulottuvuus.

 

Miten kirjailijat ja  teokset on valittu mukaan?

Toivon saavani mukaan mahdollisimman erilaisia kirjailijoita ja kirjoja. Toistaiseksi lukupiirejä on sovittu tälle syksylle kaksi, mutta ensi vuonna lukupiirejä tulee olemaan noin kerran kuussa. Jokaiseen lukupiiriin ilmoittaudutaan erikseen. Kerralla ei siis sitouduta jokaiseen tapaamiseen, vaan mukaan voi tulla vain silloin, kun vieraana on oma lempikirjailija tai jos kirja muuten vain kiinnostaa.

Onko jo tietoa, onko tapaamisiin osallistumassa paljon ihmisiä?

Molempiin tämän syksyn lukupiireihin on jo tullut kivasti ilmoittautumisia, mutta mukaan mahtuu vielä. Olen myös jo  saanut ehdotuksia tulevaisuuden lukupiirien kirjoista ja kirjailijavieraista.

Kaikki eivät pääse tapaamisiin; tuleeko niistä materiaalia esimerkiksi nettisivuillenne?

Verkkosivuille www.kirjailijankanssa.fi tulee lukupiiriläisten arvioita,  ja lisäksi kerään sivuille linkkejä muualla julkaistuihin arvioihin. Tavallaan lukupiirin kirjoista on siis verkkosivuilla “arviointipankki”. Kirjoitan verkkosivuille myös kirjailijahaastatteluja ja tarinaa menneistä lukupiireistä. Kirjailijan kanssa -lukupiirin Facebook-sivulle tulee myös jatkuvasti tietoa lukupiiristä ja lukupiirin kirjoista.

Syksyn tapaamiset ovat pääkaupunkiseudulla. Onko toimintaa tarkoitus laajentaa myös muualle kuin HelMet-kirjastojen alueelle?

Olisipa kiva joskus käydä lukupiireilemässä jossain muuallakin, mutta nyt aluksi ollaan pääkaupunkiseudulla.

 

Millaisia terveisiä haluat lähettää Lukulampun lukijoille ja Kirjailijan kanssa -piiristä kiinnostuneille?

Lukupiiri tapaa ensimmäisenä Anna-Kaari Hakkaraisen (kirjana Purkaus) 25.9. klo 18.45 Sellon kirjastossa ja sitten Joel Haahtelan (kirjana Tähtikirkas, lumivalkea) Kallion kirjastossa 28.10. klo 18.30. Kaikki ovat tervetulleita mukaan! Ilmoittautumalla etukäteen osoitteeseen meri@kirjailijankanssa.fi varmistaa itselleen tuolin ja pullakahvit, ja tapaamisen voidaan mennä yhdessä drinkille lähimpään kuppilaan. Tulevaisuudessakin tavataan kirjastoissa, mutta ihan hyvin voimme tavata myös esimerkiksi kahviloissa tai kirjailijan kotona, jos joku kirjailija meidät kotiinsa kutsuu.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: kuvankaappaus Kirjailijan kanssa -verkkosivustolta
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Kuulutko tai haluaisitko kuulua lukupiiriin?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.